Park Inn Trysil Mountain Resort
Sted: Fageråsen, Trysil
Prosjekttype: Hotell m/71 rom og 173 leiligheter
BTA:
32.000 kvm + p-kjeller 7.000 kvm
Byggherre: SkiStar og Peab
Leietaker: The Rezidor Hotel Group
Totalentreprise: Peab
Kontraktsum eks. mva.:
350 millioner kroner
Arkitekt: Halvorsen og Reine
Interiørarkitekt: Interiørplan
LARK: Hindhamar
Rådgivere: RIB hotell: Norconsult - RIB hus: Siv.ing. P.O.Danielsen / Pentacon - RIBR: Asplan Viak - RI vent: KVE Konsult - RI Rør: Gert Westmark VVS Konsult
Underentreprenører og leverandører: Rør: Brødrerna Karlsson Rør - Sprinkling: Mälarsprinkler - Ventilasjon: Fläkt Teknik Entreprenad - Elektro: Moelven Elektro - Parkett: BBM - Stål: Byggstål Peter Sødergren - Takpapp: Din Takläggare - Maler: Edvardsson Entreprenør - Fliser, undertak hotell: Interoc - Vannbehandling: Processing Gruppen - Betong: Con-Form - Kjøkken: HTH - Betongarbeider: L.L. Hanstad - Byggvarme, maskinutleie: Lambertsson - Lås: Lås og Sikring - Glassfasader: Dala Metallpartier - Balkongrekkverk: Midthaug - Heis: Reber Schindler - Steinsetting: Trysil Flis og Malersenter - Ståltrapper: Weland - Branntetting: Vestfold Brannsikring - SPA: Klafs - Gips, stålriglar: Knauf-Danogips - Listverk: Dalalist - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Limtre: Martinssons Tre - Blikkenslager: Skjefstad
Det sto halvferdig gjennom to vintre, og kunne ha endt for godt som et spøkelseshotell. Men med nye ideer, norsk-svensk samarbeid og iherdig innsats nærmer det nye hotellet i Trysil seg åpning.
Da tidligere utbygger Estatias storstilte hotellprosjekt i Fageråsen ikke kunne ferdigstilles på grunn av økonomiske problemer, var det mange som trodde at dette hotellprosjektet var skrinlagt for godt. Ettersom store deler av fundamentering og betongarbeider allerede var utført, ville selv en rivning medført store kostnader.
Peab overtok
Men da Peab inngikk avtale med Trysil Fageråsen Eiendom AS og med panthaver BN Bank, begynte ting, til manges store lettelse, endelig å skje. Gjennom holdingselskapet Mountain Resort Trysil AS, eier Peab og SkiStar hver sin halvdel av aksjene i utbyggingsselskapet.
Peab trenger knapt nærmere presentasjon. Svenske SkiStar, derimot, er en stor aktør på eier- og driftsiden av skianlegg i Sverige og i Norge. SkiStar er allerede sterkt til stede i Trysil.
– Norges største skianlegg, med 66 bakker og 31 heiser, drives av oss her i Trysil. Men vi driver også med skiutleie og losjiformidling med inntil 7.000 senger, forteller daglig leder i SkiStar Trysil, Helge Bonden.
− Dette nye hotellet vil perfekt komplettere det vi allerede har å tilby i Trysil. Vi har mange leiligheter for utleie. Nå får vi også muligheter til å tilby et førsteklasses hotell, med et stort utvalg utleieleiligheter som også kan benytte hotellets alle bekvemmeligheter, sier Bonden.
Hotellet kan ikke ligge bedre til, med alpinbakkene rett utenfor dørene. Stikkordene er ski in – ski out. En ny skiheis som skal frakte skituristene videre rundt i alpinløypene vil stå klar når sesongen begynner.
Park Inn Trysil Mountain Resort skal drives av Rezidor, og vil være gigantkjedens sjette hotell i Norge innenfor merkevarekonseptet Park Inn. Hele komplekset består av et hotell som er forbundet med sju bygningskropper over en stor parkeringskjeller. Fra inngangspartiet i hotellet kommer man inn i en stor vestibyle. Hotellet har tre ulike serveringstilbud; en stor restaurant for 300 gjester, en lobbybar og en skipub. Andre og tredje etasje er hotellrom, mens det i fjerde finnes sju store utleieleiligheter.
Konferanse og spa
Et fallende terreng gir to plan under inngangsplanet. Der finner vi en stor kurs- og konferanseavdeling med kapasitet til 400 personer og et pilotkjøkken for denne virksomheten. Ut på marknivå ligger teknisk rom og en velværeavdeling med spa, badstuer, trim- og behandlingsrom. Et større innendørs svømmebasseng er forbundet til en utendørs pool via en hev- og senkbar badeport.
Peab er totalentreprenør, og har hentet inn sterke ressurser fra sine virksomheter både i Norge og Sverige. Det er ikke uvanlig med svenske skiturister i Trysil, nå ble svensk raskt det dominerende språket også på byggeplassen. Arbeidsledelsen er for det meste svensk, men med viktige støttefunksjoner fra Peab i Norge.
Omprosjektering
De sju bygningskroppene som ligger ovenfor hotellet, hadde i det opprinnelige Estatiaprosjektet leiligheter for salg. De nye eierne bestemte seg for å satse for fullt kun på utleie.
– Det meste sto kun som råbygg da byggestoppen kom. Den generelle strukturen fungerte, og det kunne bare prosjekteres om innenfor det eksisterende bæresystemet. Store deler av hotellet måtte designes om. Den flotte utsikten mot skianleggene i sørøst er et av hovedgrepene i bygget. Det ønsket vi å forsterke ved å åpne opp og ha et enda større innslag av glass i fasadene, forklarer arkitekt Roger Gustafsson hos Halvorsen & Reine.
Noe måtte tas ned
– Det var ulike ferdigstillelsesgrader i prosjektet da vi overtok og begynte å produsere påsken 2010. De bygningskroppene nærmest hotellet hadde kommet lengst i produk-sjonen. Vi kunne dessverre ikke fortsette der umiddelbart. To vintre hadde skapt fuktskader flere steder, så vi måtte plukke hele fasaden på hotellets framside, og bytte vinduer før vi kunne begynne igjen. Vi trodde vel at det som var ferdig, var i en bedre forfatning. Men vi kom i gang i stedet på flere ulike nivåer, sier Peabs prosjektleder Hans Åkerman.
– Energisentralen i hotellet, som går på biobrensel, ferdigstilte vi tidlig. Dermed kunne den varme opp byggene underveis i prosessen, det hjalp mye, bekrefter Åkerman, og sikter til at hotellet ligger på 800 meters høyde.
Leilighetsbyggene har totalt 166 utleieenheter. 125 av dem er på 70 kvm, inkludert en ekstra boenhet med bad, som kan åpnes/stenges via en forbindelsesdør. Dermed kan denne enheten enten benyttes av storfamilien, eller leies ut til to separate leietakere. 41 leiligheter er på 35 kvm, men alle leiligheter uansett størrelse, har balkonger eller utgang til terrasse på bakkenivå. Som nevnt finnes også sju eksklusive leiligheter – suiter – i hotellets øvre etasje.
– Selv om vi nok brukte noe lenger tid enn beregnet i starten, fikk vi en god gjentakelseseffekt ved at det av 166 leiligheter er kun to forskjellige typer, sier Åkerman. Det har vært mange svenske firmaer involvert i prosjektet, men også mange norske firmaer bidrar. Moelven Elektro har vært med hele veien. Trysil Byggsystem og Skjefstad (blikkenslager) er eksempler på det lokale innslaget.
Arkitektene hos Halvorsen & Reine har valgt kebonybehandlet furu i fasadene.
– Vi ville også ha stedsbundne materialer, og Trysilstein passer godt sammen med kebony. Den duse farge-skalaen går i ett med fjellet, og den virker derfor ikke prangende. Hele komplekset består av mange bygg og volumer som i seg selv er veldig tydelige, forklarer Gustafsson.
Glassbru
Fra leilighetsbyggene er det en 50 meter lang glassbru over til hotellets fjerde etasje.
– Den valgte vi å gjøre om. Tverrforbindelsen er viktig og vi ville at det første bygget den kommer over til, ble splittet noe opp, slik at man ser de overliggende byggene. Brua i seg selv er gjort minimalistisk, fordi det er så mye som skjer utenfor på begge sider, påpeker Gustafsson.
– For Peab har det vært spennende prosess, og vi er stolte av å kunne utvikle og bygge årets fjellnyhet i Norge. Etter at vi valgte å forandre deler av de opprinnelige planløsningene, har den nye utformingen fått frem et mer tidsriktig og moderne konsept. Fasilitetene vil kunne passe enda flere kundegrupper, sier kommunikasjonsdirektør Line Fredriksen i Peab Norge.
Som vintersportssted er Trysil desidert størst i landet, med nesten 50 prosent flere solgte skidager i alpinanlegget enn nr. 2, Hemsedal. Det merkes allerede på interessen når det gjelder bestillinger.
– Selv om vi bare har solgt i 10 uker, og foreløpig kun gjennom vår egen salgskanal, er det allerede solgt 13.000 romnetter for vintersesongen. Det viser at vi har truffet markedet svært godt, bekrefter Bonden.
Tekst og foto: Trond Joelson