Fakta
Sted: Horten
Prosjekttype: Videregående skole
Bruttoareal: 18.000 kvadratmeter
Byggherre: Vestfold Fylkeskommune
Prosjekt- og byggeledelse: Vestfold Fylkeskommune
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 450 millioner kroner
Arkitekt, LARK og interiørarkitekt: LINK arkitektur
Rådgivere: VVS, RIBR, RIM, RIVA, RI Energi og BREEAM AP: Erichsen & Horgen l RIAKU, BIM, RI økologi, RIG, RIE og sikkerhet: Sweco Norge l Teknisk rådgivning/ITB: Itech
Underentreprenører og leverandører: Utomhusarbeider: Anleggsgartnerfirma Strandman l Massivtre: Binderholz l Prefab betong: Block Berge Bygg l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Parkett: Bo Andrénl Rondell: Boon Edam l Brannvernvegger: BVS Brannvernsystemer l Glassvegger: Bosvik l Himlinger: Bærum Byggmontering l Elektro: ALT Installasjon l Rør: Gran VVS l Luftbehandling og automasjon: Vestfold Klima og Ventilasjon l Blikkenslager: Haukjem l Lakkboks: Holgers l Auditoriestoler: Input Interior l Traverskran: KoneCranes l Lås/beslag: Låsesmeden Larvik l Maling og gulvbelegg: Malermester Buer l Vinduer: Gilje l Resepsjonsdisker: Møbelsnekkerne Lian og Lien l Heis: Orona Norway l Porter: Port-Service Øst l Stål: Promostal l Taktekking: Protan Entreprenør l Brakkerigg/utstyr: Ramirent l Ytterveggs-
elementer: Ringsaker Vegg- og Takelementer l Vindeltrapp massivtre: Risa Meyer l Kjøkken: Carlsen Fritzøe l Storkjøkken: E. Christiansen l Foliering og skilt: Et-Cetera Profil l Innervegger: Veidekke og Gipsplatemontasje l Kunstglass: Glamitec l Dører: Swedoor l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Mur- og puss: Tveiten og Riis l Glass, aluminium og solskjerming: Umbra Produkter l Foiltak: Vector Foiltec l Rekkverksarbeider: Vestfold Bygg & Rekkverk l Byggevarer: Optimera l Faste innredninger: Harald Krogsæther l Møbler og utstyr: Welonda Norway
− Miljøambisjonene for skolen ble bestemt etter det grønne skiftet. I konkurransegrunnlaget den gang var BREEAM-NOR Excellent og plusshus ambisjonene, men med en opsjon på Outstanding. I design- og priskonkurransen var det ni påmeldte, som ble til seks i skisseprosjektet før det endte med tre i dialogfasen som begynte i januar 2016, forteller prosjektleder for Vestfold fylkeskommune, Helen Rany Olsen.
Den nye Horten videregående skole erstatter to eldre undervisningssteder, og er nå samlokalisert i en del av Lystlunden park som ble offentlig park allerede i 1852. LINK arkitekturs plassering av skolen baserer seg på at store deler av tomten kan integreres i parken og være en del av skolens uteområde. To bygningskropper under et tak med høy lystransmisjon, skaper en gate som åpner seg mot de store utomhusområdene i vest.
− Tomta var friarealer som tilhørte Lystlunden, og var lang, smal og utfordrende. Men vinnerkonseptet til Veidekke Entreprenør løste oppgaven veldig bra, sier Olsen.
Måtte få nok poeng
− Grunnarbeidene startet opp på vårparten, mens Outstanding-opsjonen ble utløst høsten 2016. Vi i Veidekke Entreprenør har jo bygget skoler før, det har vi lang erfaring med. Her har den største utfordringen for oss uten tvil vært BREEAM-klassifiseringen, og alle krav og forutsetninger som følger med det, slår prosjektleder Sven Roar Hansen fast.
I og med at den nye lokaliseringen ligger litt utenfor selve bykjernen, faller enkelte emner og poengmuligheter bort. Det blir dermed begrenset hvor mange poeng man klarer å hente inn på andre områder.
– Det ble en krevende jobb å oppnå nok poeng til å oppfylle kontrakten, bekrefter Kristoffer Gjestemoen, Veidekkes prosjekteringsleder.
Gjestemoen forteller at prosjekteringsgruppa gikk gjennom alle emnene i BREEAM, der det var utarbeidet en preanalyse på hva det skulle prosjekteres etter.
− Det var både et kontraktkrav og et BREEAM-krav at vi skulle ha minst 40 prosent reduksjon i klimagassutslippene i forhold til referansebygg. Det første store steget vi derfor måtte ta, var å bestille lavkarbobetong til pelene og til kjelleren, et viktig bidrag til å redusere CO2-utslippene. Her er vi nede på 180 kilo CO2-ekvivalenter per kubikkmeter betong, forteller Gjestemoen.
Klimatiltak
Rett før oppstart inngikk Veidekke en avtale med byggherre om utslippsfri byggeplass. Det medførte at alt innvendig arbeid gikk på strøm, mens maskinparken utendørs skulle bruke biodiesel. Brønnparken forsynte også bygget med oppvarming / byggtørke i løpet av byggeperioden.
Skolen har benyttet prefabrikkerte ytterveggselementer. Av en takflate på 3.800 kvadratmeter er hele 3.500 kvadratmeter dekket med solceller, som kan produsere en årlig energimengde på 560.000 kWh.
Horten videregående skole ble i 2017 øremerket som et nasjonalt pioner-prosjekt innen klima, energi og miljø. Foruten solcelleanlegg og kjellerkonstruksjon med lavkarbobetong, er det etablert en rekke gjennomtenkte og helhetlige klimagrep; geobrønner, vannbåren varme og kjøling, dekker i massivtre, utstrakt bruk av resirkulert stål.
Interiøret preges av en utstrakt bruk av treverk – eikespiler i dekkeforkanter, eikeparkett, en vindeltrapp og paneler i eikefiner − i tillegg til hvite vegger og overflater. Taket mellom de to volumene bidrar også med mye dagslys inn i interiøret. Det er et oppblåst taksystem på 540 kvadratmeter i stål og med en duk laget av EFTE. Det har en vekt på kun en prosent av glass, men med et svært godt lysgjennomslipp og gunstige akustiske egenskaper
– U-verdien er helt nede på 1,19, forteller Gjestemoen.
Skolen er på 18.000 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. I Plan U holder TIP (Teknisk Industriell Produksjon) til. I første etasje er inngangen til auditoriet med 200 sitteplasser, kantine, personalrom og administrasjon. I de øvrige etasjer er det blant annet bibliotek, og arealer for de enkelte yrkesfagene samt klasserom.
Verdensrekord
Et blikkfang som vekker umiddelbar interesse er den vertikale kommunikasjonsåren mellom etasjene i atriet. En vindeltrapp i eik bidrar sterkt til CO2-reduskjonen, men befester samtidig inntrykket av gode miljøvalg. Vindeltrappa er designet og montert av arkitekt Trond Meyer i Risa Meyer, som selv har vært elev på skolen.
Eikeemnene er fra USA. Den ble saget opp i Kentucky, tørket og bearbeidet i Litauen og akklimatisert i Horten før montering. Den er 6,4 meter i diameter, 13,5 meter høy og veier totalt 20 tonn, noe som gjør den til verdens største i sitt slag. Hvert av de 77 trinnene består av tre deler, fundamentert ved hjelp av friksjonspeler ned til 27 meters dybde.
Det ble i november 2017 inngått en samarbeidsavtale mellom Vestfold fylkeskommune og Skatt Sør for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet. Målet var å oppdage eventuelle useriøse og kriminelle aktører i prosjektet nye Horten videregående skole.
Stor oppmerksomhet
Vestfold fylkeskommune har investert 755 millioner kroner i den nye skolen. I mai 2018 kom sertifikatet som bekreftet at Horten videregående skole oppnådde sertifikatet som bekreftet høyeste BREEAM-NOR-klassifisering med Outstanding i design- og prosjekteringsfasen.
Prosjektet har også dratt i land flere priser og utmerkelser: Veidekkes skandinaviske miljøpris 2017, og «Beste offentlige byggeprosjekt – designfase» i regi av BREEAM Awards i London våren 2019.
– Det har vært veldig stor interesse for dette prosjektet, medgir Olsen. – Hittil har det vært cirka 1.700 personer på besøk hos oss.
– Veidekke er svært stolt av skolen vi har levert til Vestfold Fylkeskommune, og er takknemlig for arbeidsinnsatsen våre egne håndverkere, funksjonærer og UE-er har lagt ned for å få dette anerkjente miljøbygget overlevert i god tid til skolestart 2019, avslutter Hansen.