Lovisenberggata 21
På en trang riggplass mellom Ring 2, boliger og sykehus i drift har Consto Eide bygget nytt kontorbygg til de ansatte ved Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo.
Fakta
Lovisenberggata 21
Sted: Oslo
Prosjekttype: Kontorbygg
Entreprisekostnad: 100 millioner kroner
Bruttoareal: 5.130 kvm
Byggherre: Diakonissehuset eiendomsstiftelse
Totalentreprenør: Consto Eide
Arkitekt: Petter Bogen Arkitektkontor
Rådgivere: RIB/RIVA/RIA/RIG: Sweco Norge = RIBr: Brannrådgivning Sør-Øst = RIV: Erichsen & Horgen = RIB Stål: Høyer Finseth
Underentreprenører og leverandører: Maskinentreprenør: Norby Maskin = Pel/spunt: Kynningsrud Fundamentering = Oppmåling: Oslo Oppmåling = Rørlegger: GK Rør = Ventilasjon: GK Inneklima = Elektro: Gardermoen Elektro = Fasadepuss: Luma Bygg = Flislegging: Leif Runars = Heiser: Orona = Stål: Åkrene Mek. Verksted = Glassfasader: Norske Metallfasader = Branntetter: Brann og sikkerhetsforum = Taktekking: Nortekk = Murer: CERA = Stillas: MESA = Sprutbetong: Østlandske Sprøytebetong = Blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold = Byggvarme: Ramirent = Innv. glassfelt/himling: Modulvegger = Maling: Criab = Solavskjerming: Lunex = Belegg: Slettvold = Låssystem: Lås & Sikring = Branngardiner: Bramo = Kjerneboring: TB Betongsaging og Kjerneboring = Brakkerigg: Modulcompagniet = Dører og vindu: Sentrum Bygg = Auditorium: Skeie = Maskiner og utstyr: Naboen
Som følge av befolkningsveksten i bydelene som Lovisenberg Diakonale Sykehus har ansvar for, utvider de sin kapasitet gjennom nybygg og ombygninger.
Lovisenberggata 21 er første byggetrinn i en større utvidelse av Lovisenberg sykehus, som i tillegg til det 5.000 kvadratmeter store kontorbygget skal bygges ut med en større fløy for psykiatrisk medisin, samt en underjordisk kulvert som knytter byggene sammen med eksisterende sykehus.
Overlevering på Bygg A, som Consto Eide nå er i ferd med å ferdigstille, er satt til 19. august. Kontrakten på denne entreprisen er på rundt 100 millioner kroner. For alle byggetrinn er kontraktsverdien på rundt 500 millioner kroner.
Prosjektet hadde byggestart i august 2014, med riving av eksisterende bygg på tomten og oppstart på grunnarbeidet samme år. Bygget er fundamentert direkte på fjell, men dårlig kvalitet på fjellet førte med seg en del utfordringer, men de er kommet i mål på en god måte.
Prosjektleder Lisa Granli i Consto Eide er godt fornøyd med prosjektgjennomførelsen.
– Teamet på prosjektet fungerer veldig godt, og vi ser frem til å overlevere dette byggetrinnet til avtalt tid, samt komme skikkelig i gang på neste byggetrinn, sier Granli.
– Samarbeidet med våre hoved- og underentreprenører har også fungert svært godt på byggeplassen, legger hun til.
Logistikk og byggeskikk
Foruten vanskelige grunnforhold på plassen, sier Granli at den største utfordringen på prosjektet har vært, og fortsatt er, logistikk på et trangt område inneklemt mellom trafikkert vei (Ring 2), boliger og et sykehus i full drift.
– Det har vært kontinuerlige leveranser, og mange lastebiler inn og ut i et område med mange myke trafikanter. Vi har en dedikert og dyktig HMS- og logistikkansvarlig for å følge opp dette, og vi har også sperret av enkelte områder, og passet på å ha portvakter som har dirigert og veiledet folk, sier Granli.
Støy og støv har også vært en utfordring, og Consto Eide har gjennomført flere vann- og salttiltak for å få ned mengdene støv i det tørre været.
Selve kontorbygget har, ifølge prosjektlederen, vært temmelig rett frem, med bærekonstruksjon av stål og hulldekker, med klimavegger og en pusset fasade.
– På fasadene har vi en blanding av store, moderne glassflater og Sto-puss-fasader. Dette synes jeg er veldig flott, ettersom vi da holder på stilen i et område med mye flott og gammel bebyggelse, sier Granli.
Spiller sammen
Arkitekt Petter Bogen i Petter Bogen arkitektkontor forteller at fasadepussen skal gi det nye bygget en viss samklang med den eksisterende bebyggelsen samtidig som glassfasadene skal skape et bygg som ser fremover.
– Administrasjonsbygget er formet for å spille sammen med neste bygg, som det også skal henge sammen med i de nedre etasjene. Sammen blir disse en satellitt med litt avstand til resten av sykehuset, men som henvender seg til adkomstplassen og som også er forbundet til sykehuset med en kulvert, sier arkitekten.
I tillegg til å være administrasjonsbygg for Lovisenberg sykehus, vil det nye kontorbygget også avlaste de eksisterende byggene med tanke på kontorplass.
– I tillegg til å inneholde administrasjon og fellesfasiliteter for hele sykehuset, vil man også få kontorfasiliteter for klinikkene her. På denne måten frigjøres også arealer i det gamle sykehuset, slik at det blir mer rom for behandling, sier Bogen.
Holder tiden
I første etasje har bygget også et stort auditorium med plass til opptil 200 mennesker, og de øvrige etasjene har stort sett samme utforming med en blanding av cellekontorer, møterom og store åpne kontorlandskap.
Det har, ifølge prosjektlederen vært mange brukerendringer og -tillegg som har blitt ivaretatt i byggeprosessen, men Granli understreker at bygget likevel skal leveres til avtalt tid.
– Vi har en ting vi gjerne vil fremheve i Consto, og det er at vi holder det vi lover. Vi leverer til tiden, sier hun.