Kokk Marco la Rosa gjør en pizza klar for steking.

Villa Paradiso

På hjørnet mellom Torgallmenningen og Ole Bulls plass har OBAS Vest bygget en pizzarestaurant i tre etasjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fakta

Sted: Bergen sentrum

Prosjekttype: Etablere restaurant over 3 plan på Øvre Ole Bulls Plass 1

Bruttoareal: Cirka 800 kvadratmeter

Byggherre: Øvre Ole Bulls Plass 1

Byggherreombud: Theodor Eiendom

Entreprenør: OBAS Vest

Arkitekt: Sven Gundersen

Interiørarkitekt: Romlabratoriet og Villa Paradisos egne arkitekter

Rådgivere: RIB: Skala Rådgivende ingeniører l RIByfy, RIV, RIE, RIAku, RIGeo, RIBr, RIMiljø, RIVA og RIVei: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Rivning, miljøsanering: OBAS Vest og Betongsaging Vest l Alu/glass fasade og vinduer: Kebo Glass lTømrer, parkett, innredningsarbeider, himlinger, branntetting: Inn l Maler: Christensen & Heimdal og Yrimaleren l Gulvlegger: Øystein Tvedt lFlislegger: Fyllingen Flis l Rørlegger: Bergen Rørteknikk lElektro: Knut Knutsen l Ventilasjon: Hamstad lSprinkler: Brann & Sprinklerteknikk l Storkjøkken, kjøl- og fryserom: Myhrvold Storkjøkken

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Maten på Villa Paradiso er inspirert av napolitansk pizza og italiensk matkultur. I tillegg til pizza serveres pasta og tradisjonelle italienske desserter. Råvarene vil variere med sesongene og mange av dem kommer fra Italia. Det er restauranter i første og andre etasje og i underetasjen. I første etasje ligger også Bellini Bar.

Bygg fra 1925

Samlet areal er cirka 800 kvadratmeter. Rivning startet i juli 2019, og restauranten åpnet i mars i år. Tiltakshaver er Øvre Ole Bulls Plass 1 AS. OBAS Vest har bygget ViIla Paradiso i en utførelsesentreprise. Romlab har tegnet interiøret, mens Svein Gundersen har hatt ansvar for fasadene. Bygget er bygget i 1925 og tegnet av arkitekt Fred G. Meyer. Tidligere lå det en juveler- og gullsmedforretning i lokalene.

Pumpet vann i måneder

Prosjektleder Kristoffer Dalen i OBAS Vest sier at senking av gulvet i underetasjen var krevende.

– Utfordringen var å få det vanntett siden vi måtte støpe det stykkevis. Vi måtte pumpe ut vann i mange måneder mens dette arbeidet pågikk, sier Dalen.

Han legger til at en utvendig løfteplattform som står i bakgården måtte spesialdesignes.

– Vi måtte håndgrave oss 4,5 meter ned gjennom omfyllingsmasser og harde leire- og morenemasser, sier Dalen.

Alle utførende fag brukte BIM aktivt.

1.600 pizzaer i uken

Daglig leder Maria Lervik i Villa Paradiso Ole Bull forteller at det nå er sju Villa Paradiso-restauranter i Norge.

– Innredningen her har preg av art deco stil fra 1920 tallet, da bygget var nytt. Restauranten har en lun atmosfære og de store vinduene i første etasje gir inntrykk av at bybildet utenfor glir forbi som i en film, sier Lervik.

Hver uke selger Villa Paradiso cirka 1.600 pizzaer, mesteparten av dem i helgene.

– Vi har 255 sitteplasser fordelt på tre etasjer. Kundene er alle som er glad italiensk mat. Mange familier kommer hit. Vi har fem Pizzaiolo som alle har erfaring fra pizzarestauranter. Totalt har vi 40 ansatte, sier Lervik.

450 grader Celsius

Pizzaovnen står synlig i første etasje. Den fyres med bøkeved og har roterende bunn som kan heves/senkes. Ifølge kokk Marco la Rosa kan den varmes til 450 grader Celsius. Da tar det mellom 50 og 60 sekunder å steke ferdig en pizza. Ovnen kommer fra Italia. Pizzaene lages av mel fra Italia og deigen langtidsheves i tre døgn.

Interiør

Interiørarkitekt og daglig leder Kjersti Hoel Gazzola i Rom-laboratoriet forteller at med utgangspunkt i, og respekt for byggets arkitektur, fra 20-tallet ville man at restauranten skulle gi inntrykk av at den alltid har ligget der.

– Vi bygget historie. Vi ville gi Bergen en storstue og et hyggelig samlingspunkt åpent for alle, folkelig og fint på en gang. Villa Paradiso bygger alle sine restauranter for å vare. De pusser ikke opp, de bedriver kun vedlikehold og derfor er det valgt solide materialer og overflater som varer. I første etasje er gulvnivåer jevnet ut og rommet åpnet opp. Med de store vinduene og den rause takhøyden ville vi at rommet skulle oppleves luftig og folkelig ekstravagant. I andre etasje er takhøyden lavere og vinduene mindre. Her er det tettere møblert, mer intimt, fargene er mørkere og sofaene flere, sier Gazzola.

Materialer marmor, terrazzo og kvistfri bjørkefiner lakkert med ravi-lakk har referanser til 20-tallet. Det ble kjøpt inn gamle speil og andre tidsriktige elementer.

– Sammen med spesiallagde malte veggpaneler og tidsriktig belysning er alt dette med på å skape en detaljrikdom og helhet med 20-tallsreferanser. Det er alltid utfordringer knyttet til gamle bygg, men Villa Paradiso har alltid jobbet med byggets utfordringer og valgt seg sine kamper. Sammen med de dyktige og samarbeidsvillige håndverkerne løste vi utfordringene underveis; for eksempel knyttet til takhøyder og bruk i kjeller og konflikt med tekniske føringsveier. Interiøret og vegg- og takkledninger utføres og tilpasses på stedet slik at for eksempel all listing føyer seg rundt innkassinger og hjørner og gir inntrykk av at det alltid har vært der, sier Gazzola.

Nye vinduer

Dem delen av bygget som Villa Paradiso holder til i har L-form. Bærende konstruksjon er av mur med hullsteinsdekker som etasjeskillere. Dalen forteller at gulvet i første etasje ble revet og støpt på nytt i en felles høyde. Alle vinduer på gateplan er nye. I første etasje er det meget store vinduer. Det var høye krav til at de nye vinduene måtte ligne som de gamle, noe som ifølge Dalen var utfordrende å få til.

Noen bærende innervegger er erstattet. Nesten all innredning er ny. Marmorplatene i de indre vinduskarmene er vernet og beholdt. Tekniske installasjoner er nye og ligger i stor grad skjult. Restaurantene har akustiske himlinger og lydvegger inn mot kjøkken og heis og trapperom.

Ramper i grønn marmor

Det har gått med cirka 100 kubikkmeter ferdigbetong i prosjektet.

Alle tre etasjene har fått universell tilgjengelighet via ny heis. Utenfor inngangene er det nye trapper og ramper i grønn marmor.

Oppvarming skjer med radiatorer og via ventilasjonsanlegget og er basert på fjernvarme. Kjøling skjer også via ventilasjon og er basert på et propananlegg plassert på loftet. Ventilasjonen er balansert.

Da byggeaktiviteten var på topp var 30 personer med. Villa Paradiso er bygget uten fraværsskader.

Powered by Labrador CMS