Fakta
Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Hotellfløy med 56 rom og næringsareal på bakkeplan
Bruttoareal: 2.200 kvadratmeter
Totalentreprise eks. mva: 60 millioner kroner
Byggherre: Marnor og Utstillingsplassen Eiendom
Totalentreprenør: Backe Oppland
Arkitekt og landskapsarkitekt: StudioNSW
Rådgivere: RIB prefab: PentaCon l BYFY: Rejlers Hamar l
RIBr: SIMBRA Rådgivning l RIE og RIA: Norconsult l RIG: Løvlien Georåd l RIVrør: Erichsen & Horgen l RIVvent: Techno Team Prosjekt
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Arve Hagen l Ventilasjon: Techno Team Prosjekt l Elektro: Bravida Lillehammer l Grunnarbeider: Dokka Entreprenør l Betongelementer: Con-Form l Stål/blikk: Edvind Hansen l Lås og beslag: Certego l Byggevarer: Maxbo Proff l Vinduer: NorDan l Dører: Nordic Door l Tekking: Tomtum Tak l Metallarbeid: Br. Midthaug l Glass/fasade: Østlandske Fasadeteknikk l Maler og byggtapetserer: Malermestrene Indre Østland l Himling: Moelven Modus l Badekabiner: Parmarine l Branntetting: Firesafe l Byggvask: Joto Renhold l Fasadeplater: Cembrit
– Det er kjempegøy å overlevere et prosjekt hvor alle er så fornøyde, sier administrerende direktør Christian Rønning i Backe Oppland til Byggeindustrien.
Backe Oppland har vært totalentreprenør for den nye hotellfløyen ved Scandic Victoria Lillehammer, som ble åpnet i begynnelsen av desember med blant andre ordfører og reiselivssjef til stede. Tilbygget er tegnet av StudioNSW på Hamar og inneholder 56 nye hotellrom, og et mindre næringsareal på bakkeplan. Den nye hotellfløyen ble åpnet for gjester et knapt år etter at eksisterende hotell sto ferdig renovert. Cirka 150 millioner kroner er investert i det som nå innvendig fremstår som et splitter nytt og moderne hotell.
– De siste årene har vi arbeidet for å transformere et ganske slitt og utdatert hotell til noe som vil være til stor glede for gjester i Lillehammer by. Sluttproduktet er et resultat av et tett samarbeid med Scandic, som har brukt sin kompetanse til å designe og innrede et trivelig hotellprodukt. Hotellet har nå over 150 moderne og flotte rom, gode konferansefasiliteter, flotte fellesarealer og ikke minst byens beste beliggenhet, uttalte daglig leder Asbjørn Hansen i Marnor AS, under åpningen av den nye hotellfløyen. Marnor eier hotellbygget sammen med Utstillingsplassen Eiendom AS.
Under åpningen roste byggherren Backe Oppland, som har gjennomført prosjektet i en totalentreprise til en verdi av cirka 60 millioner kroner eksklusive moms.
– Entreprenøren har levert et bygg som på alle måter har blitt ferdigstilt slik det var planlagt. Bygget er levert til riktig tid og med en gjennomført kvalitet i alle ledd, sa Hansen.
Prosjektleder sto for døping
Det var prosjektleder Emil Steinsvoll i Backe Oppland, som fikk gleden av å døpe nybygget med en flaske prosecco. Da døpejobben var unnagjort passet Steinsvoll på å fremheve det gode samarbeidet i prosjektet.
– Vi ble møtt av en kunde og en byggherreorganisasjon som har bygget hoteller før, og som har vært klare på sine forventninger til oss. Vi har hatt et hyggelig og godt samarbeid gjennom hele prosjektet. Klare mål fra starten har vært positivt for prosjektet, og jeg håper vi har innfridd forventningene, sa Steinsvoll.
Trang tomt
Han legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende å samtidig ivareta både fremdrift og omgivelser i et prosjekt som ligger midt i sentrum av Lillehammer.
– Når man skal bygge på en trang tomt midt i Lillehammer sentrum, med naboer på alle kanter og et hotell i drift vegg i vegg, så er det en oppgave vi tar på største alvor. Et byggeprosjekt som dette påfører et område både støy og trafikk. Hvordan man løser dette på best mulig måte, er det ingen fasit på, men vi er sikre på at dialog og samarbeid er nøkkelen for at det skal gå så bra som mulig, sa Steinsvoll.
Steinsvoll mener god tid til planlegging og prosjektering har vært en viktig suksessfaktor for byggingen av det 2.200 kvadratmeter store hotellfløyen. Den gode planleggingen mener han blant annet slo positivt ut på prefab-leveransene til prosjektet. Totalentreprenøren gikk for en råbyggløsning fra Con-Form med plattendekker og skallvegger. Backe Oppland valgte også badekabiner, som finske Parmarine leverte.
– Vi vurderte også plassbygde løsninger tidlig i planleggingen, men vi gikk for prefab og det tror jeg var et riktig valg for dette prosjektet, sier Steinsvoll, og legger til at valget av prefabrikkerte yttervegger gjorde at de fort fikk tett skall, og dermed mulighet til å komme i gang med innvendige arbeider. Prosjektet ble gjennomført med en byggetid på elleve måneder, sier han.
Stolt Backe-sjef
Administrerende direktør Christian Rønning i Backe Oppland, var til stede under åpningen av nybygget og var selvsagt godt fornøyd med alle rosende ord totalentreprenøren og prosjektet fikk. Under åpningssekvensen rettet han en stor takk til byggherren og Scandic for samarbeidet, og Rønning benyttet også anledningen til å løfte frem alle de som har bidratt under byggingen av prosjektet.
– Jeg er stolt av prosjektet vi overleverer og ikke minst er jeg veldig stolt av alle de dyktige folkene som har vært involvert, sa Rønningen.
Dere har skjønt hvor vi ville
Sten Gunnar Torseter i Driv Prosjektstyring, har vært byggherres prosjektleder. Under åpningen kunne Torseter fortelle at det er sjette gangen han har bistått Utstillingsplassen Eiendom i et hotellprosjekt.
– Det har vært gøy å bruke denne erfaringen, og i samarbeid med Scandic forme noe som funker og som tilfredsstiller alle kravene et slikt prosjekt har, sa Torseter, som også var fornøyd med samarbeidet med entreprenør.
– Vi kan sikkert være en krevende kunde, men det har vært en god dialog og Backe har skjønt hvor vi ville, sa Torseter, som heller ikke glemte å fremheve prosjektets arkitekt Tore Bergh fra StudioNSW på Hamar.
– Det er veldig trygt å ha med en solid og erfaren arkitekt når man skal knytte seg til et eksisterende hotellbygg. Bergh gir seg aldri og finner alltid løsninger, sa Torseter.