Foto: fotograf arve gravdal
Foto: Arve Gravdal
Foto: Arve Gravdal
Byggherrens prosjektleder Idar Hamre i trapperommet. Også det er oppgradert med flislagt gulv.
Foto: fotograf arve gravdal
Fra venstre, Idar Hamre fra byggherren Møllekvartalet, sammen med prosjektleder for SV Betong, Stig Olav Håra.
Foto: Arve Gravdal
Foto: Arve Gravdal

Møllekvartalet Sandnes

I Sandnes har Møllekvartalet, med Mølletårnet og Bygårdene, bidratt til å forandre pulsen i området.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Sandnes sentrum

Prosjekttype: Leiligheter & Næring trinn 1

Bruttoareal: 11.700 kvadratmeter

Byggherre: Møllekvartalet AS

Byggherreombud, SHA-koordinator, ansvarlig søker: Prosjektil

Totalentreprenør: SV Betong

Kontraktssum eks. mva.: 230 millioner kroner

Arkitekt: LINK Arkitektur

LARK: Rambøll

Rådgivere: RIB, RIBfy, RIVA, RIVei: Sweco Norge l RIG: Norconsult l RIBr: Branncon l RIA: Brekke & Strand l RIM: Multiconsult l RIE: Solland Elektro l RIV: Sig Halvorsen, Brødrene Lie

Underentreprenører og leverandører: Blikkenslager og ventilasjon: Brødrene Lie l Rørlegger: Sig Halvorsen l Elektro: Solland Elektro l Stål: SL Mekaniske l Tømrer: Sola Bygg l Grunnarbeid: Stangeland Maskin l Peling: Seabrokers l Flis og tegl: Murmester Myhre l Kjøkken: Kielland Kjøkken, Norema l Lås og beslag: Låssenteret l Taktekker: Sandnes Tak l Parkett: Boen utført av Skau Gulv l Branntetting: Lilleland l Port: Portteknikk l Heis: TKS Heis

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byer vokser ikke tilfeldig. Handels- og industribyen Sandnes ligger mellom fjorden i nord-vest og flatlandet mot sør. I knutepunktet møtes handelsstanden, sjøtransporten og bøndene fra Jæren. Jærveien knyttet bykjernen med de veldige jordbruksarealene på Jæren, og har bidratt til å utvikle og forme byen. Sandnes var blant annet Rogalands fremste mølleby. Ifølge Jærmuseet, ikke fordi møllene var så store, men fordi de var så mange. En av dem lå i krysset hvor Jærveien møter bykjernen.

Velformet

Nå er møllen erstattet av Møllekvartalet. Det skal med tiden romme Mølletårnet og fire møllegårder, kalt bygårder. Totalt skal fire lavblokker bygges over nærings-etasjen. Prosjektet inneholder også et nytt grønt gårdsrom, som en fellespark.

Byggetrinn en, med Mølletårnet og Møllegård 1 på vestsiden av den nye felleshagen, er i all hovedsak ferdig nå. Tårnet, med 16 etasjer, er byens første høyhus. Det står på Jær-siden av prosjektet. Mens bygårdene, lavblokker på seks - syv etasjer, skaper et lunt boligkvartal og en overgang mot bykjernen. I femte etasje av høyhuset er en felles takterrasse for hele sameiet, der er det også fellesrom og gjestehybel for beboerne.

Byggherre er Møllekvartalet AS, totalentreprenør er SV Betong. Kontraktssummen for prosjektet, tegnet av LINK Arkitektur, er på 230 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

Bevisst uttrykk

Byggene har betongdekker og er plasstøpt, bortsett fra de prefabrikkerte innvendige trappene. Bæringen er en kombinasjon av store betongsøyler som bidrar til å stive av bygget, og stålsøyler. Høyhuset har et klassisk moderne uttrykk, og minner om bygg i byer Sandnes sjelden sammenlignes med. Utvendig er høyhuset tekket med Stacbond fasader, med aluminium utvendig og et komposittmateriale i kjernen.

De lavere bygårdene er tekket med teglstein. Sandnes har en flere hundreår lang og stolt teglsteinshistorie. Fasadene spiller på denne, samtidig er byggene moderne tolkninger av eldre bygg. Meningen er at de skal se ut som om de kunne ha stått i Sandnes lenge, mens de også skal bringe inn noe friskt.

Materialvalg

– Byggherren har lagt betydelige penger inn i varige materialer av høy kvalitet, blant annet i fasaden og tak. Disse byggene skal kreve minst mulig vedlikehold, beskriver Idar Hamre fra byggherren Møllekvartalet.

– For høyhuset er hensyn til vedlikehold enda viktigere enn ved vanlig bygg. Mølletårnet er også et signalbygg for Sandnes. Det er benyttet mye glass, som gir en gjennomsiktighet, samtidig som linjene i fasaden trekker bygget opp og løfter opplevelsen, utdyper han.

Heftig grunnarbeid

Store deler av Sandnes sentrum ligger på utfylt masse, og industrien, som gav arbeidsplasser, har samtidig gitt utfordringer.

Mølletårnet er pælet til fjell, i snitt 55 meter ned i bakken.

– Bygget går like langt ned som opp, forsikrer SV Betongs prosjektleder, Stig Olav Håra.

Bygårdene står på parkeringshuset, som igjen står på en 60 centimeter veldig tykk betongplate mellom høyhuset og lavblokkene. Bunnplaten er 60 centimeter tykk, spenn-armert og på samme nivå som havet. Fordi grunnvannet kan stå rundt to meter opp på utsiden av veggene, er dette huset, som alle andre nyere bygg i området, bygget vanntett. Rundt 20 personer fra SV Betong var involvert i å spre betongen, og arbeidet varte fra klokken 04.00 til klokken 22.00.

Vann som ressurs

Sandnes kommune stiller høye krav til overvannsdisponering, i hovedsak skal all nedbør infiltreres på tomten gjennom åpne løsninger.

I Møllekvartalet ligger felles-hagen, på taket av parkeringshuset, mellom bygårdene. Området får et attraktivt uttrykk, med vegetasjon, sitteområder og lekeareal. Regnbed og åpne vannrenner er et sentralt grep både i hagen og på bakkenivå. Vannet skal gi liv og variasjon til arealene, samtidig som nedbøren kommer til nytte både for vegetasjon, fugle- og insektliv. I prosjektet er også et fordrøyningsmagasin, som nødoverløp. Men også vannet som ender der går via regnbedene.

Takvannet fra høyhuset er koblet rett på overvannsnettet, som er oppgradert.

Gav kunden valg

I utgangspunktet er det samme standard, med gipsvegger, parkett og flis, i alle leilighetene, bortsett fra i den oppgraderte leiligheten øverst i Mølletårnet. Også standardmodellene er nok hakket over vanlig leilighetsstandard, fordi det er høyere kvalitet i fasaden enn vanlig. Kundene fikk også velge mellom tre ulike parkett-typer, tre forskjellige flise-typer og ulike modeller og farger på kjøkkeninnredningen, forklarer byggherrens representant.

Samhandling

Begge beskriver prosessen som oversiktlig og ryddig, med et godt samarbeid mellom Møllekvartalet og SV Betong. Utfordringer som oppsto, ble løst i godt samarbeid mellom partene. De utførende har gitt uttrykk for stolthet over å ha deltatt i å reise et unikt signalbygg. I tillegg er det felles tilfredshet over de gode tilbakemeldingene aktørene har fått fra kundene ved overleveringen av leilighetene.

I valg av underentreprenører har SV Betong lagt vekt på kvalitet i utførelsen og lokale firma.

– I all hovedsak har vi benyttet selskap fra Sandnes, Stavanger og Sola, og de har mye av æren for et godt prosjekt, understreker totalentreprenørens prosjektleder.

Ikke bare enkelt

Man kan planlegge og forberede et prosjekt så godt man bare vil, men utfordringer vil oppstå. I dette prosjektet har de to største vært knyttet til grunnforholdene, og hvem som hadde ansvar for betydelige overskridelser i prosjektet. På tomten har det tidligere vært en skraphandel og det viste seg at anslaget for forurenset masse var betydelig undervurdert. Den andre utfordringen var knyttet til at eiendommen er plassert i det som for flere hundre år siden var strandsone og er opparbeidet med utfylte masser på slutten av 1800-tallet.

– Når det kjører tunge maskiner i området vibrerer det i gate og bebyggelse. Bare det å direktefundamentere har blitt grundig utredet. Alles drøm er å bygge på fjell, sier Idar Hamre. Begge understreker at suksesskriterier er å samarbeide konstruktivt samtidig som det er uenigheter i prosjektet.

Covid og tiltak

Sandnes-selskapet murmester Myhre fikk kontrakten på teglsteinsfasadene. Arbeidet ble ledet av to danske murere, som de leide inn for arbeidet. Det foregikk midt under den verste koronaperioden.

– Denne situasjonen oppsto egentlig før vi visste hva som måtte til i starten. Da handlet det om å bruke fornuft. Senere ble en utfordring stadig skiftende retningslinjer. For meg i administrasjonen, og for byggherren, ble det mye ekstraarbeid i å håndtere alle restriksjonene. Samtidig har vi vært heldige og hatt lite utfordring knyttet til smitte, forklarer Håra.

De fikk en dag med nedstenging og 40 mann til testing. Det var den eneste nedstengingen de har hatt.

Lyktes med Lean

Tidlig så SV Betong at for å ha kontroll over et så komplekst prosjekt, trengte de et godt verktøy. De landet på Lean, leide inn et firma som kompetansepartner og dekket kurskompetanse for representanter fra alle fagene, for å sikre seg at alle ble med.Så ble alle trukket inn i planleggingen.

– Med 800 operasjoner måtte vi ha et godt styringsverktøy. Lappesystemet i Lean gav positive erfaringer, og i SV Betong bruker vi det videre i andre prosjekt, sier SV Betongs prosjektleder. Tiltaket gav så god kontroll at bygårdene ble klare noen måneder før planen, i tillegg slapp prosjektet det kaoset som kan oppstå på slutten.

– Det som har imponert meg er hvordan de med planen i bakhånd, lyktes i å manøvrere når det oppsto utfordringer. Har du en god plan, blir uforutsette hendelser enklere å håndtere, forteller Idar Hamre.

Ved overleveringen av 58 leiligheter, var det så å si null feil.

Miljøhensyn

Oppvarming er via fjernvarme levert av Lyse Neo, distribusjonen er i hovedsak basert på konvektorer i bygårdene, mens det er vannbåren varme i gulvet i høyhuset. Lyse leverer også fjernkjøling til næringsarealene.

Powered by Labrador CMS