Svolvær politistasjon

Like ved sjøen i Svolvær sentrum har Midtre Hålogaland politidistrikt flyttet inn i nytt bygg sammen med Statens vegvesen. Bygget er oppført i henhold til Statsbyggs krav om energibruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fakta

Sted: Svolvær

Prosjekttype: Politistasjon

Kostnadsramme:
87,5 millioner kroner

Bruttoareal: 2.400 kvm

Tiltakshaver: Statsbygg

Totalentreprenør:
Lofot Entreprenør

Arkitekt: Stein Hamre Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Asplan Viak l RIE: Rambøll l RIV: Norconsult l RiBr: Firesafe

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: Nobel Rør Installasjon l Grunnarbeider: Alf Brekken & Sønner l Ventilasjon: GK Norge l Elektro: Fr. Wangsvik l Sikkerhet og SD-anlegg: Siemens l Taktekker: Atlanter-
produkter l Betongelementer: BE-Senteret l Glassfasader og dører: Alucon l Heis: Otis l Lås og beslag: Lofoten Låsservice l Porter: Windsor Door og Hydrea l Ståldører: Rapp Pyrotec l Innvendige dører og systemvegger: SSC Joinex l Trapper og Rekkverk: Hagen Agentur / Midthaug l Fasader: Cembrit l Fasadekledning: Kebony l Gulv i arrestavdeling: Acrylicon Nord-Norge l Takplater: Tata Steel

– Et moderne politihus skal uttrykke åpenhet og imøtekommenhet i forhold til omgivelsene. Samtidig skal bygget være «lettleselig» ved å ha en tyngde og autoritet som gjenspeiler politiets rolle som ordensmakt. Vi har hatt som mål å gi bygningen en tydelig identitet som er knyttet til funksjonen, sier arkitekt Lars Kristian Sjøvold i Stein Hamre Arkitektkontor. Han forklarer at bygningen og utearealene skal ta vare på og forsterke de kvaliteter og muligheter som ligger i eksisterende tomt med hensyn til adkomstforhold, henvendelse, klimaforhold og orientering i forhold til sol og lys. Kvalitetene skal tilføres både brukerne og Svolvær by. I planløsning og organisering var mål-
settingen å utforme et moderne, fleksibelt, elastisk og arealeffektivt bygg som gir gode arbeidsforhold for politiet og for trafikk-
sentralen. Alle involverte har fokusert på å finne bære-
kraftige og miljøvennlige og rasjonelle løsninger for å gi Statsbygg et miljøvennlig og fremtidsrettet bygg til drift og vedlikehold, påpeker han.

Situasjonskonsept
– Etableringen av et sørvendt gårdsrom er utgangspunkt for organiseringen av bygningen. En ni meter bred bygningskropp i to etasjer er lagt rundt gårdsrommet og skjermer uterommet for kalde vinder og åpner det mot solgangen på dagtid. Takflaten til den lavere bygningskroppen benyttes til takterrasse og grøntområde. I gårdsrommet etableres de mest interne og lukkede funksjonene til politiet som garasje, arrest, avfallsrom og hittegods. Gjerde og carporter slutter formen og lukker gårds-
rommet mot omgivelsene. Personaladkomst og vareadkomst for politiet er etablert i det inngjerdede gårdsrommet. Et innendørs gårdsrom med glassfasade mot veien, blir et rom mellom politiets lokaler og Statens vegvesens lokaler. Her er hoved-adkomsten og publikumsmottaket til politiet og til trafikk-stasjonen, forteller Sjøvold.

Materialbruk
I eksteriøret er farge og materialvalg tatt med utgangspunkt i tankene om å gi bygget en tyngde og autoritet og på samme tid åpenhet og imøtekommenhet.

– Ved bruk og inndeling av mørkegrå plater og sorte vindusfelt har vi forsøkt å gi bygget en homogen og monolittisk karakter. For å fremheve åpenhet og imøtekommenhet har vi brukt naturimpregnert tre i takoverbygg, adkomstrom og indre gårdsrom samt kontrastert den enhetlige fasaden med større glassfelt i forbindelse med adkomstrom og spiserom, sier han.

Utfordrende
Den nye politistasjonen skal være et energiøkonomisk bygg med minimal energibruk. For Lofot Entreprenør har prosjektet vært en verdifull erfaring.

– Som statlig bedrift har Statsbygg mer krav til dokumentasjon enn vanlig, og rent teknisk har det vært flere systemer som ikke alle har vært borti før. Bygget er teknisk avansert og politiet har strenge krav til skallsikring av bygget og innvendige soneskiller. Som totalentreprenør gjennomførte vi en tverrfaglig sikkerhets-analyse av prosjektet for å kartlegge sikringsbehov og klarlegge de krav som må stilles til detaljutformingen, sier prosjektleder Monica Lorentzen i Lofot Entreprenør, og legger til at dette er entreprenørens første totalentreprise for Statsbygg.

– Lofot Entreprenør utfører stort sett alle bygningsmessige arbeider med egen arbeidsstokk. Totalt jobber litt over 90 personer i firmaet, og vi er Lofotens største lokalentreprenør. Med lokale eiere er det ikke mange som er større enn oss i Nord-Norge, sier formann Halvdan Nilsen i Lofot Entreprenør.

Hevet koten
Bygget ligger nær sjøen på kote 4.10, en høyde som er fastsatt av kommunen.

– Den er hevet med en meter i forhold til eksisterende bygnings-
masse rundt for å ta høyde for de klimaendringene som kan komme, påpeker Nilsen.

Bærekraftig og miljøvennlig
Statsbygg ønsket et bygg med bærekraftige og miljøvennlige løsninger. Byggets fasader består av kebonykledning og Cembrit fibersementplater i kombinasjon med glass i inngangspartiet. Innvendig i bygget er det brukt materialer og produkter med lav emisjonsverdi. Visse stoffer er svartelistet av Statsbygg og de stiller krav til at det skal brukes materialer som medfører minst mulig miljøbelastning i forbindelse med framstillingen og som påvirker miljøet minst mulig både i driftsperioden og etter avhending.

– En liten utfordring var det å finne en holdbar overflate-behandling til arrestdelen, og da spesielt cellene, som likevel er miljøvennlig. Vi landet på Jotun sitt Penguard malingssystem på veggene og Acrylicon industribelegg på gulvene i arrestområdet forteller Lorentzen.

– En omfattende jobb var tilpasningen av Cembritplatene til de skråstilte vinduene i fasaden. Solskjermingen ligger skjult bak platene og medførte en tykk utlekting på veggen. All skjæring og tilpasning av Cembritplatene måtte gjøres på plassen. To mann i Lofot Entreprenør brukte to måneder på tilskjæringen og montasjen av platene, der ingen av platene var like, understreker Nilsen.

Tre ventilasjonssystemer
Bygget har tre ulike ventilasjonssystemer med egne kanaler og eget aggregat. Et system som går på selve bygget, et for celleavdelingen og ett for de to krimtekniske rommene pga krav for å unngå oversmitte mellom rom. I tillegg har garderobe-skapene for de ansatte avtrekk tilkoblet ventilasjon.

Solskjerming og snøsmelting
Solavskjerming for vinduene er vær- og vindstyrt med vind- og temperaturmåler som inngår i byggets SD-anlegg. Utenfor hovedinngangen og i bakgården utenfor garasjeanlegget er det lagt varmesløyfer for snøsmelting som er tilknyttet vannbåren varme. Hele bygget er oppvarmet med vannbåren gulvvarme fra ni energibrønner, som er boret 200 meter ned i grunnen. Byggets energibruk overvåkes gjennom SD-anlegget og følges opp i et eget energioppfølgingssystem.

Lokale krefter
Leverandøren av SD-anlegget, Siemens, er faktisk et av få firma utenfor lokalområdet, ellers er det kun lokale entreprenører og leverandører.

– Vi har vært opptatt av å bruke lokale entreprenører og leveran- dører gjennom hele prosessen. Det er viktig å støtte opp om lokalsamfunnet. Vi har et godt forhold til mange av dem, og det forenkler prosessen, framhever Lorentzen.

Powered by Labrador CMS