Foto: Roy Løberg
Foto: Roy Løberg
Foto: Roy Løberg
Foto: Roy Løberg
Foto: Roy Løberg

Nedre Bleiker Gård

Skanska Norge har satt opp et spesielt og todelt prosjekt med til sammen 68 leiligheter fordelt på fire bygg ved Risenga i Asker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fakta

Sted: Asker

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Skanska Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktsum eks. mva.: 213 millioner kroner

BTA: Cirka 11.500 kvadratmeter

Arkitekt: Løvseth + Partnere

Landskapsarkitekt: Lark Landskap

Rådgivere: LARK: LARK Landskap l RIB: Siv. Ing. Will Arentz l RIBr: AFRY l RIV: Norconsult l RIE: Heiberg & Tveter l RIVA: Tangen Ingeniør & Arkitektkontor l RIG, RIBfy, BREEAM: Skanska Teknikk l RIA, RI gjenbruk materialer: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Vegg- og fasadeelementer: 1-2-Tre l Grunnarbeider: Håkanes Maskin l Prefab betongelementer: Loe Betongelementer, Systemblokk l Bade-romskabiner: Norac l Rørlegger: Assemblin l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Borge Elektro l Smarthus: Smartly l Heis: Otis l Plasstøpte betongarbeider: Tronrud Betong l Taktekking: Byggpartner l Utv. tømrerarbeider: Noveta l Innv. tømrerarbeider: GST Byggmontering l Tømrerarbeider byggmontasje: Harald Johansen l Kjøkkeninnredninger: HTH l Parkett: Bo Andrèn l Malerarbeider: Hunvik & Co l Ytterveggselementer til blokk AB, C og D: 1-2-Tre Elementproduksjon l Stikking: Skanska Survey/Terratec l Riving: Øst-Riv lStålarbeider: Vika Montering l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp/Stenseth & RS l Taktekking: Byggpartner l Mur/puss/flis/naturstein: Fjeldheim & Knudsen l Takelementer: RVT l Dører: Swedoor l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Metallarbeider: PKS Industri l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Skanska Norge startet byggearbeidet med graving i april 2020. De første leilighetene ble overlevert 29. november i fjor, og de siste ble overlevert for en drøy måned siden.

– Byggene er fundamentert på sprengsteinfylling. De tre blokkene har eget garasjeanlegg i kjelleren, mens det fjerde bygget, Låven, har separat parkeringskjeller, sier prosjektleder Tormod Hem i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Den gamle låven på Nedre Bleiker Gård ble revet, for så å bli gjenoppbygd med samme geometri. Det var krav om noe gjen-bruk av materialer, blant annet noe teglstein. Det gamle klokketårnet til låven er også blitt rehabilitert som den mest særegne signaturen i prosjektet.

– De tre andre byggene har totalt 44 leiligheter. Mellom disse er det et felles gårdstun. Vi har for øvrig utført alt arbeid utendørs i prosjektet, sier Hem.

Leiligheter i låve

Leilighetsbygget Låven, som har 24 leiligheter, har plasstøpt kjeller, bæresystem med plasstøpte leilighetsskillere og plattendekker. Ytterveggen er i bindingsverk med utvendig trekledning. Takkonstruksjonen har elementer som er tekket med takstein.

– De tre blokkene har plasstøpt kjeller. Bæresystemet er hulldekke-elementer, og det er søyler og bjelker i stål. Ytterveggene er bindingsverk med trekledning, sier prosjektlederen, som forteller at byggingen av boligene har gått greit.

– Vi har hatt veldig fokus på smittevern gjennom hele prosessen, noe som krevde en bevisst holdning til dette. I sluttfasen hadde vi noen leveranseutfordringer for noen av underleverandørene våre, blant annet for enkelte typer trelast og hvitevarer. Men vi kom i mål til avtalt tid, med noen alternative og noen midlertidige produkter. Gjennomføringsmessig har prosjektet gått veldig bra, sier Hem.

Leilighetene har flislagte bad, enstavsparkett, gipsvegger og betonghimlinger. Det er gulvvarme i stue og kjøkken, og leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

– Spennende å gjennomføre

Det er Skanska Eiendomsutvikling som er byggherre for prosjektet Nedre Bleiker Gård. Til Byggeindustrien sier prosjektsjef Lars Clausen at prosjektet har vært spennende å gjennomføre.

– Det har vært en lang reise med regulering, der det først var en jobb med å få eiendommen gul i kommuneplanens arealdel. Noe av det spesielle med prosjektet, er at det er en gammel gårdsbebyggelse på tomta, der våningshuset stammer fra 1750-tallet. Det ble en forhandling mellom kommunen og fylkeskommunen om hvorvidt området skulle utvikles til fremtidig boligformål, med hensynene kulturverdi og naturverdi, sier Clausen.

Kultur- og naturverdi

Det var videre en regulering av området, der både kulturverdien og naturverdien spilte en stor rolle for utformingen av prosjektet.

– I reguleringssaken var både høyder og plassering av blokkene viktig, og ikke minst utformingen og detaljeringen av låven var sentral for å få reguleringen igjennom og akseptert av både kommunen og fylkeskommunen. Tunet mellom det gamle våningshuset og låven har vært et viktig element, så der er ikke terrenget bearbeidet i et stort område, slik at naturen er bevart. Alleen med steinkant inn mot Nedre Bleiker Gård, er beholdt. Prosjektet, både leilighetene i blokken og låven, ble svært godt tatt imot i markedet og ble raskt utsolgt. Nå er alle leilighetene overlevert til fornøyde kunder, sier Clausen.

Jernaldergraver

I en e-post til Byggeindustrien skriver arkitekt og partner i Løvseth + Partnere, Morten Løvseth, at Nedre Bleiker gård er en gammel setegård der våningshuset, tunet og låven i sveitserstil skulle bevares.

– På tomten ligger jernaldergraver og et belte med fredet kalklindeskog. Eiendommen er dessuten svært kupert. Dette begrensede handlingsrommet medførte en langvarig reguleringsprosess med detaljerte føringer fra Riksantikvaren, Fylkesmannen, Asker kommune og kulturminnevernet i Fylkeskommunen. Låven ble etter lange forhandlinger tillatt revet og gjenoppført med 24 boliger og i en beslektet utførelse. Dette fordi man ikke så noen annen fornuftig bruk av bygget. Tunet ble tilbakeført til opprinnelig form. I eplehaven på et lavere platå mot øst er det oppført tre mindre boligblokker med 42 leiligheter, der formgivning og materialbruk med trefasader skulle underordne seg tunets bygninger. Tilnærmet all parkering skjer under byggene, og bilatkomst skjer fra en vei på utsiden av bebyggelsen slik at tun og andre uterom er bilfrie, skriver Løvseth.

Powered by Labrador CMS