Smidsrød Helsehus

Smidsrød Helsehus

Smidsrød Helsehus

Sted: Nøtterøy

Prosjekttype:
Sykehjem og omsorgsbygg

Bruttoareal: 7.500 kvm

Byggherre: Nøtterøy kommune,

Totalentreprise: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum: 175 millioner kroner

Arkitekt og interiørarkitekt:
Kristiansen & Bernhardt

Prosjektledelse: Sweco

LARK: Asplan Viak Landskapsarkitektur

Rådgivere: RIB: Sweco - RIE: Andersen & Askjem - Oppmåling og tilstandsregulering: Ingeniørservice - Areal, samferdsel og VA: Rambøll - RIV: Asplin Viak - RIA: Akustikk-konsult - RIBR: Norconsult - RIG: Grunnteknikk

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Bryn Byggklima - Heis: Elevator - Elektro: Moer Installasjon - VVS: Olaf B. Terjesen - Trinnlydsgulv og gulvstøp: Aker Byggteknikk - Treningsapparater: Arealconsult - Kjøkken: Carlsen Fritzøe - betongsaging: Catos Betongsaging - Storkjøkken: E. Christiansen - Betongelementer: Loe Betongelementer - Montering betongelementer: Elementmontasje - Alu.dører: Glassbygger´n - Blikkenslager: Hellevammen Blikk - Peling: Holt Risa - tekking: Icopal Tak - Skap, veggpanel, innredning: Idema - Dører innv.: Jeld-Wen - Systemhimling: Kjønnerød Montasje - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Håndløpere, fendere, hjørnebeslag: Norgestre - Radonsikring: Ny-Tek / Nøtterøy Anleggsgartnerservice / Restec - Byggevarer: Optimera Zeiner - Armeringslegging: Porsgrunn Armering - Stillas og utstyr: Ramirent - Solskjerming: Solskjermingsgruppen - Maler- og flisarbeider: tapet & Malercompaniet - Grunnarbeider: Trafikk & Anlegg - Foldevegger: Trysil Byggprodukter - Murerarbeider: Tveiten & Riis Murmester Firma - Ståltrapper og innv. rekkverk: S. R. Jacobsen

Nøtterøy kommune er godt i gang med å tilpasse seg kravene i samhandlingsreformen. Nybygget på Smidsrød skal bidra til å gi et helhetlig omsorgs- og helsetilbud til kommunens innbyggere.

– Vi har lagt stor vekt på funksjonalitet. Bygget er utformet med tanke på at logistikken skal fungere optimalt, og at tjenestene kan utføres mest mulig effektivt for personalet, samtidig som en trygg og forsvarlig drift for brukerne og pasienter er ivaretatt. Primærfunksjonene er sykehjemsdelen, men helsehuset har også et legesenter, fysioterapi, dag-senter og et sentralkjøkken for sykehjemmene i kommunen, sier prosjektleder Erik Wefring i Nøtterøy kommune.

Samhandlingsreformen stiller krav til kommunene, der målet er å forebygge mer, behandle tidligere og samhandle bedre. Tilbudet skal være å forebygge, rehabilitere og følge opp innbyggerne, uansett alder. Nøtterøy kommune har vært en foregangskommune i å tilby denne tjenesten.

Totalentreprisen for helsehuset, med en verdi på 175 mill. kr. uten avgifter, ble vunnet av Veidekke Entreprenør med Kristiansen & Bernhardt Arkitekter som arkitekt og interiørarkitekt. Landskapsarkitekter har vært Asplan Viak Landskapsarkitektur.

Som kompensasjon for ett bo- og behandlingssenter og ett rehabiliteringssenter som nå fases ut, er Nøtterøy kommune i gang med erstatningene. Veidekke Entreprenør er i gang med siste byggetrinn på Bjønnes sykehjem, og har altså hatt totalentreprisen på Smidsrød Helsehus som nå er overlevert.

Bløt leire
– Tomta ligger i en skråning og besto av mye leire i grunnen. Helsehuset er på ca. 8.000 kvm fordelt på to frittliggende bygninger. Vi brukte Veidekke Anlegg Sør på grunnarbeidene, som foretok etappevis utgraving av tomta. Hovedbygget står på stålkjernepeler, mens sidebygningen har betongpeler, sier driftsleder for Veidekke, Espen B. Bråten. Varmebehovet dekkes via 40 geobrønner som ligger på forsiden mot øst. Bygget er prosjektert etter TEK 10.

– På Smidsrød er det etterstrebet klare konstruksjonsprinsipper med liten ytre overflate, for å oppnå strenge energirammer i sikre og vedlikeholdsvennlige bygninger. Utgangspunktet for helsehuset var en tidligere mulighetsstudie med program og arealbudsjett, og er utformet med strenge pleiefaglige og logistiske løsninger underlagt en trang reguleringsplan, sier Ingrid Sporsem i Kristiansen & Bernhardt arkitektur.

Villa Smidsrød
Smidsrød Helsehus er etablert i nord-sørretning på en hittil ubebygget tomt langs Smidsrødveien. Helsehuset har 80 sykehjemsplasser. 16 av plassene er i to avdelinger i sidebygningen, og er øremerket demente (personer med nedsatt kognitivt funksjonsnivå). I fremtiden kommer denne delen til å hete Villa Smidsrød.

Innenfor hovedinngangen i øst i det langstrakte hovedbygget ligger resepsjonen og kaféen, samt et stort sentralkjøkken for kommunen. I denne etasjen ligger foruten seremonirom, treningsarealer, fysioterapi og personalgarderober, også et legesenter på ca. 250 kvm. Sykehjemsplassene ligger i første og andre etasje (fra grunnplanet) og er organisert med åtte pasienter i bogrupper som to og to danner avdelinger med et felles avdelingskjøkken. Mellom de fire avdelingene i hver etasje legges offentlige funksjoner som dagsenter og administrasjonsavdeling.

Material- og fargevalg
Interiøret har malte vegger og gummigulv i de offentlige deler og vinyl i beboerrom og kontorer. En liknende differensiering ser vi i spreke farger i de mer offentlige delene i helsehuset, i vestibyle, kafé og ,treningsrom, til mer dempede farger i de mer private delene av anlegget. Hver beboergruppe har sin egen farge som er brukt i nisjer i korridor for å markere beboerrom og fellesarealer. Eik er gjennomført som materiale stedvis i bygningene, også på noen vegger i vestibyle og i seremonirom, og som mønstring i vinylbelegg og på dører i beboerrom.

– Fargepaletten er basert på bygningenes plassering i et landskap mellom grønne jorder og sjø. Farge er brukt som dekor og som identitetsmarkering på og i bygningene, forklarer Sporsem. Det er brukt tegl i soklene, og luftet Weber-kledning og store felter med zinkkledning i øvrige fasader.

Utomhus
Begge bygningene har to fløyer hver som begge ligger mot sørvest. Mellom disse er det anlagt hager og turstier.

– Utearealene består av parkering og en fremtidig uteservering ved hovedinngangen i øst, og med park ved dagsenteret og private hager utenfor avdelingene. Utearealene bak Villa Smidsrød er en sansehage med turstier, sier Sporsem om grøntanleggene.

Fullskala
I tillegg til å utføre alt tømrer- og betongarbeid i egen regi, har Veidekke også opparbeidet ny Ørevei inn til prosjektet.

– Handlingsplanen for Veidekke Entreprenør AS, distrikt Vestfold er å bruke involverende planlegging i alle prosjekter. Vi har selvfølgelig brukt systemet før også, men her på Smidsrød er «første» gang vi har brukt det i full skala, og føler vi har fått det til. Vi har hatt regelmessige møter med prosjektledere hver fjortende dag, og ukentlige driftsmøter med baser og formenn. Framdriftsplanen har vi sammenstilt med gode innspill fra alle fag. Da har vi hatt en felles forankring og en riktig rekkefølge på fremdriften, avslutter Bråten.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS