Fakta
Sted: Drammen
Prosjekttype: Nybygg næring
Bruttoareal: 6.200 kvadratmeter
Byggherre: Dpend Eiendom, Visitech
Totalentreprenør: Betonmast Buskerud-Vestfold
Kontraktsum eks. mva.: 110 millioner kroner
ARK/LARK: DRMA
IARK: Intro Design
Rådgivere: RIB: Multiconsult l RIV: Protekno l RIE, RIBr: AFRY l RIA: Norconsult l RIG: Terraplan
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Kjeldaas l Bæresystemer: Bomekan l Betong-arbeider: Stokke Bygg l Tømrerarbeider: J.P. Larsen Bygg l Glass/alu: Saga Aluminium l Dører: Daloc l Vinduer: Norges-vinduet l Porter: Windsor lSolskjerming: Umbra l Systemvegger, Glassdører, Parkett: Bærum Byggmontering l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Malerarbeider: Artea l Fliser: Mjøndalen Mur og Puss lGulvbelegg: OTG l Primærkonstruksjoner: Loe Betongelementer l Taktekker: IcopalTak l Glasstak: Bramo lKjøkkeninnredning: Berg & Dahl l Innvendig trapp: Vestfold Bygg og Rekkverk l Branntetting: Bygg og Brannsikkerhet Østlandet l Ventilasjon: Vestfold Klima og Ventilasjon l Elektro: Alt Installasjon l Rørlegger: Gran VVS l Sprinkler: Teknisk Sprinkler l Heis: Heisplan
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
– Betonmast Buskerud-Vestfold jobber kun i samspillsprosjekter. I dette prosjektet kom byggherre Dpend til oss med et prosjekt de ikke hadde greid å regne hjem med en annen entreprenør, og vi hadde en samspillsperiode på et tre-kvarts år. Vi har optimalisert og knadd på prosjektet, og greide å få til et ti prosent rimeligere bygg, forteller daglig leder i Betonmast Buskerud-Vestfold, Kristian Gjestemoen.
Gjestemoen tar imot Byggeindustrien i Betonmast Buskerud-Vestfolds splitter nye lokaler i Gråterudveien Næringspark.
– Vi tilbød oss å være leietaker i bygget, litt for å bidra i prosjektet, men også fordi vi trengte nye lokaler. Det er perfekt beliggenhet her; rett på E18 med kjempesynlighet og midt i knutepunktet for Buskerud-Vestfold, og så er det litt ekstra kult å være leietaker i et bygg vi har bygget selv, sier Gjestemoen.
Godt samspill
Betonmast-selskapet har bygget det 6.200 kvadratmeter store næringsbygget i en totalentreprise for Dpend Eiendom, men Gjestemoen og prosjektleder Nicolai Valo-Skjelsbæk forteller at de også har tatt med seg samspillkulturen fra den innledende samspillsperioden inn i byggefasen også.
– Vi har opprettholdt den gode kjemien. Så lenge vi sier ifra om at vi har en utfordring, så finner vi en løsning sammen, sier Gjestemoen.
Det gode samspillsklimaet har kommet godt med i et år som har bydd på en hel del utfordringer for mange i næringskjeden.
– Vi har hatt noen leveranseproblemer, blant annet på kontorfronter. Vi skulle opprinnelig ha dører fra Russland, og de kommer jo ikke. Vi har også hatt utfordringer med å få tak i alternative produkter. Hvitevarene på kontoret vårt måtte vi bestille i august i fjor for å være sikre på å få dem, og ennå har kjøkkenleverandørene våre vært nødt til å bytte ut med alternative, bedre produkter fordi man ikke fikk tak i det som var bestilt. Noe så enkelt som drivere til LED-belysning har vært vanskelig, for ikke å snakke om lampene i seg selv. Vi har måttet gjøre noen grep for å i det hele tatt klare det, men her må jeg berømme byggherre Dpend, som har vært med oss hele veien, sier prosjektleder Nicolai Valo-Skjelsbæk.
Godt fornøyd
Prosjektleder Stian Aarum i byggherre Dpend Eiendom, trekker også frem samspillet med Betonmast når han forteller om Gråterudveien Næringspark.
– Prosjektet startet som samspill, og vi fikk et godt samarbeid med Betonmast. Vi er veldig fornøyde med både prosessen og med samspillet, og prosjektet har gått over all forventning, sier han.
Samspillsfasen startet sommeren 2020, med fysisk byggestart på tomten høsten 2021.
Aarum berømmer entreprenøren for å ha vært løsningsorienterte og profesjonelle.
– Vi har sett på løsninger sammen, og knadd prosjektet. Vi har sett på både bygget som helhet, på enkeltfunksjoner, men også på inntektsbildet. Mesteparten av bygget er allerede leid ut, og vi opplever god interesse for bygget og det siste ledige lokalet, sier byggherres prosjektleder.
Utstillingsvindu
Betonmast Buskerud-Vestfold kan nå invitere til nye samspill i åpne, godt tilpassede lokaler som de selv har bygget.
– Dette er et utstillingsvindu for oss. Det har blitt et kult bygg med fine fasader og gode kvaliteter, sier Kristian Gjestemoen.
Selv om Betonmast Buskerud-Vestfold og byggherre Dpend har lyktes med å spare inn omtrent ti prosent av den opprinnelige prosjektkostnaden, understreker prosjektleder Nicolai Valo-Skjelsbæk at prosjektet på ingen måte er trimmet ned.
– Det er det samme arealet, og vi har ikke kjipet det inn på noen måte. Både vi og de andre leietakerne har ønsket oss flere kvaliteter i bygget, og besparelsene er gjort ved å optimalisere. Vi har knadd prosjektet og funnet de løsningene som passer best, forteller han.
Bygg i bygget
I tillegg til at Betonmast selv bruker bygget for å vise frem sitt eget håndverk, har næringsparkens største leietaker, Visitech, helt egne behov og ønsker som stiller spesielle krav til bygget.
Teknologiselskapet, som også er medeier i bygget, har i tillegg til et påkostet velkomstområde på bakkeplan, fått spesialbygde lokaler for svært nøyaktig laboratoriearbeid.
– Det arbeidet de gjør, skal ikke bli påvirket av vibrasjoner i den resterende bygnignsmassen, så midt i bygget har vi etablert et plasstøpt fundament ned til fjellet som utgjør et eget bygg i bygget. Det ligger en fem centimeter stor glipe til resten av bygget rundt denne konstruksjonen, forklarer Valo-Skjelsbæk.
Uansett hva som skjer i resten av bygget, skal denne frittstående betongkonstruksjonen, som kalles for Yellow-room, ikke merke en eneste mikrometer av vibrasjon.
Foruten den direktefundamenterte Yellow-room-konstruk-sjonen, er Gråterudveien nær-i-ngs-park pelet til fjell, som ligger gjennomsnittlig ti meter nede i bakken i området. Bygget står da på en plasstøpt bunnplate med lagerlokaler på bakkeplan i den nedre delen av den skrånende tomta og parkeringskjeller under bygg A.
Bygget har et bæresystem hovedsakelig i stål, med hulldekker i etasjeskillene og en kombinasjon av plassbygde fasadeelementer og sandwichelementer. Bygget er kledd med Cembrit-plater som gir et fargespill i fasadene.
Ingen avvik
Byggherre har bestemt at bygget skal sertifiseres gjennom Breeam som Very Good in use.
– Vi har bygget i henhold til TEK 17, men in-use-sertifisering handler veldig mye om hvordan bygget driftes. Da er det snakk om vannbesparende produkter, bruk av dagslys, kildesortering og energibruk. Det kommer oss til gode som leietaker, både med tanke på lave energikostnader og en miljøprofil som vi ønsker oss, sier daglig leder Kristian Gjestemoen i Betonmast Buskerud-Vestfold.
Prosjektleder Stian Aarum i Dpend forteller at in-use-sertifiseringen ser lovende ut for det nye kontorbygget.
– Beslutningen for Breeam sertifisering ble tatt i designfasen og falt derfor på Breeam in use, Very Good. Dokumentasjon innhentes nå og sertifiseringene vil foreligge etter ett års drift av bygget. Vi har ingen avvik så langt fra målene våre, sier han.