Nesttunvannet Terrasse

I Nesttunvannet Terrasse på Nesttun i Bergen er leiligheter solgt for opp mot 60.000 kroner per kvadratmeter. I september flyttet de siste beboerne inn.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Nesttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum eks mva: 357 millioner kroner

Bruttoareal: 40.000 kvm

Tiltakshaver: Nesttun Pluss KS (Selvaag Bolig ASA 75 prosent,
Teigland Eiendom AS 25 prosent)

Byggherreombud: Erstad & Lekven Bergen

Totalentreprenør: Strand

Arkitekt: Se-Arkitektur

Interiørarkitekt: Riss arkitektur

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB, RIGeo, RIBr, RIAku og RIVei: Sweco l RIV: Oras Bergen, Miljøconsult, Bravida l RIE: Bergen Elteknikk l RIMiljø: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeid: Fyllingen Maskin l Peling: Fundamentering l Hulldekker: Spenncon l Trappeelementer og balkonger: Con-Form l Gulvstøp/summing: Industrigulvspesialisten l Stål: Meko l Taktekking: Protan l Glass- og alu.arbeider: John Holvik l Vinduer: Nordvestvinduet l Blikkenslager: Sigurd Oppheim Blikkenslagerforretning l Tømrer: Byggmester Markhus l Maler: Malermester Røed l Gulvlegger: Øystein Tvedt l Dører, lister og parkett: Norgestre l Flislegger: Murmester Terje Dyngeland l VVS og sprinkling: Oras Bergen l Elektro: Bergen Elteknikk l Ventilasjon: Bravida l Bossug: Envac l Brannsikring: Protectio l Gasspeis: Gassmontasje & Service l Lås og beslag: Hole Lås l Betongarbeid: Allbygg Florø l Kjøkken: HTH Kjøkkenforum l Stillas: Ramirent l Mobilkran: Nordic Crane l Anleggsgartner: Tommys hage og anlegg

– Boligdelen av prosjektet består av 145 leiligheter fordelt på ni bygg som står på parkeringsanlegget, og boligene har et samlet nettoareal på 13.000 kvadratmeter. Næringsdelen i bygget er på 5.000 kvadratmeter, mens parkeringsanlegget er på 20.000 kvadratmeter, forteller prosjektleder Vidar Wåge Hansen hos totalentreprenøren Strand AS.

De har ført opp bolig- og næringsprosjektet for Nesttun Pluss KS, som er eid med 75 prosent hver av Selvaag Bolig AS og 25 prosent av Teigland Eiendom. For Strand – som har hatt en totalentreprise på 357 millioner kroner eks mva – har prosjektet bydd på logistikkutfordringer.

– Et stort prosjekt på en trang tom har gjort logistikken svært krevende. Det har heller ikke gjort det enklere at det har vært full drift i Møller Bils anlegg, som er en del av tomten. Fjellet i bakkant av tomten har krevd omfattede sikringsarbeid. Vi har lært mye av dette prosjektet, spesielt om planlegging og logi-stikk. Denne kompetansen tar vi med oss inn i nye prosjekter, sier Wåge Hansen.

Peling gjennom bygg
Det er sprengt ut cirka 100.000 kubikkmeter faste masser fra den 18 mål store tomten.

– Grunnen er svak og peling har vært nødvendig. Det er derfor satt ned 250 peler med en diameter fra 100 til 180 mm, med en samlet lengde på cirka 3.500 meter. En av blokkene står på peler som går gjennom et bilverksted, sier Vidar Wåge Hansen.

Det har gått med cirka 11.500 kubikkmeter ferdigbetong, 1.250 tonn armering og cirka 18.000 kvadratmeter hulldekker i prosjektet.

– Det er også hyggelig at lærlingen vår Sindre Sørland tok fagprøven sin i betongfag på Nesttunvannet Terrasse, legger Wåge Hansen til.

Gatetun som samlingspunkt
Sivilarkitekt Stig Eide i SE-Arkitektur forteller at intensjonen med Nesttunvannet Terrasse var å skape et nytt gatetun over eksisterende parkeringsplasser.

– Prosjektet preges derfor av mye bebygd landskap og store høydeforskjeller. Det har derfor vært et ønske å skape noen organiske former i utemiljøet, sier Eide.

Arkitekten har vært opptatt av de store høydeforskjellene i fondveggene og hvordan disse kunne bli trivelige og identitetsskapende innslag i bomiljøet.

– Vi kom frem til at man ikke skulle rokke ved selve dimensjonene, men heller fremheve deres storslagenhet, sier Eide.

Det nye gatetunet er som et samlingspunkt som skaper en felles plattform med tilknytning til det lokale samfunnet. Servicesenteret er derfor lokalisert sentralt, godt synlig og med god tilgjengelighet fra gatetunet.

– Boligene er delt opp i åtte bygningskropper, der hvert bygg vil få en direkte tilkomst til gatetunet og parkeringsplasser. Byggene har fått et enkelt uttrykk med noe varierende fasademateriell og store, solrike og gode terrasser med henvendelse mot sør og vest, opplyser Eide.

Plussboliger
De 145 leilighetene varierer fra cirka 30 til 138 kvadratmeter. Standarden er høy og leilighetene, som hadde en rekke tilvalgsmuligheter, ble solgt for opp mot 60.000 kroner per kvadratmeter.

Alle leilighetene i prosjektet har egne terrasser eller balkonger og noen har to. To av byggene har store felles takterrasser. Byggene ligger vestvendt og solforholdene er gode. 30 prosent av leilighetene har universell utforming. Alle har egen biloppstillingsplass i parkeringsanlegg og drøyt 30 av dem har to. Nesttun sentrum, Bybanen, buss-stopp og butikker ligger innen kort gangavstand, og fra leilighetene er det utsikt mot Nesttun og Nesttunvannet.

Parkering over fire etasjer
Parkeringsanlegget har fire etasjer og rommer nesten 600 biloppstillingsplasser. 185 av dem er reservert for beboerne. Over parkeringsanlegget er det ni punkthus med leiligheter. Under parkeringsanlegget ligger en kulvert for infrastruktur.

Heishusene i parkeringsanlegget er plasstøpt, mens resten av konstruksjonen er av prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekker. Punkthusene er plasstøpt. Takene er flate, isolert og tekket. Fasadene er kledd med trepanel, steniplater og stopuss.

Leilighetene har parkett på gulv, flislagte bad, gips- og stendervegger og faste himlinger.

For enkelt vedlikehold og lang levetid er det aluminiumsvindu i næringsdelen og aluminiumsbelagte trevindu i boligene. For å dempe trinnlyd i trappehus er det lagt gummimasser på repo og i servicesenteret er det limte gummimatter under parkett for å dempe lyd.

Plussboliger
Leilighetene er såkalte plussboliger. Selvaag Boligs Plusskonsept vil si at beboerne har tilgang til et servicesenter med resepsjon, treningsrom, konferanselokaler, kjøkken, oppholdsrom og gjesteleilighet. Beboerne har tilgang til servicesenteret hele døgnet. Resepsjonen er bemannet på dagtid. Det er til nå bygget cirka 850 Plussboliger i Norge, blant annet i Oslo, Drammen, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Oppstart på prosjektet var i januar 2011, og siste overlevering var i september i år.

Powered by Labrador CMS