Støperiet

Støperiet

Støperiet

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Kontraktssum inkl. mva:
70 millioner kroner

Bruttoareal: 4.160 kvm

Tiltakshaver:
Verket Bolig felt 2 og 3

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Teknisk totalentreprenør:
OneCo Technologies

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIAku og RIBr: Sweco - RIMiljøgeo: Multiconsult - RIBr uavh. kontroll: Skansen Consult

Underentreprenører/leverandører: Gulvoppforing: Stigs Salg & Montasje - Stålkonstruksjoner: Bergen Skips & Industri Service - Taktekking: Protan Tak - Rekkverk, balkonger, trapper: Montal Systems - Balkonger: Rinde Rekon - Vinduer: NorDan - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Maler: Malermester Christensen & Heimdal - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Stor-Bergen Mur og Flis - Lev. flis: Odin Flissenter - Rørlegger, VVS og elektro: Profitek - Sprinkler: Sprinkler & Vanntåkesystemer - Lås og beslag: Hole Lås - Kjøkken: Sigdal Kjøkken - Heiser: HK Service - Stillas: Bergen Stillasutleie

Link Arkitektur AS har tegnet og LAB Entreprenør AS har bygget de to spesielle leilighetsbyggene som utgjør Støperiet på Laksevåg i Bergen.

Støperiet er en del av Verket, en utbygging av 200 leiligheter på Damsgård rett innenfor Puddefjords-
broen i Bergen.

Byggherre er Damsgård Utbygging AS, et selskap eid 50/50 av Bjørn Rune Gjelsteneide Profier AS og Canica AS, som eies av Stein Erik Hagen og hans familie. Rambøll Norge AS har hatt RIB-oppdraget. OneCo Technologies AS har vært teknisk totalentreprenør. Samlet areal er cirka 4.160 kvadrat-
meter BTA. LAB Entreprenør sin entreprisekostnad er på cirka 70 millioner kroner inkl. mva. Arbeidene er utført i totalentreprise. Byggestart var i mars 2012. Byggene ble fullført og overlevert i august i år.

De to byggene inneholder til sammen
45 leiligheter, som er fra 35 til 98 kvadratmeter BRA-S med snittstørrelse på 53 kvadratmeter. Anleggsleder Aleksander Grepstad i LAB Entreprenør beskriver standarden som høy. Kjøperne hadde en rekke tilvalgsmuligheter.

Alle leilighetene har universell utforming, balkonger og fiberbasert bredbånd med TV. Solforholdene er gode. På taket av det ene bygget er det en felles takterrasse med sittegrupper. Fra takterrassene er det utsikt langs Puddefjorden, mot Møhlenpris og byfjellene Fløien og Ulriken. I neste byggetrinn skal det føres opp et automatisk parkeringsanlegg der leilighetene får parkering.

Selvrensende fasade
Tomten på Damsgård er på 11,8 mål. Aleksander Grepstad forteller at byggene står på totalt 110 stålkjernepeler til fjell. Det er lagt radonduk under byggene. Damsgård Jernstøperi sitt bygg fra 1860-tallet som har status bevaringsverdig ligger under fremspringet på det sørlige bygget og er nå er under restaurering og vil bli tatt i bruk til dagligvarehandel.

Begge byggene er rektangulære i plan og liggende L-form i sideriss. Bærende konstruksjon består av stål, hulldekker og plasstøpte trappe- og heissjakter. Innkledd og skjult i ytterveggene er det toetasjes gitterdragere i stål. Vinduene har fått sine spesielle trapes og trekant fasonger siden de måtte passe inn i gitterdragerne.

Takene er flate, isolert og tekket. Fasadene har klimavegger kledd med hvite plater av laminert aluminium kompositt med selvrensende nanobelegg. Vindusglassene er også selvrensende. Det er parkett på alle gulv i leiligheten utenom våtrom hvor det er brukt keramisk flis. Fellesarealer er med banebelegg av trinnlyddempende vinyl.

Vannbåren varme
Det er 35 cm isolasjon i langveggene, 25 cm i frontene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,2 W/m2K. Gulvene er oppforet for å dempe trinnlyd og for å gi universell utforming i overgang til balkonger og baderom. Mot korridor og naboleiligheter er det lydvegger med dobbelt adskilt stenderverk. I trappehusene er det lydabsorberende plater i himlingene. Byggavfall ble sortert i seks ulike fraksjoner og sorteringsgraden er over 80 prosent.

Leilighetene har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er gulvvarme i stue/kjøkken og på bad. Byggene er prosjektert og bygget med lavt energiforbruk i henhold til TEK 10 og energimerke B. Leilighetene har balansert ventilasjon med høyeffektiv gjenvinning av varmen. Det er ett aggregat i hver leilighet. Byggene er fullsprinklet. I neste byggetrinn kommer et bossuganlegg beboerne i Støperiet kan benytte.

Krevende prosjekt
Aleksander Grepstad sier at LAB Entreprenørs største utfordringer i prosjektet var trang tomt, de høye konstruksjonene og bygging inntil og over et verneverdig bygg og helt inntil en trafikkert bygate med to etasjer under veinivå. Han sier at stillasbyggingen var en omfattende og utfordrende jobb med de uvanlige og spenstige bygningsformene. Byggearbeidene er utført uten fraværsskader.

65 personer var med da aktiviteten var på topp.

– For meg har det vært veldig lærerikt og utfordrende å være med på Støperiet, spesielt siden det er mitt første prosjekt som anleggs-leder, sier Grepstad.

Utgangspunkt i historien
Ifølge sivilarkitekt Rolf Maurseth i Link Arkitektur tok arkitektene utgangspunkt i produksjonen av jernprodukter som var på stedet og i tak og vinduer i det gamle jernstøperiet.

– Den bærende stålkonstruksjonen er ført opp gjennom taket i jernstøperiet til to store dragere som holder det ene bygget oppe. På byggets gavlvegger er det store gitterdragere innbakt i klimaveggene, sier Maurseth.

Sivilarkitekt Erlend Rudjord i Link Arkitektur forteller at det var tidkrevende å tegne vinduene som ligger inne i stålkonstruksjonen langs gavlveggene. Alle vinduene er bygget etter spesialmål som følger fagverkenes skrå geometri.

Rolf Maurseth sier at det har vært et meget godt samarbeid med fylkeskonservatoren i prosjektet.

– Vi synes det er meget positivt at byrådet i Bergen ettertrykkelig påpekte at det ferdige bygget skulle være slik som illustrert, noe det også er, sier Maurseth.

I tillegg til Rolf Maurseth og Erlend Rudjord har sivilarkitektene Grethe Haugland og Ragna Lousie Bruvik arbeidet med prosjektet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS