Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Smietangen Utbygging
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus
Foto: Christian Aarhus

Smietangen

Betonmast har bygd boligkomplekset Smietangen i Langesund, på den andre siden av sundet der fergen til og fra Hirtshals i Danmark legger til kai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Langesund

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Smietangen Utbygging

Totalentreprise: Betonmast Telemark

Kontraktsum eks. mva.: 146 millioner kroner

Arkitekt: Spir Arkitekter

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIV rør: Erichsen & Horgen l RIV vent: Norconsult l RIB, RIBr: Sweco l RIE: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Brannisolering og tetting: Albanor Isolering l Lås og beslag: Brann og Sikringsservice l Ventilasjon: Bravida l Taktekking: Byggpartner l Tømrerarbeider: Byggmester H&H, Harald Johansen, JM Byggmontasje, Skjønhaug l Garasjeporter: DoorMax l Elektroarbeider: Elektro4 l Stålkonstruksjoner: Elektrosveis l Innvendig rekkverk: GBS l Stikningsarbeider: Geoingeniørene l Malerarbeider gulvsparkling: Kjellsen & Tufte l Byggvask: Lotus Total l Blikkenslagarbeider: Multifag l Vinduer: Natre l Flisarbeider: Naturstein og flis l Parkett/gulvlister: Norgesgulv l Trykktesting: Omega Akerholt l Byggelementer: Optimera l Heis: Orona l Armering: Skien bygg og betong l Glassrekkverk: Suntec l Plattendekker: Systemblokk l Grunn og utomhus: Sørensen Maskin l Solskjerming: Umbra l Innredninger: Nenset Glassverksted

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det første byggetrinnet til Smietangen består av to mindre bolighus, og det ti-etasjes høye signalbygget Spiret. Fra de fleste av leilighetene ser man langt til havs sydover retning Danmark i klarvær. Prosjektet har til sammen 32 boenheter.

– Vi startet det fysiske arbeidet i august 2019 med å rense grunnen for miljøgiftig avfall. Gamle brygger ble rehabilitert med nye peler, som har støpt plate på toppen, sier prosjektleder Ronny Larsen i Betonmast til Byggeindustrien.

Spiret, som ikke virker så ruvende som de ti etasjene skulle tilsi, ligger rett ved sjøkanten. Utsikten fra leilighetene litt opp i høyden er god. Noen få meter sørvest for Spiret, ligger de to leilighetsbyggene Terneskjær og Kråkerø.

– Terneskjær har fire etasjer og seks leiligheter, mens Kråkerø har to etasjer og fire leiligheter. I Spiret er det 22 leiligheter. For byggetrinn 1 og 2 er dessuten parkeringskjelleren ferdig, og samtlige leiligheter har p-plass som er tilrettelagt for el-billading. Alle leilighetseierne har dessuten mulighet til å kjøpe sin egen båtplass, sier Larsen.

Krevende

Prosjektet sto ferdig til fellesferien i sommer, og den siste leiligheten ble overlevert den andre juli, ifølge prosjektlederen i Betonmast, som forteller at høyden på Spiret og beliggenheten med tanke på vær og vind har vært den største utfordringen under byggetiden.

– Miljøoppryddingen var også krevende fordi det er vann på alle kanter. Ellers har byggingen gått som planlagt, sier Larsen.

Han berømmer samarbeidet med Bamble kommune, og med byggherren Smietangen Utbygging.

– Fantastisk håndverkerarbeid

– For øvrig har vi vært veldig hel-dige med underentreprenørene våre, og håndverkere som har gjort en fantastisk jobb i alle sine respektive fag. Vi har stort sett hatt lokale underentreprenører. Jeg vil også gi ros til arkitektfirmaet Spir Arkitekter, som har vært veldig løsningsorientert på alle områder, sier prosjektlederen.

Bæresystemet til byggene er i stål og betong, og det er treverk i fasadens yttervegger. Spiret har teglspon i fasaden med hele 85.000 plater.

– Hver eneste av teglsponplatene er skrudd fast, så det var en omhyggelig jobb. Småhusene har tradisjonell låvepanel, sier Larsen.

– Friskmeldt område

Prosjektleder Jan Erik Slaatta hos byggherren Smietangen Utbygging, sier til Byggeindustrien at det har vært en omfattende prosess i prosjektet med å rydde vekk de forurensede massene som lå i området.

– Bare å fjerne disse massene har kostet rundt syv millioner kroner. Nå er området friskmeldt både av Norconsult og av Statsforvalteren, sier Slaatta, som forteller at de grep sjansen til å bygge det tietasjes høye bygget Spiret da kommunen ga grønt lys.

– Bamble kommune ønsket en variasjon i mønehøyden på byggene. Spiret er det eneste bygget med flatt tak, mens de andre to byggene har saltak. Tanken var å tilpasse disse med de etablerte omgivelsene i Langesund, sier Slaatta.

– Verfts- og industrihistorie

Det er Spir Arkitekter som har tegnet de tre bygningene i byggetrinn 1 på Smietangen. Arkitekt Torbjørn Våge, sier at konseptet har tatt utgangspunkt i den tradisjonelle bebyggelsen i Langesund.

– Vi har sett på hovedelementer som vindusform, fargebruk, materialbruk, takvinkler og takform. Visjonen er at det nye boligprosjektet skal integreres i den øvrige bebyggelsen i byen, sier Våge til Byggeindustrien.

For høyhuset Spiret sin del, legger han til at visjonen er å skape en kontrast til de øvrige byggene.

– Samtidig ønsket vi å designe noe som harmonerte med bebyggelsen rundt, samt den verfts- og industrihistorien som området Smietangen har fra 1.600-tallet. Materialvalgene og formen på Spiret bærer preg av dette. Dessuten har et viktig element vært å bevare kaien rundt området, med allment tilgjengelige gangveier, sier Våge.

Powered by Labrador CMS