Fakta
Sted: Lillestrøm
Prosjekttype: Kontorbygg
Byggherre: Delta Depotgata 22
BTA: 6.180 kvm + p-kjeller 2.326 kvm
Totalentreprenør:
JM Norge, Region Entreprenør
Kontraktsum: 140 millioner kroner
Arkitekt: Snøhetta
Rådgivere: Teknisk koordinator: Itech l Forurensing grunn og RIG: Sweco l RIBR: Egil Berge l RIB betong: Bubbledeck Norway l RIB stål: Høyer Finseth l Oppmåling: Geoplan 3D l RIV vent og utførende: Energima Romerike l RIV rør og utførende: Bravida A. Halvorsen & Sønn l RIE og utførende: Romerike Elektro
Underentreprenører/leverandører: Rivearbeider: Veidekke Entreprenør l Prefab betong: Spenncon l Heis: Reber Schindler Heis l Spunt og peling: Entreprenørservice l Grunnarbeider: Sigurd Furulund Maskin l Forskalingssystemer: Peri Norge l Betong: Skedsmo Betong l Utleie av utstyr: Cramo l Tømrerarbeid: Byggaksess l Armering: Leif Hubert l Mobilkran: Nordic Crane Kynningsrud l Støp, brettskuring og behandling: Tiller-Vimek l Betongpumping: T.O. Bull l Hulldekker og stål: Åkrene Mek. Verksted l Maler: Malermester Buer l Gulvlegger: Kjærnsmo l Flislegger: Leif Runars l Kjerneborer: Cato's Betongsaging l Branntetting- og isolasjon: Firesafe l Systemglass og fasade: Skandinaviska Glassystem l Blikkenslager: A. Hansen’s Blikkenslagerverksted l Avretting: Oslo Gulvavretting l Fjernvarme og fjernkjøling: Akershus Energi
Det betyr ikke at hoved-kontoret ikke er påkostet. Men heller at designet tydeliggjør Felleskjøpets virksomhet og kjerneverdier. Ikke minst når man beveger seg rundt bygget og ser det fra flere ståsteder og med ulike solvinkler.
Jo, det finnes rette vinkler i fasaden, selv om de kan hende er færre enn man tror og flere enn man ser. Det brytes, knekkes og lutes frem og ut. Virkningen forsterkes ved en spilekledning som i fiskebensmønster går over fasaden i flere nivåer. Fem tilbaketrukne glasspartier skaper horisontale avbrudd i det fem etasjers høye bygget, der den øverste er trukket tilbake.
Depotgata 22 er på 8.506 kvm inkludert p-kjeller. Byggherre er Lillestrøm 22 AS, ved Linstow, som har hatt med seg JM Norge AS som totalentreprenør med en kontrakt på 140 millioner kroner.
Snøhetta inn
Da Felleskjøpet i media tilkjennega at de ville sam-
lokalisere seg på Lillestrøm, vekte det naturlig nok mange utvikleres interesse.
– Vi hadde spilt inn denne tomten, men i tilbudsfasen var det flere andre tilbydere og mange sterke alternativer. Samtidig jobbet Snøhetta for oss med et annet prosjekt her på Lillestrøm, så vi fikk dem med oss også inn i dette prosjektet, forteller prosjektleder for Lillestrøm Delta AS, Rolf Holm jr.
Det nye tospannet gikk blant annet gjennom Felleskjøpet eget markedsføringsmateriell, og grep tak i kjennemerker og kjerneverdier som Felleskjøpet representerte. Men hvordan skulle det kunne tas inn i et byggeri?
Et åkerlandskap
– Felleskjøpet representerer norsk landbruk og vi syntes det var vesentlig å trekke inn elementer fra norsk landskap og natur inn i bygget. Tomta i Depotgata er lang og smal. Perfekt for et kontorbygg der makspotensialet, med tanke på effektiv utnyttelse, ikke bør være bredere enn 17 meter, sier Marlene Fenger Vedal i Snøhetta.
– Arealet var definert i kravspesifikasjonen. Gjennom et tett samarbeid med Felleskjøpet jobbet vi gjennom flere workshops med å finne frem til essensen i design og form; hvilke verdier skulle bygget signalisere og uttrykke, forklarer Vedal.
– Vi ønsket å ha med bevegelsen av et åkerlandskap, der aksene styrer inntrykket. Den utenpåliggende spilekledningen skifter retning og representerer de forskjellige åkerlappene.
Selve bæresystemet er tradisjonelt med stålkjernepeler til fjell, plasstøpt kjeller, stål og hulldekker.
– Det er ikke noen spesielle utfordringer i selve prosjektet, selv om geometrien med vinkler og sprang ute og inne kan være krevende. Fasaden krager enkelte steder én meter ut, målt fra gateplan og opp til toppen av femte etasje, sier JM Norges prosjektleder, Tom Brudal.
Varmebehandlet furu
– Det er totalt ca. 18.000 løpemeter med varmebehandlede spiler. Hver enkelt spile er montert på aluminiumsprofiler utenpå plater fra Ivarsson. Spilene vil forvitre og gråne noe, men ikke så mye som for eksempel sibirsk lerk, sier anleggsleder hos JM Norge, Lars A. Åmellem. Betraktningsvinkel og solretning danner fargenyansene i trespilene, og man kan forledes til å tro at de kun er staffasje. Siden de også har en viktig solskjermingseffekt er plassering av hver spile og vinkel nøye kalkulert i et 3D-program, slik at riktig vinkel slipper inn rett mengde sol i arealene. Som et supplement er det i tillegg også montert innvendige persienner på de mest solutsatte delene.
Naturen inn
De fem inntrukne glasspartiene bidrar til å trekke landskapet og naturen inn i bygget. Kontorene ligger for det meste langs hver langside, mens sosiale soner med fellesarealer, tekjøkken og biblioteksoner er lokalisert i de inntrukne glasspartiene. I disse glasspartiene skal det plantes opptil 15 meter høye søyleosp, for å trekke naturen inn i bygget samt viske ut skille mellom interiør og eksteriør. Innendørs – i første etasje – fortsetter plantekar med søyleosp også inn i bygget, da med lavtvoksende planter.
Fire årstider
Naturkonseptet fortsetter altså i interiøret. Hver etasje fra andre til femte skal ha sin tematiske farge etter årstiden. Første etasje, med resepsjon, kantine og møteromavdeling, hatt fått en mer nøytral fargepalett. En sentral og øyenfallende trapp har et fire millimeter tykt rekkverk i bjørkefiner. Selve rekkverket har et laserskåret bladmønster.
Vågale farger
Snøhetta var ikke redd for å utfordre verken Felleskjøpet eller seg selv når det gjaldt fargevalgene.
– Til å være et kontorbygg ville vi ha litt friske og uvanlige farger. I arbeidssoner er det en ganske lys palett. Mens det i møterom og i sosiale soner er det valgt en mer fargesterk palett, forklarer Vedal.
– Depotgata 22 skal ikke være et introvert bygg. Det skal gi noe tilbake til dem som går forbi. Vi la vekt på to ting; å viske ut fasaden og gi det en åpen henvendelse i første etasje samt å ha et gjennomført årstidskonsept i etasjene. Det mener jeg vi har fått til, oppsummerer landskapsarkitekt Lars Nordbye hos Snøhetta.
Prosjektleder Holm hos byggherre Lillestrøm Delta mener det var flere årsaker til at nettopp deres forslag falt i smak hos Felleskjøpet.
– Det var flere faktorer som spilte inn, men det viktigste var nok konseptet og produktet. Vi hadde tidlig med oss Tom Brudal og hans administrasjon fra JM Norge inn i prosjekteringen. Tom oste av erfaring, noe som jeg tror var viktig for at Felleskjøpet skulle forstå at vi virkelig kunne levere dette bygget til dem, sier Holm.
Linstow AS kjøpte prosjektet i Depotgata 22 fra Lillestrøm Delta AS i juni 2014.