Foto: Seltor
Foto: Seltor
Foto: Seltor
Foto: Seltor
Foto: Seltor

Elveløkka

På toppen av en parkeringskjeller på Osebakken i Porsgrunn som Seltor bygget i 2014, har de nå satt opp et leilighetsbygg for Alfa Eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Porsgrunn

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Alfa Eiendom

Bruttoareal: 1.700 kvadratmeter

Totalentreprenør: Seltor

Entreprisekostnad eks. mva.: 62,5 millioner kroner

Arkitekt: Spir Arkitekter

LARK: Eckholdt

Rådgivere: RIB og RIBfy: A.L.Høyer Skien l RIBr og RIAku: AFRY l RIG: Grunnteknikk l RIE: Eltera Sør l RIV og RIVA: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Sanitærarbeider: Bravida l Ventilasjon: GK l Elektro: Eltera Sør l Grunnarbeider: Eckholdt l Betongsaging og kjerneboring: Mimax l Betong: A Betong l Bubbledeck: Bubbledeck Norway l Elementtrapper: Systemblokk l Stålmontasje: Telemark områdesikring l Flis: Tveiten og Riis l Trelast: Maxbo Proff l Vinduer: Nordan l Solavskjerming og aluminiumsdører: Umbra l Lås og beslag: Brann og Sikringsservice l Taktekking: Byggpartner Sør l Beslag: R4 Blikkenslagerverksted l Branntetting: Norbras l Maling og gulvlegging: Malermester Kjellsen & Tufte l Heis: Kone

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er Alfa Eiendom som har utviklet mye av området rundt og inkludert den tekniske fagskolen på Osebakken i Porsgrunn, kjent som Teknikeren på folkemunne. I et av de tidligere prosjektene var det krav om parkering, og da bygget man et parkeringsanlegg på oppsiden, altså siden av bygget som ikke vender seg mot Porsgrunnselva. Denne plassen har nå blitt til Elveløkka, et prosjekt med 17 leiligheter tvers overfor Teknikeren.

– Vi bygget en parkeringskjeller for å ivareta parkeringskravene i et annet prosjekt, og med tanke på bygge ut på eiendommen senere. Så er det sånn at ting endres mens tiden går, og nå har det blitt til at vi har bygget et leilighetsbygg i tre etasjer, sier Tom Erik Nilsen i Alfa Eiendom til Byggeindustrien.

– Vi har tatt forholdsregler på dette når vi bygget, og la inn forsterkninger for å ivareta bæring. Det ble endringer, og vi måtte ha en lettere konstruksjon for å ivareta totalbelastning. Dessuten ligger området ligger i en skredsone, og dette har blitt ivaretatt av geoteknikk i forkant. Det er konstruksjonens beskaffenhet over en annen type konstruksjon som har lagt føringer,

Totalt har man bygget 17 leiligheter, men i tillegg har Alfa lagt inn to utleierom. Utbyggeren har med hell gjort dette i større skala på prosjektet Saltbrygg i Larvik, altså bygge inn ekstra overnattingsmuligheter som ikke er en del av leiligheten, men som alle beboerne har tilgang på.

– På denne måten kan du kjøpe en leilighet som er stor nok, og så har du det reservesoverommet når du trenger det. Du slipper å ha et rom som står tomt store deler av året, forklarer Nilsen.

Lett konstruksjon

I desember 2020 kom Seltor, som har vært totaltentreprenør, i gang med arbeidene på tomten, som de selv bygget på seks år tidligere.

– Det som er litt spesielt her er at det bygget vi har satt opp er veldig vektbasert. Det er veldig lite betong i bygget, det er mye stål og dekkene er bygget opp med BubbleDeck. De er lette, og ikke så tunge som vanlige dekker. Vi har hatt fokus på vekt for å kunne bygge i forhold til kravene som er her. Uansett hvor man tok tak i ting, så måtte man se på vekt, sier anleggsleder Gøran Schulstok i Seltor til Byggeindustrien.

– Det er mye som er plassbygget. Treverk og stål, i stedet for å bygge i betong. Ofte kan leilighetsskiller være i betong, men det er det ikke her. Heissjakt og trapperom er også plassbygget. Trappene er elementer, men selve konstruksjonen er bygget på plassen, for å minimere vekten, legger han til.

– Ble det mindre grunnarbeider siden kjelleren lå der fra før av?

–Ofte når du bygger leilighetsbygg, så må du ha med deg en kjeller også, men den var jo allerede på plass. Det var noe betong på bakkenivå, men det er basert på å få store dragere på plass og få balansert vekten riktig på kjelleren. Ellers så gikk det slag i slag med stålreis, klargjøring for dekkene oppover, og når det var gjort så var det å begynne på skallet. Bygge vegger og gjøre klart for takproduksjon og de tingene der.

– Var det noen spesielle utfordringer underveis i byggingen?

– Du har ikke de gode trygge betongsjaktene i veggene. Det er satt opp i stål og så må du bygge det selv etterpå. Oppbygningen av gulv er også litt spesiell. Svalgangene har samme høyde som inne, men gulvene har fjernvarme. Det var litt utfordrende å få det til å klaffe for å komme ut på millimeteren. Ellers å har det vært en grei tømrerjobb, veldig lærerikt, med masse tømmer.Det er et komplisert bygg. Det er ikke kjempestort, men hvis du hadde sett det ovenfra så hadde du sett at det har X antall takvinkler. Det medfører også mye arbeid inne.

Pandemien ga også noen utfordringer, men mer på materialtilgangen enn på mannskap, og Seltor forteller at det løste seg greit.

Sklir inn i småhusbebyggelsen

Osebakken er en av de eldste bydelene i Porsgrunn, og det er småhusbebyggelsen som dominerer. Arkitektene i Spir Arkitekter lykkes godt i å få bygget til å skli inn i omgivelsene på tross av størrelsen.

– Formspråket av volumet spiller mot gamle Teknikeren som er en historisk bygning for byen. Utformingen med saltak speiles, og med sprang i fasaden, gir det skjermet og mer private uterom for leilighetene. Miljøbevisst fasadekledning i tre, spiller bygget med småhusbebyggelsen rundt omkring Osebakken, forklarer arkitekten.

– På østsiden etableres det svalgang som gir gjennomgående leiligheter med gode lysforhold. Dette forsterkes spesielt i øverste etasje, hvor himlingen går helt opp med saltaket og gir en større variasjon i leilighetene. Svalgangen er også tegnet med en liten avstand fra fasaden, med mindre broer inn til inngangene av leilighetene. Her dannes det semi-private arealer med plass til å nyte morgensolen, legger de til.

Alfa Eiendom har fortsatt en tomt igjen på området, men det er foreløpig ikke avklart hva som vil komme på den.

Powered by Labrador CMS