Nordbyen omsorgssenter

– Vi har prøvd å lage et fremtidsrettet bygg med bruk av både ny teknologi og gode bygningskvaliteter. Det sier prosjektkoordinator Eli Linnerud i Gjøvik kommune.

Publisert Sist oppdatert

Nordbyen omsorgssenter

Byggherre: Gjøvik kommune

Prosjekttype: 24 omsorgsboliger, servicesenter med kafe, base for hjemmetjeneste

Totalkostnad: 138 millioner kroner inkl. mva.

Areal: 3250 kvadratmeter

Arkitekt: Larkas Arkitekter

Prosjektledelse: Norconsult

Prosjekteringsledelse: Cowi

Byggeledelse: Byggeråd

Hovedentreprenør: Syljuåsen

Rådgivere: RIB: Cowi l RIV: Erichsen og Horgen l RIE: Norconsult

Tekniske entrepriser: VVS: Rørlegger Malmberg l Elektro: Bakke El Installasjon l Ventilasjon: GK Inneklima

Underentreprenører og leverandører: Riving: Øst-Riv l Grunnarbeider: Paul Berg l Hulldekker: Opplanske Betongindustri l Plattendekker: Thomas Betong l Ferdigbetong: Unicon l Armering: Norsk Stål l Byggevarer: Maxbo Proff l Mur og flis: Mjøsen Mur l Vinduer: Norgesvinduet l Glass og aluminium: Sagstuen l Heis: Reber Schindler l Taktekking: Protan l Betongsaging: Betongsaging l Brakker og leieutstyr: BAS l Stillas og byggvarme: Ramirent l Utstikking: Geoplan 3D l Baderomsinnredning: Bano l Systemvegger og himlinger: Tøftum l Lås og beslag: Certego l Blikkenslager: Skoglund Ventilasjon og Blikkenslagerverksted l Automatikk: Normatic l Ventilasjonsarbeid: Raufoss Tak og Blikk l Brønnboring: Båsum Brønnboring l Storkjøkken: Methos l Brukerkjøkken: Maestro Storkjøkken l Kjøkkenskrog: Knut Nævestad Snekkerverksted

I midten av januar tar kommunen i bruk et nybygg på 3250 kvadratmeter ved Nordbyen omsorgssenter i Gjøvik. Prosjektet inneholder 24 omsorgsboliger og et servicesenter med blant annet kafé som blir et tilbud til både omsorgssenterets beboere og andre med pleie- og omsorgsbehov i nærområdet. Nybygget rommer også base for hjemmetjenesten, nytt garderobeanlegg for omsorgssenteret og parkering for tjenestebiler.

– Vi rev en eksisterende fløy på 2200 kvadratmeter og erstattet den med en helt ny fløy som har en viktig funksjon i å binde sammen og skape en helhet i forhold til eksisterende bygningsmasse, forteller Linnerud.

Hun tilføyer at nybygget ved Nordbyen omsorgssenter er det første av tre prosjekter som ligger i kommunens omsorgsplan for de kommende årene.

Spent
Prosjektet er tegnet av Larkas Arkitekter og Gjøvik kommune har hatt med seg Norconsult på prosjektledelse, Byggeråd på byggeledelse og Cowi har hatt prosjekteringsledelsen.

De bygningsmessige arbeidene er gjennomført med Syljuåsen som hovedentreprenør.

Eli Linnerud er fornøyd med både planleggingsfase og byggefase og hun føler kommunen har fått et fremtidsrettet bygg med gode kvaliteter. Men prosjektkoordinatoren innrømmer at de er litt spente før de tar i bruk nybygget som på mange måter representerer en ny tidsepoke for kommunen.

– Mye av teknologien vi skal ta i bruk i dette bygget er ny for kommunen og det betyr at alle må lære seg å gjøre ting på nye måter. Vi er litt spente på hvordan dette blir og om alt fungere sammen som det skal, sier hun.

Linnerud trekker frem at det i prosjektet blant annet er installert vandrekontroll, det vil si at beboerne er utstyrt med en teknisk duppeditt som sørger for at de kun kommer inn der de har tilgang. Kommunen har også vært opptatt av å samle alt av teknologi på en mottakerenhet. Ansatte vil derfor forholde seg til en enhet som vil fungere som både telefon, porttelefon, pasientvarsling og brannvarsling med mer.

– Her er det ingen ringesnorer med alarm i gangene. Nå foregår alt av varsling på enhetene til personalet, forteller Linnerud.

Ny teknologi og nye løsninger
Prosjektleder Roger Østvang i Norconsult sier det er satt av god tid i prosjektet til innkjøring og fullskalatesting av det tekniske anlegget.

– Vi satt av to måneder til å gå gjennom det tekniske anlegget slik at alt fungerer som det skal fra første dag. Nå gjenstår opplæring av de ansatte slik at anlegget blir brukt som det skal, sier han.

Energiløsninger
Gjøvik kommune mener nybygget også har gode energiløsninger. Blant annet er det boret ti brønner for å gi bygningsmassen jordvarme og bygget har LED-belysning med lysstyring. Nybygget er plassert i energiklasse gul A.

– Det er et TEK10 bygg, men Syljuåsen har vært gode på tettingen og vi gjennomførte tetthetsmålinger på 0,39, med andre ord godt under passivhuskravet, opplyser Østvang i Norconsult.

Fornøyd hovedentreprenør
Prosjektleder Espen Valler i Syljuåsen beskriver nybygget ved Nordbyen omsorgssenter som en tradisjonell byggesak med gode og solide løsninger.

Entreprenørselskapet har hatt en hovedentreprisekontrakt på 46 millioner kroner eks. mva. og overleverte prosjektet i september etter 15 måneders byggetid.

– Vi møtte på litt utfordringer i forbindelse med grunnarbeidene, men utover det har prosjektet gått ganske på skinner og jeg føler vi leverer et kvalitetsmessig godt produkt, sier Valler.

Syljuåsen har utført både betong- og tømrerarbeider i egenregi. I tillegg har hovedentreprenøren egne avdelinger på både stålarbeid, maler og ikke minst branntetting, som alle har vært inn i prosjektet.

– Vi liker å utføre mye i egenregi og mener det å ha flere fag i samme hus gjør koordinering og fremdrift enklere, sier Valler.

Roser omsorgssenteret
Både hovedentreprenøren og byggherre trekker frem at bruker fortjener ros for tålmodigheten de har vist under byggeperioden.

–- Omsorgssenteret har vært i drift hele tiden. De har nærmest bodd på en byggeplass med til dels støyende aktivitet på alle kanter. De har vist en utrolig tålmodighet, sier Espen Valler.

Han mener det har vært et godt samarbeidsklima i prosjektet og trekker spesielt frem dialogen de har hatt med byggeleder fra Byggeråd.

– I dette prosjektet som alle andre har det dukket opp ting underveis. Da er det viktig å ha byggeledelse som er «hands on» og til stede slik at vi kan ta raske beslutninger og holde oppe fremdriften, sier Valler.

Powered by Labrador CMS