Fakta
Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering/Nybygg Hotell/Bolig
Bruttoareal: 37.000 kvadratmeter
Byggherre: Aspelin Ramm
Byggherrerepresentant: Insenti
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum eks. mva.: 1,25 milliarder kroner
ARK: LPO Arkitekter
LARK: SLA Norge
Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIBr: TekØk Rådgivning l RIEn, Ansvarlig SØK: HENT l RIE: Bjørn Jørgensen l RIG: Multiconsult l RIA: Brekke & Strand Akustikk
Underentreprenører og leverandører: Rørarbeider, sanitær og sprinkler: Norsk Teknisk Installasjon l Oppmåling: Solli & Hoff l Avretting: Vinstra Sementpuss l Grunnarbeider: Firing og Thorsen l Spunt og pel: Kynningsrud l Betongarbeider: Eiqon l Karbonfiberforsterkning: R.Bygg l Prefab bæresystem: Con-Form l Hulldekker: Loe Betongelementer l Stålkonstruksjoner: Castor Autogen l TRP-tak: Arealbygg l Parocvegg: Brødr. Iversby l Flis- og natursteinsarbeid Hotellrom: MPF l Flis- og natursteins-arbeid fellesarealer: Ellingard l Flisarbeid Bolig: Stryken og Gudbrandsen l Stillas: Xervon l Tømrer: Tiveta Innredninger / HENT l Vinduer: Lian Vinduer l Dører: Maxbo/Tormax/Ege dører l Porter: Industriporter l Lås og beslag: Certego l Taktekker: Hesselberg Tak l Sedum: Blomstertak l Fallsikring: Fallsikkerhet l Blikkenslager: Storo Blikkenslagerverksted l Metallarbeid: Cosmos Construction l Glass: HS Hansen l Maler: Artea l Epoxy/Parkeringsbelegg: Betongconsult l Byggtapetsering: Andersen & Kjærnsmo l Parkett: ParkettPartner l Systeminnredning/Himling: Oslo Bygginnredning l Bod og sykkelparkering: Troax Nordic l Fast innredning hotell: Frapont l Kjøkken, bad og garderobe: HTH Prosjektavdeling l Badstue: Sauna Entreprenør l Dusj-dører/Speil: Normark l Brannsikring: Firesafe l Riving: Øst-Riv l Røykluker/Branngardin: Jet Bramo l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Basseng: ENWA Badeanlegg l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Kjøleanlegg: Viking Kulde l Elektro: Lefdal l SD-anlegg: Nordomatic l Heis: Otis l Løfteplattformer: TKS Heis l Utomhus: Agaia l Akustisk puss og Baswa: Byggimpuls l Rehab Puss og flis: Kirkestuen l Puss: AK Byggservice l Fendring/Systemvegger: Indunor l Foldevegger: Modulvegger l Rehab Paneler: Skaara Spesialvinduer l Rehab Dører og Vinduer: VD Montasje l Rehab puss- og teglsteinsfasade: Oslo Murmesterbedrift l Rehab rekkverk: Myhre Smie l Taktil merking og skilting: Eurosign
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
– Sommerro er mye mer enn et hotell. I denne ikoniske art deco-bygningen har vi lagt omsorg i hver eneste detalj, ikke bare for overnattings- og møtegjester, men for hele byen, sa hotellgründer Petter Stordalen da han åpnet Sommerro i begynnelsen av september.
Og Sommerrokvartalet er virkelig mer enn et hotell. I tillegg til rehabiliteringen av rundt 7.000 kvadratmeter av det gamle 30-talls-kontoret til elektrisitetsverket Oslo Lysverker, har byggherre Aspelin Ramm og totalentreprenør HENT bygget rundt 30.000 kvadratmeter nybygg, både til hotelldelen av kvartalet, men også tre boligtårn med totalt 56 leiligheter skjermet bak de historiske tegl-steinsveggene ut mot Solli Plass.
Hotellet Sommerro selv rommer seks restauranter, to barer, 231 hotellrom og -suiter, møte- og selskapslokaler, bibliotek og kulturscenen Lysverker Scene. Bygget rommer også en velværeavdeling på 1.400 kvadratmeter med behandlingsrom, medlemsgym og det fredede Vestkantbadet.
– Det er en helt unik detaljgrad i alt fra overflater til tekniske løsninger. Det å få folk til å føle at de går tilbake i tid samtidig som alt det tekniske er helt ajour, det er en bragd, sier prosjektleder for Aspelin Ramm, Jostein Swensen til Byggeindustrien.
Et stort, ambisiøst og usedvanlig utfordrende byggeprosjekt er gjennomført og levert til planlagt tid til tross for komplikasjoner, korona og krig i Europa.
Utfordrende utgangspunkt
Aspelin Ramm kjøpte Sommerrokvartalet sammen med Stordalen-selskapet Strawberry, og startet forprosjektering tidlig i 2018. 1. januar 2019 startet Veidekke grovriving på tomten. Senere den våren signerte HENT avtale med Aspelin Ramm om bygging, og entreprenøren var på plass i juni for å starte på milliardprosjektet.
– Vern av den gamle, verneverdige bebyggelsen og påbygg inntil denne var tidlig identifisert som risikofaktorer i prosjektet. I praksis har vi hatt nok av utfordringer med dette, og HENT har løst disse utfordringene sammen med oss, forteller Swensen.
Prosjektleder Ian Jogole i HENT bekrefter at prosjektet har krevd sitt av entreprenøren.
– Det er en utfordrende tomt, med nabobygg tett på og vanskelige grunnforhold, sier Jogole.
– Både setningsmålinger, støymålinger og rystelsesmålinger har blitt gjort kontinuerlig, skyter Swensen inn.
I de mest kritiske fasene, som i utgravingen av en to etasjer dyp byggegrop for parkeringskjeller under kvartalet, har entreprenøren satt opp midlertidige konstruksjoner for å støtte opp nabobyggene.
Krafttak
Så godt som alt av nybygg i prosjektet har grensesnitt mot gammel og verneverdig bebyggelse, om det er boligdelen som deler vegg med det gamle 30-tallsbygget eller en splitter ny takterrasse og restaurantbygg som er bygget på toppen.
– Det har vært et virvarr av utfordringer å finne ut hva som måtte rives, hvilke egenskaper har den eksisterende bygningsmassen, og hvor mye må den forsterkes for å ta nye laster og nye standarder. Det har tatt mye tid og mye krefter.
Bebyggelsen i kvartalet som stammet fra 1957 er revet i sin helhet, og så har man tatt vare på bygningsmassen fra 1931. 30-tallsbygget er rehabilitert med en kvalitet på utførelsen som skal overbevise svært kravstore gjester ved luksushotellet.
– Hotellrom, restauranter og serveringssteder inneholder en helt unik kvalitet. Vi har hatt inne konservatorer som har rehabilitert gamle malerier, og aktører med antikvarisk kompetanse som har gjenskapt og rehabilitert alt fra lysarmaturer til ulike overflater. Vestkantbadet tilbakeføres til å se ut som det opprinnelig var. Boligene holder også høy kvalitet, og dette omfanget i forskjellige arealer med høye kvaliteter bidrar til å gjøre dette til et komplekst prosjekt, sier Jogole.
Å kombinere gammel prakt med moderne fasiliteter, energieffektiv bygging og moderne teknikk er ikke bare enkelt.
– De aller fleste konstruksjonene har krevd en stor grad av planlegging og samhandling. Rotunden oppe på taket har vært spesielt krevende, og hele bygget er kraftig forsterket for å bære den ekstra lasten, sier Jogole.
– Det er mye som foregår bak fasaden her. Det er karbonforsterkning av dekker, det er nye stålbæringer og utvidelser av opprinnelige bærekonstruksjoner, med tilbakeføring av de opprinnelige detaljene, legger Swensen til.
Hjemme på Sommerro
Boligtårnene i Sommerrokvartalet er opptil ti etasjer høye, og råbygget består av prefabrikkerte betongelementer og stål med plattendekker i etasjeskillene. Byggene står på en toetasjes kjellerkonstruksjon med plasstøpte yttervegger og plasstøpt såle, og ytterveggene over bakkeplan består av plassbygde klimavegger med bindingsverk og pussede fasader med innslag av naturstein.
– Boligene har høy kvalitet, men her har vi valgt en mer moderne look enn inne i hotellet. 30-tallet er flott å besøke, men det kan kanskje bli litt mye å bo der, humrer Jostein Swensen.
Å bygge på Solli Plass, hvor både trikker, biler, busser og myke trafikanter suser frem og tilbake i alle retninger, har vært en nøtt å knekke for prosjektet.
– Å få dette til å gå opp har vært veldig utfordrende, bekrefter Swensen.
Gjennom byggeperioden har rigg og byggeplasskontor flyttet rundt på tomten etter hvert som prosjektet har gått inn i en ny fase. Inkognito Park, som også er utarbeidet i henhold til utbyggers avtale med kommunen, har vært en kjærkommen riggplass på den trange og sentrale tomten.
Very Good
Sommerrokvartalet er sertifisert i Breeam, og har karakteren Very Good.
– Very Good er riktig nok ikke å sikte kjempehøyt, men med tanke på at vi her har rehabilitering, nybygging og vern, var Very Good det beste man kunne få til. Vi har blant annet mottatt Enova-støtte for noen av tiltakene i prosjektet, som for eksempel faseskiftetanker i kjelleren som skal gjøre bygget mer energieffektivt, forteller Swensen.
På det meste har det vært rundt 500 håndverkere og funksjonærer inne på prosjektet, med parallelle innredningsarbeider på hotellet, råbyggfase på boligdelen og omfattende utomhusarbeider på parkanleggene. Selv på det mest hektiske har ikke prosjektet hatt noen skader med fravær.
– Vi har hatt hendelser, men ingen H1-skader i prosjektet, sier HENT-prosjektleder Jogole.
– Det er veldig bra, og i tråd med vår ambisjon for SHA arbeidet i våre prosjekter. På Sommerro har vi nå passert 1,2 millioner arbeidstimer og ingen alvorlige skader, kommenterer Swensen.
Korona har naturlig nok bidratt med de samme utfordringene som mange prosjekter har opplevd gjennom 2020 og 2021. Selv etter åpningen er det noen enkelte leveranser som lar vente på seg som en følge av pandemien.
– Vi hadde smitteutbrudd på prosjektet, det var en krevende tid med nesten kontinuerlig dia-log med smittevernsmyndighetene. Koronautfordringene endret seg over tid, på et tidspunkt var det mange pendlere som ikke fikk komme inn i Norge. Ellers har flere av leveransene vært påvirket i ulik grad, forteller Jogole.
I mål
Luksushotell, kulturarenaer, serveringssteder, parkområder og nye, attraktive boliger med nesten uhørt flott Oslo-utsikt gir ny energi til den gamle energiverkstomten på Frogner.
Aspelin Ramm-direktør Gunnar Bøyum har beskrevet utbyggingen som Norges mest ambisiøse hotell- og byutviklingsprosjekt, og allerede før åpningen hadde Sommerro nådd salgsmålet for 2022 med forhåndsbestillinger for over 100 millioner kroner.
– Vi er veldig stolte over bygget som vi har overlevert, og det samarbeidet vi har hatt med Aspelin Ramm og våre samarbeidspartnere, sier Jogole.
Aspelin Ramm-prosjektleder Jostein Swensen nikker enig.
– Vi er også stolte av mottakelsen vi har fått etter åpningen. Det har tidligere vist seg at det er vanskelig å trekke folk til hoteller mange steder i Norge, men her har det vært fullt trykk siden åpningen, og nysgjerrige gjester har flommet på. Sommerro har blitt det man ønsket at det skulle bli, summerer Swensen.