Fakta
Sted: Tysvær
Prosjekttype: Nybygg Kontor/Industri
Bruttoareal: 3.000 kvadratmeter
Byggherre: Ølen Betong
Totalentreprenør: Vest Entreprenør
Prosjekt- og byggeledelse: Novaform
Kontraktsum eks. mva.: 50 millioner kroner
ARK: Absurd Arkitektur
Rådgivere: RIB, RIByFy: Core Technology l RIB-E: Prefab Design l RIBr: Branncon l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk l RIE: Stavanger Installasjon l RIV: URD Klima l RIVA: Pro Dok 3D l RIR: Hellevik VVS l HMS-rådgiver: ASH
Underentreprenører og leverandører: Betongelement: Hå Element l Betongarbeider: Vestbetong l Stål: Alfa Stålentreprise l Fasade: Gran Blikk l Dører/Vinduer: Kraft Glass l Taktekker: Nygård Tak l Elektro: Stavanger Installasjon l Rørlegger: Hellevik VVS l Ventilasjon: URD Klima l Tømrer: Haakull & Ersland l Maler/Gulvlegger: Langelandsvik l Mikrosement: Murmester Heskje l Flislegger: R.B. Johannessen l Verkstedgrav: Langø l Vaskeanlegg: Brøvig l Heis: TKS Heis
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Ølen Betongs nye lokaler på Gismarvik fremstår som et lysglimt i et grått landskap. Med spreke vinkler i glass og kompositt forteller det nye kontor- og verkstedbygget noe om en fremoverlent aktør i en tradisjonell bransje.
Daglig leder Svein Atle Berge i Ølen Betongs eierselskap Nordic Concrete Group bekrefter at de hadde et ønske om å gjøre noe nytt med de nye Gismarvik-lokalene sine.
– Vi tenkte vi skulle bygge noe som ikke bare var en firkantet kasse. Bygget inneholder litt produksjon, litt lagerhold og verksted for tungbil i tillegg til kontorplasser. Vi ville ha et litt «fresht» design, og vi er godt fornøyde med hva vi har fått, sier han til Byggeindustrien.
Tett samarbeid
Nyoppstartede Vest Entreprenør har hatt totalentreprisen. Ølen Betong har vært både byggherre, leietaker og leverandør i prosjektet.
– Ja, vi er jo alt her. Det er en totalentreprise med en relativt fersk entreprenør, men de har klart jobben. Vi har vært aktive i byggeprosessen, og det har blitt en god del endringer, noe som selvfølgelig er utfordrende. Jeg synes entreprenøren har håndtert det på en god måte med mye fleksibilitet, skryter Nordic Concrete Group-sjefen.
Prosjektsjef Stig Traa Thorsen i Vest Entreprenør bekrefter det gode samarbeidet med byggherren.
– Vi utviklet prosjektet sammen med Ølen Betong både i forkant og underveis i prosjektet. Det meste var avklart på forhånd, og lå også som grunnlag for kontrakten vår. Vi har jobbet i brukergruppen med detaljene og interiøret underveis. Det har fungert veldig bra, sier Thorsen.
Alt av betong
Bygget utgjør også et utstillingsvindu for Ølen Betong, og det er ikke noen tvil om at dette er et betongbygg.
– Ja, det er mye betong, og det er helt bevisst. Bygget står på en plasstøpt bunnplate på sprengstein, og bygget er et elementbygg med hulldekker i etasjeskillene. Vi har fiberbetonggulv dimensjonert for høy punktlast i verkstedhallen i første etasje, frilagte betongelement i fasader, bordforskalte betongelementer i trappehusene og slipte betonggulv og vegger med forskjellig farger og tilsetninger i kontordelen. Vi har også hatt inne leverandører som Ølen Betong har eierskap i eller samarbeid med, slik at vi virkelig viser frem hva de kan levere, forteller Thorsen.
Nordic Concrete Group-sjef Svein Atle Berge er stolt av produktet sitt og av hvordan det vises frem i det nye bygget.
– Vi har levert alt av betong, all VA og alle elementer i prosjektet. Bygget blir et utstillingsvindu for blant annet slipte betonggulv og farget betong. Det er mye eksponert betong i dette bygget, bekrefter Berge.
– Flying start
Vest Entreprenør signerte for prosjektet like før fellesferien 2020. Da hadde entreprenøren kun eksistert noen få måneder.
– Da Norge stengte, da åpnet vi. Ølen Betong Gismarvik var det tredje store oppdraget vi signerte for, så vi hadde en flying start. Byggestarten på prosjektet var i november 2020. Vi fikk noen utfordringer med frost i den kalde vinteren, og måtte pigge og tine i grunnen for å etablere bunnledningskløfter, men vi kom i gang. Bygget er som sagt et elementbygg som vi har pyntet på med en elementfasade med kaldglass og komposittplater i utkragingene. Kaldglasset på kontordelen av bygget gir det et helhetlig glasset og spenstig uttrykk, sier prosjektsjef Stig Traa Thorsen i Vest Entreprenør.
Den romslige tomten har latt entreprenøren jobbe med god riggplass og enkel logistikk. Oppstarten var også såpass tidlig at koronapandemien ikke hadde rukket å stikke kjepper i hjulene for stålleveransene i prosjektet, men Thorsen forteller at sene leveranser har vært noe de har vært nødt til å regne med gjennom pandemien.
– Vi har jobbet mye for å sikre leveransene våre, og det har krevd mye mail og mange møter. I siste fase med en del supplerende leveranser har vi måttet regne med at en normal leveringstid på to-tre uker nå har blitt til minimum fem-seks uker. Men vi har ikke hatt smitte på byggeplassen, og når vi har fått varsel om at noen av arbeiderne har vært på andre plasser med påvist smitte, har vi gjort de nødvendige tiltakene, forteller han.
Prosjektet har heller ikke hatt noen skader med fravær.
– Vi har jobbet godt med HMS, og har også hentet inn en ekstern HMS-rådgiver som har fulgt opp prosjektet, sier Thorsen.
Bygget for fremtiden
Representant for byggherre, leietaker og betongleverandør Ølen Betong, Svein Atle Berge, forteller at de trengte større lokaler på Gismarvik fordi de hadde vokst seg ut av eksisterende produksjonslokaler for rør- og kumsystemer. Det 3.000 kvadratmeter store bygget har en 1.950 kvadratmeter stor verkstedhall og 1.050 kvadratmeter kontorlokaler med plass til omtrent 30 ansatte.
– Vi har bygget for fremtiden med tanke på kapasiteten. Vi har også valgt løsninger på bygget med solcellepaneler på taket og seks energibrønner under bakken. Via nedgravd akkumuleringstank samles grunnvann og regnvann fra taket til bruk i vaskeanlegget vårt, forteller Berge.
Bygget har en grønn A som energimerking og en energisentral som knytter de forskjellige energiløsningene sammen for å skape synergier.
Vannbåren varme fra energibrønnene går gjennom gulvene i verkstedhallen for å skape godt arbeidsmiljø. Resten av bygget varmes opp gjennom ventilasjonsanlegget, og den samme varmen brukes også til å forvarme varmtvannsberederne som forsyner storbilvaskeanlegget med oppsamlet grunnvann og nedbør fra taket.
– Jeg synes vi har fått til en kjempeløsning her, kommenterer Stig Traa Thorsen i Vest Entreprenør.