Fakta
Sted: Årstad, Bergen
Prosjekttype: Nybygg og rehab, sykehusbygg og høyskolebygg
Entreprisekostnad uten merverdiavgift: Cirka 200 millioner kroner
Bruttoareal: Cirka 9.000 kvadratmeter
Byggherre: Haraldsplass Diakonale Stiftelse
Byggeherrerepr: Erstad & Lekven Bergen
Totalentreprenør: LAB Entreprenør
Arkitekter: HLM Arkitektur og CF Møller Architects
Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIE: Cowi l RIV rør, RIA, RIBfy: Sweco l RIV vent: GK Inneklima l RIBr: Firesafe l RI Sprinkler: Brann og Sprinklerteknikk
Underentreprenører og leverandører: Betongarbeider: LAB Entreprenør l Grunnarbeider: Rivenes l Tømmerarbeider: Byggmester Markhus l Taktekker: Fløysand Tak l Glass- og aluminium: H-fasader Bue Aluminium l Stålarbeider: BSI Service l Riving og Miljø: AF Decom l Mur og Flis: Stor Bergen Mur & Flis l Himlinger og systeminnredninger: Moelven Modus l Elektro: GK Elektro l Rørlegger: Vestrheim l Sprinkler: Brann og Sprinkler Teknikk l Heis: Scan Heis l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Ventilasjon: GK Inneklima
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Høyskoledelen er tegnet av HLM Arkitektur, mens deler av den innvendige sykehusdelen, medregnet det nye skopisenteret, er tegnet av CF Møller Architects.
LAB Entreprenør har utført arbeidet i en totalentreprise, med samspill i prosjekteringsfasen. Byggherre er Haraldsplass Diakonale Stiftelse. Samlet areal nybygg og rehabilitert areal er på cirka 9.000 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på cirka 200 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggearbeidene startet i desember 2020 og ble fullført i oktober 2021. VID vitenskapelige høyskole tok sine lokaler i bruk i januar i år.
MR måtte slås av
Prosjektleder Daniel Malcherek i LAB Entreprenør forteller at byggearbeidene har gått fint.
– Vi hadde mange utfordringer, som å rehabilitere eksisterende lokaler med et sykehus i full drift, å føre opp Forbindelsesbygget inntil operasjonsavdeling i full drift og utføre sprengninger. Når vi skulle sprenge måtte vi gi beskjed 20-30 minutter på forhånd slik at personellet på sykehuset fikk tid til å slå av MR-maskin og ta pause i pågående operasjoner, sier Malcherek.
Malcherek leger til at korona-pandemien førte til behov for ekstra desinfisering av lokaler og en ekstra brakkerigg som muliggjorde kohorter.
Alle fag brukte BIM i dette prosjektet.
VR-lab
Programdirektør Kim Sperstad ved Haraldsplass Diakonale Sykehus forteller at sykehusdelen har fått nytt samlokalisert skopisenter, som poliklinisk dagtilbud.
Høyskoledelen har fått nytt auditorium med 220 sitteplasser, flere gruppe- og undervisningsrom, bibliotek, VR-lab og ferdighetssenter. Kantinen med 230 sitteplasser og flere møte- og grupperom er felles mellom sykehuset og høyskolen. Høyskolen har studier for sykepleiere og vernepleiere. VR-laben gjør det mulig å undervise på nye måter. Lesesalplassene er fordelt på flere mindre enheter på en messaninetasje og ved biblioteket. Kantinen kan også benyttes som lesesal.
Innvendig sammenbinding
Sivilarkitekt og partner Ragnvald Winjum i HLM Arkitektur forteller at det var viktig å tilpasse moderne bygg for sykepleierundervisning til en bygningsmasse fra flere tidsepoker.
– Med de nye byggene er det opprettet en innvendig sammenbinding av hele bygningsmassen, fra sengebygget, gjennom ny inngang i B-bygget, apoteket og ferdighetssenteret, den nye kantinen med auditorium som tidligere var en bakgård, og videre til K-bygget i sør.
Winjum sier at utvendig er det valgt fasademateriale og farger med utgangspunkt i eksisterende bygningsmasse, som stort sett er i pusset og malt betong.
– På det nye bygget innfører vi større vindusåpninger med en ny farge på vinduer. Innvendig har vi innført en fargepalett med veggfarger og gulvbelegg som koder de ulike funksjoner. Haraldsplass har mange ulike bygg, gamle bygg og bygg med vernestatus og det var utfordrende å tilpasse gamle bygg til et nytt regelverk og et program med relativt spesifikke krav, sier Winjum.
Fjellgrunn
Tomten ved Haraldsplass Helse-campus er 0,8 mål og har fjellgrunn. Det var noe forurensede masser på tomten og dette er kjørt til deponi. Under byggene ligger det et parkeringsanlegg og den såkalte Tyskertunnelen. Det er membran og ventilasjonshull under nybygget.
L-bygget og M-bygget
Forbindelsesbygget, også kalt L-bygget, har en L-form. Det forbinder sykehuset og høyskolen og gjør det mulig å gå tørrskodd mellom disse enhetene. Bygget har seks etasjer. Det er bibliotek i første etasje, undervisningslokaler i andre og tredje etasje, kontorer for sykehuset i den nordlige delen av fjerde etasje, mens femte og sjette etasje skal leies ut.
Mellombygget, kalt M-bygget er tilnærmet kvadratisk. Det ligger der gårdsrommet mellom B-blokken og MR-bygget lå. Det er supplert med et nytt tak over atriet mellom B-, C- og D-blokken der den nye kantinen Linde Café og kaffebaren Harald’s ligger (for ansatte på sykehuset og studenter ved høyskolen). Dette bygget har fem etasjer. Samlet nytt areal er på 4.400 kvadratmeter.
Plasstøpt betong
De nye byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Takene på M-bygget og L-bygget er plasstøpte. Taket på kantinen består av q-dekker og overlys av glass. Fasadene har hvit puss og hvit platekledning. Det er glassfasader mellom det nye L-bygget og det eksisterende K-bygget.
Det er antistatiske vinylbelegg med hulkiler i sykehusdelen og stavparkett i kantine.
Alle materialer som er brukt i sykehusdelen er PVC-frie. Innervegger er dels faste og dels fleksible. Det er åpen himling i kantinen og i stor grad systemhimlinger ellers.
Det har gått med cirka 1.500 kubikkmeter ferdigbetong. Det er 20+5 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,45 ganger per time ved 50 Pa trykkforskjell.
Materialene er slitesterke og enkle å rengjøre og holde vedlike. Det er et teknisk rom på 600 kvadratmeter under M-bygget og et ventilasjonshus på taket av samme bygg. På taket av L-bygget er det et stort ventilasjonshus.
Kantinen har et atrium som går over to plan og en messaninetasje. I kantinen er det perforerte plater i vegger og spilekledte vegger med grå duk bakom. Det gir lavere kontrast enn svart duk for svaksynte.
Både nybygg og rehabiliterte areal har universell tilgjengelighet. Både nye bygg og rømningsveier er sprinklet. Det er screens og soldempende glass på solutsatte fasader.
De nye byggene er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med gulvvarme og radiatorer og er basert på fjernvarme. Bygget har komfortkjøling basert på fancoils og det står tørrkjølere på taket. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning.
80 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Arbeidene er utført uten fraværsskader.