Silkeføret
På Lørenskog, rett ved Oslo-grensa, har Kruse Smith Entreprenør bygget boligprosjektet Silkeføret.
Fakta
Sted: Lørenskog
Prosjekttype: Leiligheter
Byggherre: Selvaag Bolig
Totalentreprise: Kruse Smith Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 248 millioner kroner
Arkitekt og landskapsarkitekt: TAG Arkitekter
Rådgivere: RIB: Ingeniørene Seim & Hultgreen l RIE: Bright l RIG: Grunnteknikk l RIG berg: Rambøll l RIBr, RIVA: Sweco l RIA: Asplan Viak l RIBfy og BIM: TAG Arkitekter l RIV vent: Gupex l RIV rør: Structor Tekniske Systemer
Underentreprenører og leverandører: Grunnentreprenør: Ole M. Almeli l Betong: Stenseth & RS l Tømrer: Hadeland Stål og Gipsmontasje l Fasade: Oslo Tegl & Puss l Fasadeleverandør: Wienerberger l Glass/alu: Sagstuen l Utomhus: Sport & Grønt-anlegg l Maler: Bygg og Mal l Kjøkken: HTH l Vinduer: NorDan l Elektriker: Romerike Elektro l Rørlegger: Rørteft l Ventilasjon: Gupex l Heis: Alt Heis l Badekabiner: Probad l Oppmåling: Terratec l TV/data: Tessta Connect l Energieffektivitetsmåling: Ista Norge l Taktekking: NorTekk l Parkett: Parkettgruppen l Betongsaging: Proriv l Radon: Radonmannen l Branntetting: Brann & Sikkerhetsforum, Firesafe l Stillasarbeider: Scanstillas l Rekkverk: GBS Produkter l Leverandør maskiner og utstyr: BAS Maskinutleie l Gulvsparkling/lydgulv: Lydgulv Systemer l Blikkenslager: Viggo Sandgrav l Maler: Bygg & Mal l Gulvbelegg: Andersen & Kjærnsmo l Porter: Hörmann
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Byggearbeidet ble startet i juni 2020 med graving og sprengning, før betongarbeidene satte i gang. Anleggsleder Odd Ivar Igesund i Kruse Smith Entreprenør sier at det måtte jobbes mye med leirmasser i starten, og mye fjellmasser på slutten av prosjektet.
– Vi har fundamentert med søyler ned til fjell de fleste steder. Noen steder der det var mye leire og langt til fjell, har vi lagt såle på grunnen, sier Igesund til Byggeindustrien.
Holdt fremdriften tross pandemien
Ifølge anleggslederen skapte pandemien ingen større vanskeligheter.
– Vi har klart å holde fremdriften, og vi har ikke måtte stenge ned noe i perioder. Den siste overleveringen av leilighetene var nå i månedsskiftet mai/juni. Alt utom-hus arbeid er også ferdig, og vi regner med å ha ferdigattesten i slutten av juni, sier Igesund.
118 leiligheter
Det er til sammen 118 leiligheter fordelt på fem bygg i Silkeføret. Tre av byggene har fire etasjer, mens to av dem har fem etasjer. Størrelsen på leilighetene varierer fra cirka 40 til 105 kvadratmeter. Under bakken er det et garasjeanlegg.
Fasadene er kledd medskjermtegl med overlapp som er lagt på lekter. Det er også noen felter med panel med Cembrit-plater innimellom. Store vindusflater sørger for godt lys i leilighetene, som har god standard med blant annet bred enstavs parkett, kjøkken fra HTH og flislagte bad i lun beige farge. I baderommene og i en del av inngangspartiene er det vannbåren varme, mens leilighetene for øvrig har elektrisk fyring.
– Kostbart utomhusarbeid
– Utomhus har vi også lagt ned veldig mye kostbart arbeid. Over torget er det anlagt et vannspeil med en liten bekk, tråkkheller og sitteplasser med trebelagt granitt. Det er mye grøntarealer, og vi har også laget en ballbane. Vi som har vært med på prosjektet, er alle stolte av det. Hele veien har prosessen gått knirkefritt med et godt samarbeid med alle parter, sier Igesund.
– Tatt godt i mot
Prosjektdirektør Lars Lund Mathisen i Selvaag Bolig, sier til Byggeindustrien at Silkeføret er blitt et flott prosjekt med en luftig og fin beliggenhet.
– Boligområdet ligger i nærhet til skianlegget Snø og Lørenskog Stasjon. Det er blitt en del av det vi kaller Lørenskog Stasjonsby, og prosjektets fem mindre blokker har fått en lekker arkitektur, med skjermtegl i fasadene. Nesten alle boenhetene er utsolgt, så vi ser at prosjektet er tatt godt imot i markedet, sier Mathisen.
Samlingspunkt
Prosjektet befinner seg i nær tilknytning til natur, skole, barnehage, Lørenskog stasjon, og det nye helårs skianlegget SNØ.
Området er et samlingspunkt på grensen mellom landsby og friområde. Dette inspirerte konseptet til Arkitektur og Landskap, ifølge assisterende avdelingsleder i TAG Arkitekter, Luca Ganguzza.
– Uteområdene er utformet som et urbant torg og et gårdsrom, som kombinerer skog og natur med et urbant uttrykk. Torget gir derfor en sømløs overgang til skogkanten, som finnes i umiddelbar nærhet. Uteområdene er også utformet til å tilpasses variert aktivitet med blant annet lekeapparater, ballbane, drivhus, dyrkekasser og en tumleplass for å møtes, sier Ganguzza til Byggeindustrien, som legger til at TAG Arkitekter har hatt ekstra fokus på levetid av prosjektet.
– Dette gjelder både i utforming av planløsninger, som er fleksible og kan tilpasses til forskjellige behov gjennom livet, og gjennom valg av fasadematerialer, ved bruk av bekledningstegl som er et produkt som er lett å demontere, kan gjenbrukes, og veier cirka en tredjedel av vanlige tegl, sier Ganguzza.