Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen
Foto: Stein Johnsen

Remmen III

Et markant og godt synlig landemerke er på plass i Studentsamskipnaden i Østfolds (SiØ) tredje byggetrinn i Halden. AF Bygg Østfold AS er totalentreprenør for det 16 etasjers høye tårnet i massivtre, som inneholder 213 studentboliger.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Remmen i Halden

Prosjekttype: Studentboliger i massivtre

Bruttoareal: 6.900 kvadratmeter

Byggherre: Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ)

Prosjekteringsledelse i utviklingsfase og prosjektledelse for SiØ i byggefase: iTre

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 126 millioner kroner

Arkitekt: Stenseth Grimsrud Arkitekter

LARK: Cowi

Rådgivere: RIB massivtre: Ny Struktur l RIB betong: Bright l RIV, RIVA: Planteknikk l RI Vent og utførende: Østfold Enøk og Ventilasjon l RIE: Rådgiverhuset l RIG: Siv. ing. Albert Ølnes l RIByFy: Sweco Norge l RIAKU: Rambøll Norge l RIBR: Roar Jørgensen l Rådgiver teknisk tidligfase: Itech

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: F. Jørgensen l Elektro: Østfold Elektro l Brannisolering og -tetting: Firesafe l Mur-, puss- og flisarbeider: Lasse Holst l Taktekking: Byggpartner l Solskjerming: KvintBlendex l Radonsikring: Borg Radonsikring l Metallarbeider: Jotne Ankers l Avretting: ProGulv l Maler og gulvbelegg: Artea Malermester l Grunnarbeider: Lindhaugen l Massivtre: Straye Trebygg l Veggelementer: Are Treindustrier l Stål og hulldekker: Kynningsrud Prefab l Blikkenslager: All Byggservice l Armering: Sjur Dahl Armering l Låser og adgang: Avarn Security l Fjellbolter: Petter A. Olsen l Himlinger: Modulvegger l Badekabiner: Part l Heis: Kone

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Remmen III er et grensesprengende prosjekt. Med sine 16 etasjer er det Norges hittil høyeste bygg i massivtre, sier Lars Erik Borge fra iTre, som har vært prosjekteringsleder i utviklingsfasen, og SiØs prosjektleder i gjennomføringsfasen. Men Borge tror ikke vi har nådd toppen ennå. – På sikt tror jeg vel det er mulig å bygge massivtrehus på mer enn 20 etasjer.

Rita Hirsum Lystad, direktør i SiØ, forteller at Remmen III er samskipnadens femte massivtreprosjekt i Østfold, og det tredje på Remmen.

– Vi har knadd oss frem og forbedret konseptet trinn for trinn. For oss handler det om å bygge bærekraftig. Dette er et bygg som skal stå i 50 til 60 år, det er derfor viktig å velge rett kvalitet. Men vi vil også velge løsninger som oppfattes å skape et godt bomiljø. Det skal være hjemmet til studentene, og vi ønsker derfor å unngå et institusjonsmiljø. Dersom tre kan bidra til både bærekraft og godt miljø, er vi fornøyde, sier hun.

Tårnet er plassert i det da eksisterende uteoppholdsarealet, og delvis sprengt inn i foten av en kolle. Studentene som bor på Remmen, vil kunne benytte fellesfunksjonene i nederste etasje. Dette blir også et samlingspunkt, og leder direkte til uteoppholds- arealene i sørvest.

I tårnets første etasjer er det en resepsjon, et kjøkken med sitteplasser, treningsrom og et allrom. I dette planet er det også to parleiligheter på cirka 30 kvadratmeter. Det er det også i 16. etasje. Leilighetsutformingen er lik fra og med andre etasje til og med 15. etasje. Hvert av kollektivene, med eget kjøkken, består av seks boliger. Det finnes også åtte enkletter – hybler på cirka 16 kvadratmeter med eget kjøkken og bad.

SiØ ønsket at dette foreløpige siste trinnet på Remmen skulle være et signalbygg – det skulle synes i landskapet.

Ikke en kloss

– Det skulle være høyt, og med et lite fotavtrykk. Premisset fra arkitekten var at det ikke skulle være en kloss, men et slankt og fint bygg. For å oppnå enda mykere former, er det brukt avrundede hjørner. Det har vært et samarbeid med AF Bygg Østfold for å få på plass en kontrakt. De har også vært med på å finne gode og effektive løsninger, og kalkulere underveis for at vi skal komme innenfor totalrammen, sier Borge.

– Jo, vi var aktive i forprosjektet som begynte i oktober 2018. Selv om strukturen på bygget er ganske likt, var de første utkastene av bygget litt annerledes. Det har vært en endring i utformingen av første etasje, samt det totale antallet etasjer, sier prosjektdirektør i AF Bygg Østfold, Thomas Nordenhaug.

I Remmen III er det massivtre i trapper, sjakter og dekker. Eneste betonginnslag er i plan 1 og dekke over plan 1. De avrundede hjørnene er bygget opp som elementer med vanlig bindingsverk, som er kledd innvendig med to lag med finerplater. I tillegg til enkelte felter med Steniplater mellom vindusfeltene, er det brukt malmfuru i fasadene.

Den fysiske oppstarten var de første sprengningsarbeidene 27. juni 2020. Monteringen av massivtreelementene, levert av Splitkon, ble påbegynt i uke 47. AF Bygg Østfolds prosjektleder Brynjar Teien er også for en veteran å regne når det gjelder bygging av massivtrehus.

Taket måtte på plass først

– I dette prosjektet har det rent byggeteknisk ikke vært noen store ukjente elementer for oss. Men med 16 etasjer blir det en forskjell når det gjelder fremdriften. Vi monterte en etasje med massivtre per uke, der utstyr og badekabiner ble heist inn. Men vi fikk ikke tett bygg før taket var på plass. det betød at vi måtte vente lenge med oppstart av de innvendige arbeidene. Den største utfordringen var nok tid og logistikk, forklarer Teien.

Det begynner etter hvert å bli viden kjent at prosjektering av massivtre stiller strenge krav til nøyaktighet og detaljering. Det er få, om noen, anledninger til å gjøre vesentlig om etter at produksjonen av elementene er satt i gang. Det er nødvendigvis ingen ulempe for en byggherre.

– Det er egentlig en fordel for oss; da får vi tidlig kontroll over kostnadene, bekrefter Lystad.

Stående mot stående

Borge forteller at det i dag er den samme massivtreteknologien som brukes over hele landet. Men høyden og antall etasjer krever imidlertid at dekkeelementene på Remmen III måtte monteres på en annen måte, på grunn av byggets samlede vekt.

– Her er skivene stablet litt mer utradisjonelt. Skivene er plassert oppå hverandre, fordi de vertikale fibrene er sterkest. Dekkene ligger derfor ikke mellom dem, men er montert direkte på skivene, sier Borge.

Energien hentes fra bergvarme og en varmesentral i et eksisterende bygg på Remmen, i tillegg til egne varmepumper på taket.

Utbyggingen av studentboliger har ifølge Hirsum vært gjennom en rivende utvikling for SiØ. – Vi skal være supplement til andre tilbydere av boenheter i markedet. På noen få år har vi gått fra en dekningsgrad, det vil si boenheter per antall studenter, på fire prosent, til nå 15,6 prosent, opplyser hun.

– Min erfaring fra alle de fem prosjektene er at en tett og nær dialog med entreprenør er veldig viktig. Samhandlingen er avgjørende for å lykkes, sier Hirsum.

– Både vi i iTre og SiØ er små organisasjoner. Vi er avhengig av at ting skal fungere bra. Å ha med de samme og vite at vi tenker likt, er utrolig viktig i en slik prosess, avslutter Borge.

Powered by Labrador CMS