Skullerud Torg trinn III
Sted: Skullerud, Oslo
Prosjekttype: Leilighetsbygg
Bruttoareal: 10.500 kvm
Byggherre: Millennium Property II
Medinvestor, prosjektutvikling og
-ledelse: Stor-Oslo Prosjekt
Totalentreprenør: Skanska Norge
Kontraktssum eks. mva:
134 millioner kroner
Arkitekt: Felix Arkitekter
Rådgivere: RIB: Seim og Hultgreen - RIB prefab: Contiga - RIBR: Egil Berge - RIA: Reinertsen - RIG: Skanska
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Park og Anlegg - Prefab: Contiga - Ventilasjon: Energima - Elektro: Lefdal Installasjon - Rør: Ing. Sverre Hollie - Tømrer (innv. vegger): Indian Bygg - Stålarbeider: GBS Produkter - Flislegger: Christiansen & Raae - Parkett, montasje Granab: Bo Andrén - Porter: Aktiv Montasje Drift - Kjøkken, garderober, baderominn-
redning: HTH Prosjektavdeling - Hvitevarer: BSH Husholdningsap-
parater - Branntetting og -isolering: Firesafe - Ståldører: Daloc - Alufasader og dører: EMA Glass - Lås og beslag: Trioving - Taktekking: Hesselberg Tak - Blikkenslager: Memtek - Røykventilasjon: Bramo Glass og Klima - Maler: Edvardsson Entreprenør - Systemhimling: Acusto - Trevinduer: Sørvindu - Tredører: Jeld-Wen Swedoor - Gulvoppbygging: Granab
Med de tre siste blokkene på plass, viser Skullerud Torg vei når det gjelder byreparasjon - og å løfte områdets karakter.
De to første byggetrinnene var fordelt på tre blokker, og besto av 135 leiligheter. De ble overlevert senhøstes i fjor. Trinn 3 inneholder 78 leiligheter og grenser til Skullerudveien umiddelbart nord for de tre første blokkene. Den tyske matvarekjeden LIDL hadde gravd ut tomta for å etablere butikk, men etter å ha fått bygge- og deleforbud i 2007, ble planene skrinlagt.
Byggherre for Skullerud Torg trinn 3 er Millennium Property II AS, som stort sett består av den samme eiergrupperingen som i forrige trinn. Stor-Oslo Eiendom er med på eiersiden, og har også her hatt ansvaret for både prosjektutvikling og -ledelse. Arkitekt er fremdeles Felix Arkitekter, som har bragt gjenkjennende elementer med inn i dette byggetrinnet, både med selve plasseringen av blokkene og utformingen av disse.
Avskårne hjørner
– De tre blokkene i trinn 3 danner et halvåpent og passe skjermet fellesareal i midten. Det var et klart politisk ønske om en høy utnyttelsesgrad, siden tomta ligger svært sentralt i tilknytning til et kollektivknutepunkt. En høyspentledning går over deler av tomta i nordvest. En konsekvens er en skrå byggegrense, med blokker som også er avskrådd i begge ender. Slik fremstår de også lettere og mykere i uttrykket. Viktige elementer er grønne uteoppholdsarealer og rause felles takterrasser på to av blokkene, sier prosjektansvarlig hos Felix Arkitekter, Øistein Mangset.
Denne gang er det Skanska Norge som er totalentreprenør for de totalt 10.500 kvm (inkl. p-kjeller) med boliger og næringsarealer.
– Generelt har aksene i byggene vært greie å forholde seg til, selv om skråveggene lager brytninger i endeleilighetene. Siden det er brukt hulldekker, må disse nødvendigvis få mange forskjellige lengder, og de utfordringer dette ga ved opplegg på de skrå veggene. Vi forutså to utfordringer som kunne medført komplikasjoner da vi startet prosjekteringen, sier Stein Nilssen, prosjektleder i Skanska.
Rasjonell bygging
– Under leilighetene i en av blokkene er det etablert en dagligvarebutikken for Rema 1000. Utfordringen her var å få på plass de tekniske føringer og riktig bæresystem, uten at dette skapte for store utfordringer for butikkinnredningen. Heisen for blokken var også en utfordring. Underetasjen i blokk C har en annen leilighets-
utforming enn leilighetene over. For å få en bedre tilpasning hadde vi en gjennomgang av hele sjaktsystemet der enkelte leiligheter ble tegnet om. Flere av leilighetene var allerede solgt, så vi kunne ikke tegne om alt. Vi fikk det til, men hadde vi bygget det slik det i utgangspunktet var planlagt, ville vi nok støtt på flere komplikasjoner, sier Nilssen.
I de tre byggene, som har fire og fem etasjer, er det en stor andel av prefabelementer; stål, søyler, veg-ger, hulldekker og badekabiner. Kun fundamentene og enkelte mindre veggpartier ute er plassbygde.
– Tilbakefylling av masser var en utfordring vi ikke helt så i forkant. Prefabveggene ville ikke tålt jordtrykket, så vi måtte ha todelt tilbakefylling. På en del av sidene er det brukt isoporblokker, mens det på hele nordsiden og på halvparten av vestsiden er brukt armert jordfylling. Det var også krevende trafikale situasjoner med hyppige avganger fra kollektivknutepunktet, og med innheising av varer, siden vi har høy-spentledningen i øst som nærmeste nabo, sier Nilssen.
Sinuskorrugerte plater
De tre byggene utmerker seg også ved arkitektenes utstrakte bruk av fargerike sinusplater, som i hovedsak ligger på nord- og østfasadene.
– Sinusplater er et takknemlig materiale – vedlikeholdsfritt, rimelig og lett anvendelig. Samtidig som det gir en høy ytelse i forhold til pris og vekt. Platene er fordelt i felt som forstørrede piksler. Intensjonen er å fragmentere og løse opp store, flate fasadearealer. Effekten blir en forskyvning av perspektivet, samt at byggene ser mindre ut, sier arkitekt Siniša Lecic i Felix Arkitekter.
BIM360
For første gang i et av sine prosjekter har Skanska (Region Øst) brukt pvc-dører og -vinduer, med godt resultat. Også BIM360 boligdebuterer på Skullerud Torg, det har Skanska kun brukt på næringsbygg tidligere. Feil- og avviksregistering ble gjort på nettbrett, der alle oppdaterte tegninger for hele prosjektet var implementert.
– Vi brukte iPad-er der vi kunne lage en sak med bilder og tegning markert med pin på aktuelt sted. Dette ble så sendt automatisk til den eller de aktørene som var ansvarlig. Vi brukte BIM360 på egenbefaring og på overlevering, der kunden signerte rett på iPad-en etterpå. Det ble nesten ikke brukt papir, og vi sparte veldig mye tid og energi på kommunikasjon, forklarer Nilssen.
Jevnt salg
Med de 135 leilighetene i det forrige trinnet har Stor-Oslo Prosjekt nå utviklet og levert i alt 213 leiligheter på Skullerud Torg.
– Et torg med butikker er på plass, og tre-fire serveringssteder er i ferd med å åpne. I stedet for den lenge planlagte Lidl-butikken på tomta, er det nå på plass attraktive leiligheter i tillegg til en 1.400 kvm stor Rema-butikk. Vi har hatt et jevnt, men krevende salgsoppdrag der leilighetene allikevel har solgt som forventet i markedet, sier prosjektleder Thomas Børnich i Stor-Oslo Eiendom.
Ferdigstillelse og overlevering av leilighetene har foregått i sommermånedene, i en prosess med få feil ved overtakelse, og mange fornøyde kunder.
– Konflikter i forbindelse med salg og overlevering kan være farget av uryddighet enten i markedsføringsmateriellet eller i salget. Avviker en fra noen av disse punktene, kan en ende opp med konflikter. Her skal alle involverte i prosjektet ha bonuspoeng for god samarbeidsevne og for at resultatet har blitt godt. Det vi har solgt, har vi bygget og overlevert. Dermed blir det heller ingen grunn til misnøye, avslutter Børnich, som også gir Skanska honnør for forbilledlig SHA-arbeid gjennom hele produksjonsfasen.
Tekst og foto: Trond Joelson