Utstillingsplassen kontorbygg
Statens vegvesen og Eika er hovedleietakere i det Utstillingsplassen Eiendom mener er Innlandets mest energieffektive og miljø-vennlige kontorbygg.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Fakta
Sted: Hamar
Prosjekttype:
Kontorbygg med Statens vegvesen og Eika som hovedleietakere.
Prosjektkostnad inkl mva:
275 millioner kroner
Areal: 13.100 kvm inkl p-kjeller med 75 plasser
Byggherre:
Utstillingsplassen Eiendom
Arkitekt og interiørarkitekt: NSW
Landskapsarkitekt: Cowi
Totalentreprenør:
Martin M. Bakken
Rådgivere: RIB: Bracon l RIV: Technoteam Prosjekt l RIE: Ing. Hallås
l RIBr: Norconsult l RIAku: Berg Knudsen l RIG: Løvlien Georåd l RI Energi: Rejlers Consulting l RI Miljø: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Sanitær-, varme- og sprinkleranlegg: GK Rør l Elektro og IKT: Storhamar Elektro l Luftbehandling og kjøleanlegg: Technoteam Prosjekt l Kjøle- og fryseromssystemer, storkjøkken: Maestro Storkjøkken l Adgangskontroll: Bravida l Reservekraft: Caverion l Heis: Kone l Grunnarbeider: Hulleberg & Bø l Prefab: Spenncon l Glassfasader, glassdører, alu.dører og vinduer: Profilteam l Porter: Windsor Door l Solavskjerming: Hella Norge l Systemvegger og systemhimlinger: Modulvegger l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Lås og beslag: Lås
& Sikring l Maler, teppe, gulvbelegg: Morten Skancke l Fliser: Mjøsen Murmesterforretning l Parkett: Parkettpartner l Membran og sparkling: Mjøsprodukter l Taktekking: Icopal Tak l Branntetting: Firesafe l Innredning; Kinnarps og Hov Dokka l AV-utstyr: Dokumentsenteret
Prosjektleder Mette Østby i Utstillingsplassen Eiendom AS er tydelig stolt over det nye kontorbygget, som ligger i området som heter Utstillingsplassen, rett ved siden av Scandic hotellet på Hamar. Nybygget er ifølge Østby det første Breeam-Nor prosjektet (venter fortsatt på sertifiseringen) og det andre A-klasse bygget som er oppført i Innlandet.
– Vi er stolte over at vi har lykkes med et slikt miljøbygg. I tillegg mener jeg det er Hamars flotteste kontorbygg, sier Østby. Det er arkitekt-
kontoret NSW i Oslo og Studio NSW på Hamar som har tegnet bygget.
Løsningsorientert byggherre
Prosjektlederen trekker også frem totalentreprenøren Martin M. Bakken AS som hun mener har vært meget samarbeidsvillig og løsningsorientert.
– Både Martin M. Bakken og deres underentreprenører og leverandører har hatt stort fokus på at dette skulle bli et kvalitetsprosjekt, sier hun.
Formann Magnar Søhagen i Martin M. Bakken forteller at både A-klasse krav og Breeam-Nor har vært en ny erfaring for totalentrepre-
nøren.
– Vi synes dette prosjektet har gått veldig greit. Nå har vi fått en del verdifull erfaring, og vi har i hvert fall ikke blitt skremt av det å bygge et A-klasse bygg, sier han.
Vegvesenet trengte kontorer
Kontorbygget som Utstillingsplassen Eiendom har bygget på Hamar, er et resultat av en anbudskonkurranse Statens vegvesen utlyste i 2012. Etaten trengte kontorer til 200 ansatte og vurderte blant annet mulighetene for et helt nytt bygg. Utstillingsplassen Eiendom kastet seg inn i konkurransen og satte i gang reguleringen av en tomt som i en årrekke har fungert som parkeringsplass.
Statens vegvesen gikk for Utstillingsplassen Eiendom sitt nybyggalternativ. Samtidig hadde også Eika kommet på banen med ønske om nye kontorer. Resultatet ble derfor to kontorfløyer som knyttes sammen av et mellombygg med kantine, møterom og trimrom.
– Reguleringsarbeid, forprosjekt og bygging har egentlig skjedd i rekordfart, sier Østby.
Martin M. Bakken overleverte Statens vegvesens kontorer i vinter og siste del av bygget sto ferdig i mai.
Ønsket miljøsertifisering
Hvorfor gikk dere for et A-klasse bygg som i tillegg er Breeam- Nor prosjekt?
– Det var Statens vegvesen som under forhandlingene ytret et ønske om å miljøsertifisere bygget. Vi hadde ingen erfaring med Breeam-Nor og A-klasse bygg, men vi hentet inn kompetanse slik at vi kunne få til dette for kunden. I tillegg bestemte vi oss for at også resten av bygget skulle sertifiseres og tilfredsstille samme kravene som Vegvesen-fløyen forteller hun.
Utstillingsplassen Eiendom er glad Statens vegvesen tok initiativ til å bygge et A-klasse bygg.
– Nå har vi opparbeidet oss kompetanse på dette og det var egentlig enklere enn vi hadde trodd. Kvadratmeterprisen blir riktignok noen hundrelapper høyere, men det er det i aller høyeste grad verdt med tanke på at vi nå har fått et mer energieffektivt og fremtidsrettet bygg, sier Østby.
Smart leietaker
– Jeg synes Statens vegvesen og Eika Forsikring har vært utrolig smarte i dette prosjektet. De har hatt stort fokus på miljø og energikostnader. De har tenkt arealeffektivitet, og de har utformet bygget etter de behovene de har. Statens vegvesen har en høyere leiepris per kvadratmeter nå enn hva de hadde tidligere, men de kan leie færre kvadratmeter og energi-
kostnaden er betydelig redusert. Det gjør at kostnaden for å leie i et splitter nytt bygg ikke blir spesielt mye høyere, fortsetter Østby.
Alt ble sortert
På spørsmål om hvordan kravene i Breeam-Nor har påvirket prosjektet, trekker byggherre og totalentreprenør blant annet frem avfallshåndteringen i prosjektet. Ifølge formann Magnar Søhagen oppnådde de en sorteringsgrad på hele 97 prosent.
– Nøkkelen til den høye sorteringsgraden ligger i at vi ikke har hatt kontainer for restavfall. Det var litt uvant for oss i starten, men det har gått seg veldig bra til, sier han. Søhagen tilføyer at de i prosjektet har hatt stort fokus på å følge opp leverandørenes sorteringsrutiner.
Formann Geir Asbjørn Bråthen kommer inn på at det også har vært strenge krav til ryddig byggeplass. Hver 14. dag har det blitt gått såkalt «miljørunde» på byggeplass med fokus på ryddighet og sortering av avfall.
Strukturert prosjekt
Bråthen mener prosjektet generelt har vært mer strukturert og ryddig enn normalt.
– Vi satte opp en fremdriftsplan der vi prøvde å unngå at for mange fagområder var inne samtidig. Dette er noe vi alltid prøver å få til, men i dette prosjektet lykkes vi ekstra godt og det har med planlegging å gjøre, sier han.
Satt av tid til innregulering
Prosjektleder Mette Østby trekker frem punktet «teknisk driftsstart» som en positiv erfaring ved Breeam-Nor metoden.
– I «teknisk driftsstart» ligger det at vi som byggherre leide inn to fagpersoner som har fulgt opp slutteprosessen med ferdigstillelse og innregulering av tekniske anlegg. De to siste månedene før innflytting ble det kjørt systematisk fullskalatesting for å se at alt i bygget fungerte, og vi sørget for at varme, luft og andre tekniske systemer var innregulert. At man i sluttfasen setter av tid og penger til en slik gjennomtesting av bygget, er verdifullt. Det har vi merket på de få henvendelser vi har fått fra Statens vegvesen etter at de flyttet inn.
Magnar Søhagen i Martin M. Bakken kan bekrefte at det har vært lite henvendelser på tekniske ting som ikke fungerer.
– De fleste byggeprosjekter sliter med tekniske anlegg som ikke er ferdig innregulert når leietakerne flytter inn. Det har vi i stor grad unngått i dette prosjektet, sier han.
Noen fakta om Utstillingsplassen kontorbygg:
• Bygget er i energiklasse A og er Breeam-Nor sertifisert.
• Det har et årlig energiforbruk på 84 kWt/kvm.
• Av dette forbruket skal 97 prosent dekkes av jordvarme via varmepumpe, mens 3 prosent skal dekkes av fjernvarme. Forbruket av energi vil bli registrert etasje vis via målere.
• Bygget er utstyrt med en varmepumpe som yter 120 kW.
• Gjenvinningsgraden på ventilasjonsluften er 83 prosent.
• Bygget har fått støtte fra Enova og har status som «lavenenergibygg».
• Beregnet vannforbruk for hele bygget per år er ca 2.000 m3, dvs. 50 m3 per person per år.
• Det er innsatt sanitærutstyr med lavt vannforbruk. Det er egne målere av soner med høyt vannforbruk, herunder garderober og kantine.
• Alle kontorer, eller soner på fire arbeidsplasser i landskap, har individuell styring av varme, luft og lys. Det er bevegelsesdetektorer og tilstedeværelse detektorer som regulerer pådrag av luft og varme samt belysning.
• Hele fasaden er konstruert slik at den henger utenpå dekkekant. Dette betyr at alle dekkekanter vil ha 300 mm med isolasjon i forkant. All problematikk rundt kuldebroer og varmetap gjennom dekkekant er borte.
• Bygget består av prefabrikkerte betongelementer i dekker og vegger i trappehus.
• Prosjektet oppnådde stor energigevinst ved å korte ned på tiden mellom råbygg og tett bygg, i form av mindre fyring/tørking i byggetiden.
• 97 prosent av avfallet er sortert. Alt avfall som ble produsert på bygget har gått til gjenvinning.
• Hver 14. dag har prosjektet gått «miljørunde», for å fokusere på ryddighet og sortering av avfall. Her deltok representanter fra de ulike entreprenørfirmaene på plassen.
• Tomten er på totalt 22.000 kvm. Det er regulert inn ytterligere ett kontorbygg på tomten.
Kilde: Utstillingsplassen Eiendom.