Fakta
Sted: Bodø
Prosjekttype: Nybygg hotell
Bruttoareal: 11.400 kvadratmeter
Byggherre: Hundholmen Byutvikling
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum eks. mva.: 332 millioner kroner
ARK: Nordic Office of Architecture
IARK: Zinc/Haeg
LARK: Bjørbekk & Lindheim
Rådgivere: RIB, RIBR, RIG, RIM, RIVA, RIByFy: Norconsult l RIE, RIV: Sweco l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk
Underentreprenører og leverandører: Konferanse- og AV-teknisk utstyr: Bright l Totalteknisk entreprenør: Haaland Nord l Heis: Kone l Grunnarbeider: Mesta l Peling: YIT l Bæresystem: Con-Form l Lås og beslag: Bodø Sikkerhet og Lås l Adgangskontroll, branngardiner: BSL l Taktekker: Nordland Tak l Glassarbeider: AMG Montaza l Montasje: DRV Entreprenør l Ytong: Xella Norge l Karuselldør: Boon Edam l Gulvstøp: Vinstra Sementpuss l Tømrerarbeid: Østerås Bygg l Glasstak, overlys, røykluker: Jet Bramo l Badekabiner: Part l Glass/aluminium: Staticus l Fasade- og takvasksystem: Noracon l Maling, gulv, flis, natursteinsarbeider: Semcon Nord l Peis: RPV l Systeminnredning: Valtec l Innredning: Blender Interiør l Kjøkken: Metos l Dører: Daloc l Rekkverk: Nor-Construction l Branntetting og taktil merking: Firesafe l Spesialdører: Rapp Bomek l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Betongarbeider: Betonorte l Parkett: Byggservice Nord l Himlingsleverandør: Cembrit
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
– Endelig kan vi åpne hoteller igjen. Quality Hotel Ramsalt er det første nye hotellet Nordic Choice Hotels åpner i Norge etter mars 2020, og det er utrolig passende at det er Bodø som er arena for begivenheten. Ingen byer i Norge er det mer buzz i og om. Bodø er en by som er i en enorm utvikling, nordmenns favorittreisemål i sommer og vi tror hotellet blir en destinasjon for både lokale og tilreisende, kunne Nordic Choice Hotels-eier Petter Stordalen si i en pressemelding i begynnelsen av juni.
Hotellnæringen har blitt hardt rammet av koronapandemien, men med Quality Hotel Ramsalt markerer Stordalen og hotellkjeden at det slett ikke er full stopp.
For utbygger Hundholmen Byutvikling og for totalentreprenør HENT markerer åpningen målstreken for et vellykket prosjekt.
– Vi er veldig fornøyde med sluttproduktet, både hvordan det er bygget og hvordan det estetisk ser ut, sier prosjektleder Peder Wold til Byggeindustrien.
Godt samspill
Direktør for eiendomsutvikling, og prosjektansvarlig for byggherren, Anders Coucheron hos Hundholmen Byutvikling, sier seg også godt fornøyd med Bodøs nye storstue.
– Vi er særdeles fornøyde, både med sluttproduktet og med prosessen. Hundholmen Byutvikling har de siste årene utviklet dette området i Bodø som vi kaller for Ramsalt-området, og hotellet blir en ankerleietaker i dette området. Økningen av hotellkapasiteten og konferansemulighetene i Bodø er sårt trengt, og dette blir et veldig bra hotell for byen. Hotellet skaper også besøk og bevegelse i Ramsalt-området, så dette er et kjempeviktig prosjekt for oss på mange måter, sier Coucheron.
Coucheron forteller at Hotel Ramsalt startet som et samspill mellom dem som byggherre, leietaker Nordic Choice Hotels og entreprenør HENT i 2017, og at de bygget videre på et godt samarbeid med HENT og arkitekt Nordic – Office of Architecture fra tidligere prosjekter i Bodø.
– Nordic gjennomførte reguleringen parallelt med utviklingen, og det ble gjort veldig effektivt, forteller Coucheron.
Identitetsskaper
Hossam Gadalla, prosjektansvarlig i Nordic — Office of Architecture, bekrefter at samarbeidet med Hundholmen Byutvikling og HENT har fungert godt.
– Med vår erfaring innen utvikling av hotellkonsepter har Quality Hotel Ramsalt blitt et flott tilskudd til vannkanten i Bodø; en identitetsskaper for den spennende nye bydelen, sier Gadalla.
– Vi har det som et bærende prinsipp i alle våre prosjekter at fasader og fellesområder har høy kvalitet og at det skal være flott å se på. I dette prosjektet brukte vi lang tid på å finne riktig fasadeløsning, og HENT gjorde en utrolig god jobb med å få tak i en spesialblanding som matchet arkitektens visjon veldig bra, forteller Anders Coucheron i Hundholmen Byutvikling.
– Visjonen for vannkanten i Bodø var en oppgave vi tok fatt i med stor entusiasme, kommenterer Alistair Cordey, arkitekt og prosjektleder i Nordic — Office of Architecture.
– Her fikk vi muligheten til å utvikle et hotell av høy kvalitet som kan bli toneangivende for videre utbygging i Ramsaltområdet. Restaurant og bar på bakkeplan skaper gode forbindelser mellom Sjøgata og havnepromenaden og legger til rette for yrende folkeliv. Vakre og solide materialer og teksturer i fasaden komplementerer byen og den storslagne naturen rundt, avslutter Cordey.
Krevende tomt
Byggingen av Bodøs største hotell har ikke vært uten utfordringer, med en verdensomspennende pandemi, svært forurenset grunn, trang tomt inneklemt mellom sjø, nabobygg og byens kanskje travleste rundkjøring. HENT kan likevel si seg godt fornøyd med et hotell levert som avtalt, uten et eneste registrert smittetilfelle på plassen og en H-verdi på 0.
– Det er klart vi er fornøyde med det, sier prosjektleder Peder Wold i HENT.
HENT startet byggingen på den sentrale tomten i Bodø 15. mars 2019. Totalentreprenøren kom til ferdig revet tomt, men rester fra det gamle verkstedbygget ved havna lå dypt i grunnen.
– Det var alt fra skrapmetall til det som antakeligvis har vært olje. Vi visste jo at dette området hadde vært brukt mye til å reparere motorer, og det var kjent at det ville være forurensinger i grunnen, men det var mye mer forurensing enn vi hadde trodd. Det var rett på deponi med alt, og vi måtte jobbe svært tett med miljørådgiver, forteller Wold.
Den ekstra forurensingen førte heldigvis bare til mindre forsinkelser, og entreprenøren kunne gå videre med peling og bygging av råbygget. Omtrent en tredjedel av bygget er direktefundamentert mot fjell, men berget skråner ganske bratt mot sjøen, og på det meste står deler av bygget på omtrent 20 meter lange peler. Hele bygget ligger over havoverflaten.
– Sjøen har ikke skapt noen ekstra utfordringer for oss, men det har fortsatt vært en utfordrende tomt å bygge på, vedgår Wold.
Som støpt
Gjennom byggingen har HENT hatt en byggeplass som nærmeste nabo på én side, og et kontorbygg i full drift på den andre. Bygget ligger tett på Sjøgata, som bare 100 meter ned i veien møter Riksvei 80 i en av byens travleste rundkjøringer. Tilkomst har dermed vært vanskelig, og lagring på plassen har til tider vært helt umulig.
– Vi har brukt et lagerbygg ved hurtigrutekaia som mellomlagring gjennom nesten hele byggetiden. Byggetomten har vært veldig trang, og vi har fulgt en streng plan for leveranser og lossing. I noen perioder har vi også vært nødt til å stenge gaten og losse på nattestid, forteller Wold.
En tårnkran supplert med mobilkraner gjennom byggeperioden har hjulpet til med leveranser og montering av elementer.
Store deler av råbygget i det 14 etasjer høye hotellet er støpt på plassen, med plasstøpte betongsøyler og bærevegger. Etasjeskillene i hotelldelen er plattendekker, og i konferansedelen av hotellet har HENT valgt hulldekker.
Som en del av leietaker Nordic Choice Hotels sine faste krav, er Hotel Ramsalt bygget for energiklasse A. Bygget har luftlekkasjetall på 0,3, hvilket er lavere enn minstekravet til passivhusstandard. Grunnbehovet for oppvarming og kjøling dekkes med sjøvannskollektorer, og suppleres med fjernvarme etter behov.
Suksesselement
De fullisolerte fasadeelementene er prefabrikkert i Litauen, og er montert som byggesett på plassen. Prosjektet har også prefabrikkerte baderomskabiner, samt noen plassbygde bad der hvor utformingen er annerledes enn standarden.
– Prefab har hjulpet oss med å holde fremdriften oppe. Det har gått veldig radig, og vi har ikke hatt problemer med leveransene våre under pandemien, selv om vi også har kjent på noen tilbakeslag som en følge av koronaviruset, sier Wold.
Monteringen av fasadeelementene ble blant annet forsinket i starten av pandemien av innreiseforbud og karantenebestemmelser, og påvirket en stor andel av montørene i prosjektet.
– Men dette løste seg i løpet av noen uker, og da Bodø opplevde en ny bølge vinteren 2021, hadde vi allerede sikret resursene våre. Det har vært vanskelig å supplere med ekstra mannskap i enkelte fag, men vi har berget oss greit, og har unngått smitte, sier Wold.
Å bygge nettopp et hotell under pandemien har også vært en utfordring i seg selv. Hotel Ramsalt har totalt 250 gjesterom, og med den spesielle utformingen som et hotell har sammenlignet med et bolig- eller næringsprosjekt, har det stilt ekstra strenge krav til smittevernet på plassen.
– Et hotell har mange rom og korridorer, og det er mange folk som skal inn i et slikt bygg. Det kan være vanskelig å holde distanse til hverandre, og vi har vært nødt til å dele opp mannskapet i ulike kohorter fordelt på ulike rigger, innført påbud om munnbind og hansker, delt opp matpausene og tilrettelagt for god håndhygiene. Og det har gått bra, sier Wold.