Fakta
Sted: Førde
Prosjekttype: Leilighetsbygg med næringsdel
Byggherre: Ullsentralen
Leilighetsareal: 1.900 kvadratmeter
Næringsseksjon: 1.000 kvadratmeter
Totalkostnad: 125 millioner kroner inkl. mva.
Hovedentreprenører: Gravdal Bygg og Kleiven Sogn
Prosjektleder: Kleiven Sogn
Arkitektur og prosjekteringsledelse: Xform
Konstruksjonsdesign og byggteknikk: Norconsult, Xform
Interiørarkitekt: Sol Design
Rådgivere: RIB, RIBr, RIG, RIV, RIE: Norconsult
l RIByFy: Norconsult ogXpro l RIA: Cowi
Underentreprenører og leverandører: Alle tekniske fag: Caverion l Glass/aluminium: Holvik l Maler- og flisarbeid: Malermester Skilbrei l Heis: Schindler l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Lås og beslag: Låsservice l Byggevare: Gravdal Bygg l Anleggsgartner: Anleggsgartner Baarøy l Trevindu: Nordan l Grunnarbeid: Magne Hafstad l Betongarbeid parkeringskjeller: Allbygg l Kjøkken: Huseby
Ved et par anledninger har Førde toppet den tvilsomme
kåringen av Norges styggeste by. Byen midt i Sogn og Fjordane har opplevd voldsom vekst på kort tid de siste tiårene, og i mer enn ett tilfelle har nok ønsket om å få ting til fort og effektivt gått ut over det visuelle. Men nå er ting i ferd med å skje i kjernen av sentrum. I området der det tidligere var meieri, er det i løpet av de siste årene bygget kunstmuseum og moderne boligkomplekser med næringsareal på gateplan.
Arkitektfirmaet Xform ønsket at man skulle vektlegge arkitektur på en gjenværende tomt i kvartalet, og inviterte bedriftene Gravdalgruppa, Kleiven Sogn og Bch Drift med seg i et utbyggingsselskap. De sikret seg tomten der det tidligere ble samlet inn ull fra et stort distrikt.
Byens nye ansikt
– Vi ville skape et bygg som bidro til Førdes nye ansikt, og det føler jeg vi har klart. Vi er stolte, men også litt slitne, sier Christina Kvamme. Hun er daglig leder i utbyggingsselskapet Ullsentralen AS. Alle eierne har 25 prosent aksjeandel og er involvert enten i byggingen eller som leietaker.
Bygget ble prosjektert i detalj før byggingen startet. Prosjekteringen ble gjort med BIM, noe som gjorde gjennomføringen av et svært kompakt prosjekt mulig. Prosjekteringsarbeidet var et samarbeid mellom Norconsult og Xform, der også Kleiven Sogn bidro med sin erfaring som entreprenør på hovedkonstruksjon.
Kleiven Sogn har vært prosjektleder, og også hovedentreprenør i en delt entreprise med Gravdal Bygg. Bak Bch Drift skjuler kjeveortoped Bjørnar Hillestad seg. Han holder til med praksis i den andre av de to nederste etasjene som er satt av til næring.
Finanskvartal
– Det er svært solide leietagere i dette kvartalet med Lotteritilsynet, BOB og til sammen fire banker. Vi måtte gå for arkitektur og standard. Vi har gjennomført det, og det er vi stolt av. Førde har fått et helt nytt kvartal, byen har fått et nytt ansikt. Byens gamle rykte er på vei ut. Det som kommer opp nå har høy kvalitet når det gjelder arkitektur, mener Kvamme. Reguleringsplanen i kvartalet har «bre og fjell» som tema.
I de tre øverste etasjene er det bygget leiligheter.
– Alle 23 leilighetene var solgt lenge før ferdigstillelse, forteller Kvamme.
Totalkostnaden for bygget er 125 millioner kroner inklusiv merverdiavgift.
– Vi har lagt vekt på at materialvalg skulle stå i stil med målsettingen for prosjektet. Det er gjennomført eksklusivt, og det opplever vi er verdsatt og etterspurt. Vi har vært veldig bevisst på både arkitektur og interiørvalg. Det har vi opplevd at kjøpere og leietagere har fulgt opp. De har også investert mye penger i arkitektur og interiør, sier Kvamme.
Stilen minner litt om 60-talls funkis med rette linjer og buer i skjønn forening. Dette mikset med moderne materialer som sedertrekledning, glass og aluminium.
Oppside i utleie
– Det hvite på fasaden er sementbaserte plater som er primet, pusset og behandlet med silikonbasert maling utenpå. Det har vært et krevende bygg, ikke minst på grunn av de runde hjørnene. Det har vært tidkrevende å få på plass. Men resultatet er jo blitt veldig bra, mener byggeleder Geir Egil Nygjerde hos Gravdal Bygg.
– Det var også krevende grunnforhold siden tomten ligger under havnivå. Vi måtte øke betongplaten i bunnen opp fra 40 til 75 centimeter på grunn av oppflytningsfare. Vi lot det stå vann i kjelleren i byggeperioden for å hindre at platen fløt opp. Nå skal tyngden holde bygget på plass, sier fagansvarlig arkitekt hos Xform Svein Torsnes.
Daglig leder i Gravdalgruppa Bodil Kidøy Lunde sier prosjektet er i mål økonomisk. Marginene ligger i leieinntekter fra næringsdelen i de to første etasjene.
– Vi er i pluss og ser en betydelig oppside når vi ser noen år frem i tid. Ullsentralen AS vil sitte på denne eiendomsmassen videre, sier Kidøy Lunde.
Sparebanken Vest har sikret seg store deler av næringslokalene på gateplan, der det også er en frisørsalong og felles kantine og møterom. I andre etasje flytter advokatkontoret Harris inn og blir naboer til kjeveortopeden.
Basseng på taket
Det var i 2013 partene sikret seg tomten for 8,8 millioner kroner inkludert infrastruktur. Byggearbeidet har tatt to år. I månedsskiftet juni/juli blir de siste leilighetene overlevert. Med på kjøpet i tillegg til egne glassverandaer i hver leilighet, er en felles takterrasse på cirka 500 kvadratmeter. I tillegg til felles-
areal er det lagt opp til at hver leilighet kan ha sin egen hageflekk. Her blir også grøntareal i form av kunstgress. Kronen på verket er et motstrømsbasseng på 7,5 meter.
Kvadratmeterprisen er høy til Sogn og Fjordane å være – 55.000-60.000 kroner. I toppetasjen er tre leiligheter slått sammen til én på 200 kvadratmeter. Ellers er leilighetene fra 25 til 125 kvadratmeter i størrelse.
Løste plassproblem med BIM
Også i prosjekteringsfasen støtte de på utfordringer, forteller Torsnes i Xform.
– Reguleringsplanen for området opererer med lave etasjehøyder. Problemet med gamle reguleringsplaner er at de ikke er tilpasset moderne byggeteknikk med mye infrastruktur som kanaler for ventilasjon og elbroer. Vi måtte inn med BIM. Vi la alt inn i en 3D-modell og løste det på den måten. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi ikke holdt etasjehøyden. På noen områder fikk vi også dispensasjon fra reguleringsplanen. Det er blitt veldig kompakt og tett, sier Torsnes.
De bærende konstruksjon-
ene i bygget er i plasstøpt betong. Mellom etasjene er det plasstøpt massivdekke, med deltabjelker, plattendekke og med armering og betongstøp på toppen.
– Løsningen bygger mindre høyde og gir også mulighet til å krenge for eksempel balkonger ut på sidene. På den måten trengte vi ikke å bygge søyler for balkongene, forklarer Torsnes.
Stenderverk i tre er festet utenpå betongdekket for oppbyggingen av næringslokaler og leiligheter. Innvendige vegger er i malt gips, hele bygget er listefritt. På gulvene i leilighetene er det i hovedsak enstavsparkett, men også flis er brukt. I fellesområder og på bad er flis det dominerende materialvalget.
I kjelleren er det sportsboder og parkeringsplasser. Parkeringskjelleren henger sammen med parkeringskjelleren til byggene ved siden av.
Arbeidsplass for 50
Bygget har vært en betydelig arbeidsplass de to årene arbeidet har pågått.
– Vi har vært 16-17 snekkere, seks malere og fem flisleggere. På det meste har nok 40-50 personer vært i arbeid her, sier Nygjerde.
Bygget blir varmet opp av vannbåren gulvvarme, luft til vann.
De fire samarbeidspartnerne sier samarbeidet har gått fint selv om det har vært et krevende bygg å få opp. Men de har ingen umiddelbare planer om å bygge mer sammen.
– Vi har mange byggeprosjekter på gang både her i fylket og i Bergen, og samarbeider med mange. Store utbygginger er krevende og vi må støtte oss på flere. Denne grupperingen har samarbeidet godt og du skal ikke se bort fra at vi vil samarbeide mer i fremtiden, selv om vi ikke har noen konkrete planer nå, sier Kidøy Lunde.