GREP Grenland
Sted: Skien
Prosjekttype: Næringsbygg
Bruttoareal: 9.200 kvadratmeter
Byggherre: Rødmyrsvingen C
Totalentreprenør: Backe Vestfold Telemark
Kontraktssum: 125 millioner kroner
Arkitekt og landskapsarkitekt: HH Prosjektassistanse
Rådgivere: RIB, RIBR, RIBfys og RIVr-utv: Rambøll l RIA: Sweco l RIE: Bravida l RIV: Ing. P. Nome
Underentreprenører og leverandører: Rør og ventilasjon: Oras l Elektro: Bravida l Anleggsgartner: Telemark Park og Hageanlegg l Maskinutleie: BAS Maskinutleie l Stillas: Xervon l Oppmåling: Geoingeniørene l Grunnentreprenør: Hauk l Armering: Celsa Steel Service l Legging av armering: Leif Hartveit l Forskaling: Peri l Betong: Unicon l Betongelementer: Spenncon l Stål og blikkenslager: Bøttger & Co l Mur- og flisarbeider: Brødrene Reiersen Flis og Mur l Byggevarer og kjøkken: Maxbo l Himling, system- og foldevegger: Carpin Entreprenør l Tredører: Swedoor l Aludører, glass- og fasadearbeider: H.Glass l ståldører: Lande Mek.Verksted l Lås og beslag: KABA l Taktekking: Byggpartner Sør l Rekkverk: Safe Exit l Malerarbeider og byggtapetsering: Kjellsens Malerforretning l Garderobe: SSG l Kjerneboring: Grenland Betongsaging l Branntetting: Vestfold Brannsikring
GREP er en attføringsbedrift som er eid av de fire
grenlandskommunene Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan, og er en av Norges største aktører innen sitt felt. GREP tilbyr muligheter for mennesker på vei mot, eller tilbake til arbeid, og et bredt spekter av varer og tjenester fra egen produksjon.
– Vi har hatt utrolig mange lokasjoner, og nå samler vi mange av dem i et nytt bygg. Felles for mange av de som flytter til Rødmyr er at de har holdt til i gamle bygg som har hatt behov for betydelig vedlikehold. Dessuten tror vi at dette skal gi noen stordriftsfordeler, sier administrasjonssjef Gro Havenstrøm Johannessen i GREP Grenland til Byggeindustrien.
Hun forteller at det er datterselskapene Teli, Vapro, Marensro og Imas som nå samles på Rødmyr. De driver med mekanisk virksomhet, grafisk arbeid, vaskeri og systue.
220 ansatte
– Det kommer til å jobbe cirka 70 fast ansatte, 120 i kategorien varig tilrettelagt og 20-30 lærlinger i det nye bygget, forteller hun.
I løpet av september kommer alle virksomhetene til å være plass, og de som bruker de mekaniske delene er allerede på plass.
– Vi er veldig fornøyd med hvordan bygget har blitt, og veldig fornøyd med samarbeidet med Backe. Vi tror dette blir en veldig bra arbeidsplass, sier hun.
Samspill
Kontrakten som ble inngått mellom utbyggerselskapet Rødmyrsvingen C (GREP Grenland og det kommunale eiendomsselskapet Kontorbygg) og Backe Vestfold Telemark var en samspillskontakt. Bestillingen av prosjektet var i boks da grunnarbeidene startet, og etter tre måneders samspill ble kontrakten inngått i september.
– Samarbeidet i prosjektet har fungert bra, men vi skulle gjerne hatt litt lenger tid i samspillsfasen. Ideelt sett burde man ha lenger tid til å samspille på et såpass stort bygg, mener prosjektleder Vebjørn Skaar i Backe Vestfold Telemark. Han ble leid inn fra Norconsult til Backe for å styre prosjektet.
– Hovedutfordringen har vært fremdriftsplanen som har lagt opp til en kort byggetid. Vi startet i juni i fjor rett før ferien. Da var det ikke lett å få alle de prosjekterende til å starte samtidig på grunn av ferieavvikling. RIB jobbet gjennom sommeren, mens de tekniske fagene begynte i august. Da ble det litt ubalanse i prosjekteringen, sier han.
Forseggjort
Prosjektet ligger i et skrående terreng på Rødmyr-området mellom Skien og Porsgrunn. Et område som har knyttet til seg mye industri det siste tiåret. I likhet med mange andre bygg på industriområdet er det bra sandwich-elementer man først møter. Allikevel fremstår bygget som mer forseggjort enn mange andre i området.
Forskjellige høyder og størrelser og innslag av andre farger kjennetegner bygget. Inne er det store lyse rom, og trivelige fellesområdet i alle etasjer. Arbeidslokalene varierer i størrelse avhengig av plassen virksomheten krever.
Størst plass har den mekaniske virksomheten fått. De har en stor verkstedhall med to nye travers-kraner og mye nytt produksjonsutstyr. Også vaskeriet har fått store rom med moderne utstyr. Her er det også naturlig nok satt inn et stort ventilasjonsanlegg.
Oppover i etasjene er det blant annet grafisk virksomhet, systue og kontorer. Samt en stor kantine i øverste etasje, hvor de ansatte har flott utsikt over Skien og Porsgrunn.
Universell utforming
– Teknisk har ikke bygget eller løsning av funksjoner skapt noen større utfordringer. Det er et relativt enkelt bygg, og inneholder i alle fall ikke noen problemstillinger som ikke er kjente. Alt er støpt på fjell, så det har ikke vært noe peling eller utfordringer knyttet til grunnen. Bygningsmessig har det vært en kombinasjon mellom plasstøpt konstruksjon og prefabrikerte elementer, med stål som bæresystem, sandwich-elementer og lett-tak. Sånn sett har det vært et helt greit prosjekt, forteller prosjektlederen.
Med tanke på at det er flere attføringsbedrifter som skal inn i bygget har universell utforming vært en sentral del av prosjektet. Skaar forteller man har hatt fokus på bredden i gangene og dører, og at sensorer og fjernstyring av dører har vært noe man har jobbet med. Det kommer tydelig frem i bygget også. Korridorene oppleves som luftige, og store uteplasser i forbindelse med kantine er også et pluss for de bevegelseshemmede.
Han forteller også at de faktisk har benyttet seg av GREP Grenland som en underleverandør til prosjektet.
– Det er nesten alltid noen avvik på leveransene. Da vi fikk stålet kom det noen slike, og vi brukte den mekaniske avdelingen til GREP til å produsere fotplater og andre mindre stålprodukter for oss.
– Er det aktuelt å bruke GREP på andre prosjekt også?
– Det er helt klart noe vi kan tenke oss å gjøre. De har levert som avtalt. Det er ofte man savner en lokal smed som kan supplere med litt mindre ting, og GREP er en slik, svarer Skaar.