Fjuk oppvekstsenter

Sørum kommune tente på ideen om å bruke massivtre ved byggingen av Fjuk oppvekstsenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fjuk oppvekstsenter 

Sted: Blaker i Sørum kommune

Prosjekttype: Barnehage med 70 plasser

Bruksareal: 1170 kvadratmeter

Totalkostnad: Cirka 78 millioner kroner inkl. mva.

Byggherre: Sørum kommune

Arkitekt og landskapsarkitekt: Tegn_3

Hovedentreprenør: Backe Romerike

Prosjekteringsledelse og totalteknisk konsulent: ÅF Reinertsen

Tekniske entrepriser: Rørlegger: CM Mathiesen & Co l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Aurskog Elektriske Installasjon l Automasjon: PowerTech Engineering l Heis: Myhre Heis og Elektro

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Gjermundshaug Anlegg l Massivtreelementer: Oslo Tre l Prefab stål: Åkrene Mek. Verksted l Prefab betong: Spenncon l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Flisarbeid: Mjøndalen Mur og Puss l Tømrerarbeid: Noveta l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Laminatdører: AT Tre l Ståldører: Rapp Pyrotec l Tekking: Protan Tak l Blikkenslager: Ø. Homb l Metallarbeid: Olar Portconsult og Brødrene Midthaug l Glass- og fasadearbeid: Alupoint l Malerarbeid: Malermester Jens Petter Lunde l Byggtapetsering: Kjærnsmo l Himlinger: Akustikk Innredning l Fast bygginnredning: ST Skole Inventar l Kjøkken: Norrøna Storkjøkken l Branntetting: Hjott Entreprenør

Det var prosjektets arkitekt, Tegn_3 AS, som anbefalte Sørum kommune å gå for massivtre. Arkitektkontoret hadde gode erfaringer med massivtre fra et prosjekt for Østfold Fylkeskommune ved Halden videregående skole, og foreslo derfor en slik løsning også ved Fjuk oppvekstsenter.

– Massivtre har en rekke positive egenskaper, i tillegg viste prosjektet i Østfold at massivtre ikke ble noe dyrere. Sørum kommune tente på ideen og prosjektet ble dermed beskrevet med konstruksjon i massivtre. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på dette grepet, forteller arkitekt Lars Jørund Haugen i Tegn_3.

Inneklima og estetikk

Arkitekt trekker frem den korte byggetiden som en stor fordel med massivtreelementer. I tillegg sier Haugen at massivtreveggenes «pustende» egenskaper bidrar til et godt inneklima i kombinasjon med det mekaniske ventilasjonsanlegget. Han fremhever også at miljøhensyn i form av reduserte CO 2 -utslipp er et viktig argument for å velge en massivtrekonstruksjon.

– Vi skal heller ikke glemme det estetisk som selvsagt er en viktig årsak til at vi ønsker å bruke massivtre. I dette prosjektet er massivtreveggene innvendig kun tilført en vannbasert diffusjonsåpen behandling med litt hvitpigment og det fungerer godt, mener arkitekten.

Massivtreelementene er produsert i Latvia og prosjektert, levert og montert av Oslo Tre AS.

Første massivtreprosjekt

Prosjektleder Olav Soldal hos hovedentreprenør Backe Romerike AS (tidligere Agathon Borgen) forteller at det er det første massivtreprosjektet entreprenørselskapet gjennomfører. Han beskriver det som en positiv erfaring, og han synes det har vært interessant å lære mer om massivtre.

– Byggetiden er helt klart den store fordelen. På fire uker hadde vi råbygget med yttervegger og bærende innervegger på plass, sammen med Lett-tak. Vi satte kun inn vinduer før vi kunne begynne med innvendige arbeider, sier Soldal.

Lars Jørund Haugen i Tegn_3 forteller at tre også er det dominerende materialet utvendig. Valget falt på Superwood-kledning som er paneler i gjennomimpregnert gran.

– Dette er en veldig vedlikeholdsvennlig løsning, sier Haugen.

Barnehage koblet til skole

Backe Romerike har oppført et nybygg med et bruksareal på 1.170 kvadratmeter som sammen med eksiterende barneskole utgjør Fjuk oppvekstsenter. Nybygget er koblet til skolen og huser barnehage med 70 plasser i førsteetasje og kontorplasser og oppholdsrom for ansatte i både barnehage og skole i andre etasje. Prosjektet er bygget med passivhusstandard.

Prosjektet har en totalkostnad på cirka 78 millioner kroner inkl. mva. Backe Romerike har, i tillegg til hovedentreprisen, hatt fremdriftsansvaret for tekniske entrepriser og ÅF Reinertsen AS har både hatt prosjekteringsansvaret og de har vært totalteknisk konsulent.

Tre prosjekter i en kontrakt

Backe Romerikes hovedentreprisekontrakt ved Fjuk oppvekstsenter har en verdi på cirka 35 millioner kroner eks. mva., og byggingen har pågått i nøyaktig ett år. Prosjektleder Olav Soldal forteller at det er litt spesielt prosjekt i og med at oppvekstsenteret utgjør en av tre prosjekter i en hovedentreprisekontrakt til en samlet verdi på 136 millioner kroner.

Et par steinkast unna Fjuk oppvekstsenter bygger hovedentreprenøren nemlig også Blaker bo og omsorgssenter hvor kontrakten er på cirka 93 millioner kroner, i tillegg bygger de ny adkomstvei for de to prosjektene. Veien blir ferdigstilt til 1. november og omsorgssenteret på 5.600 kvadratmeter skal overleveres i mars.

– For å gjøre det enklere for oss selv og for å tilby større kontrakter til våre underentreprenører og leverandører, har vi valgt å i størst mulig grad bruke de samme aktørene ved begge prosjekter. Det er to vidt forskjellige pro-
sjekter med to vidt forskjellige byggemetoder, men jeg føler vi har håndtert fremdriften ved de to prosjektene på en god måte og jeg opplever at vi har et godt samarbeid med de involverte aktørene. Vi har hatt et bra trøkk på Fjuk oppvekstsenter etter sommerferien, og nå er alt fokus flyttet over til omsorgssenteret, avslutter Soldal.

Powered by Labrador CMS