Tilbygg Statens Hus Hamar
Tilbygg Statens Hus Hamar
Tilbygg Statens Hus Hamar
Sted: Hamar
Prosjekttype: Tilbygg med 70 kontorplasser og parkeringskjeller
Totalentreprisekontrakt:
Ca 30 millioner kroner
Areal: Ca 3000 kvm
Byggherre: Utstillingsplassen Eiendom og Entra Eiendom
Byggeledelse: Mjøsconsult
Totalentreprenør: Martin M. Bakken
Arkitekt: ASH Arkitekter
Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjektering - RIV: Techno Team Prosjekt - RIE: Ing. Hallås Lillehammer - RIBr: Norsk Brannvernforening
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: M Dobloug - Stål: Armec - Elektro: Edvardsen Elektro - Rørlegger: YC rør - Ventilasjon: Techno Team Prosjekt - Taktekker: Ing. Per Kvernmo - Brannisolering/tetting: Firesafe - Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk - Glass og alu.fasader: Profilteam - Maler og byggtapetsering: Malermester Morten Skancke - Lås og beslag: B&T Låsservice - Mur og flis: Mjøsen Murmesterforretning - Heis: Kone - Byggevarer: Optimera - Systemhimlinger/vegger: Moelven Nordia - Vinduer Lian Trevarefabrikk
Statens Hus på Hamar har fått et nytt tilbygg som hoved-administrasjonen i Helse Sør-Øst nå flytter inn i.
Helse Sør-Øst på Hamar flytter i disse dager hovedadministrasjonen noen steinkast til et nybygg tilknyttet eksisterende Statens Hus. Vegg i vegg med Fylkesmann Sylvia Brustads kontorer har Martin M. Bakken AS bygd et tilbygg som rommer parkeringskjeller med 21 plasser, og fire kontoretasjer med møterom og cirka 70 kontorplasser. Teknisk rom er lagt til taket.
– Inklusive parkeringskjeller har bygget et areal på 3000 kvadratmeter. Prosjektet er utført i en totalentreprise og kontrakten har en verdi på knappe 30 millioner kroner, forteller Hans Otto Engeloug, prosjektleder for Martin M. Bakken.
God kvalitet fra lokale aktører
Statens Hus nye tilbygg er et samarbeidsprosjekt mellom Utstillingsplassen Eiendom AS og Entra Eiendom AS. Det lokale firmaet ASH Arkitekter AS er ansvarlig for det arkitektoniske og like lokale Mjøsconsult AS har tatt seg av byggeledelsen for byggherre. På rådgiversiden har Eiendomsprosjektering stått for byggeteknikk. De tre Hamar-firmaene Edvardsen Elektro, YC Rør og Techno Team Prosjekt har utført henholdsvis elektro, rør og ventilasjon.
– Det er kun kjente lokale firmaer som har bidratt i prosjektet. Jeg tror det i mange tilfeller kan være en stor fordel at aktørene kjenner hverandre på godt og vondt før prosjektet starter, sier Engeloug. Han er fornøyd med kvaliteten samarbeidspartneren har levert i prosjektet.
– Jeg tror også byggherre var fornøyd med kvaliteten. Overleveringen gikk i hvert fall veldig bra. Dette er et prosjekt der vi nesten kan si at det var null feil og mangler ved overlevering, sier Engeloug og legger til at det er et godt tegn når de knapt har vært inne i bygget etter overlevering.
Kan åpnes mer opp
Engeloug opplyser at det kun er i førsteetasje at tilbygget har dørforbindelse til eksisterende bygningsmasse. Oppover i etasjene er det imidlertid laget utsparinger i betongen som er murt igjen med Leca.
– I og med at det er to forskjellige leietakere som ikke har så mye med hverandre å gjøre, var det ikke behov for gjennomgang i de andre etasjene. Vi har imidlertid lagt til rette slik at det ved behov i fremtiden vil være enkelt å åpne opp, sier Engeloug. Det er bygget brannskillevegg fra kjeller og opp slik at nytt og eksisterende bygg blir to brannseksjoner.
Statens Hus nye tilbygg står på en utsprengt tomt og er fundamentert rett på fjell. Heller ikke dette prosjektet slapp unna den velkjente alunskiferproblematikken på Hamar.
– Vi har gjort noen tiltak der det har vært nødvendig. Vi har brukt sulfatresistent betong til tildekking enkelt plasser og vi har noen steder gått opp på litt høyere såle- og fundamenttrykk slik at grunnen stabiliserer seg og ikke sveller. Slike tiltak er noe vi er vant til å gjøre relativt ofte, men alunskiferen er uansett litt lunefullt å forholde seg til, konstaterer Engeloug.
Tradisjonelt
Nybygget har tradisjonelle løsninger med plasstøpt kjeller og plasstøpte trapper og trappesjakter. Videre er det bæresystem i stål og hulldekker. I fasadene er det hovedsakelig tegl og glass, men det er også partier med Swisspearl fibersementplater og stålbeslag.
Innvendig er det i stor grad tepper og fliser på gulvene. I himlinger og vegger er det benyttet mye fleksible systemløsninger fra Moelven Nordia AS.
– Dette har vært et prosjekt med mye kjente løsninger og ikke de helt store utfordringene. Hvis jeg må trekke frem noe som skapte litt utforinger så var det de kalde vintermånedene og ikke minst at vinteren kom så tidlig som oktober. Det ble mye fyring, avslutter prosjektlederen.
Tekst og foto: Ådne Homleid