Fakta
Sted: Hareid
Prosjekttype: Industribygg
Byggherre: Dimo
Hovedentreprenør: HS Rise Bygg
Arkitekt: Sporstøl Arkitekter
Areal: 2.200 kvadratmeter
Prosjektkostnad: 45 millioner kroner ekskl. mva.
Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l SØK: Sporstøl Arkitekter l RIBr: DIB Prosjektering l RIE: HG Elektro l RIV: Nordvest Miljø l RIG: ERA Geo l RIA: Brekke & Strand l Uavhengig kontroll: Sivilingeniør Bjørn Olav Brevik
Underentreprenører og leverandører: Tømrer, betongarbeid, kraning: HS Rise Bygg l Elektro, automasjon: HG Elektro l Ventilasjon, rørlegger: Nordvest Miljø l Grunnentreprenør: Brekke & Kleppe l Maler, gulvbelegg: Malermester Martin Uggedal l Systemvegger, systemhimlinger: Byggmontering Møre l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Stålkonstruksjoner levering: DS Nor l Stålkonstruksjoner montering: VBBygg l Lås og beslag: Låssenteret l Porter: Crawford l Kjøkken: HTH l Solskjerming: Vental l Løfteplattform, trapp innvendig: Heisplan l Kraner: Konecranes l Epoxy industrigulv: Nordbelegg l Hulldekker: Spenncon l Vinduer, dører: Nordvestvinduet l Dører innvendig og utvendig: Daloc
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Prosjektleder Endre Skeide og formann på prosjektet Håvard Stauri i HS Rise Bygg forteller at byggetiden var elleve måneder. Bygget ble overlevert siste uken i oktober.
– Vi kom til en tomt som var ferdig utfylt og planert fra kommunens side. Tomten er en fylling i sjø, der deler av fyllingen ble lagt rett i forkant av utbyggingen. Den lokale grunnentreprenøren Brekke & Kleppe har gjort denne delen av jobben, forteller Skeide.
Totalarealet er på om lag 2.200 kvadratmeter. Kontordelen i sørenden er i to etasjer, samlet om lag 650 kvadratmeter. Det er tre kontorer nede, og åtte kontorer oppe. Nede er det også stor kantine med eget kjøkken. Oppe er det møterom og teknisk rom.
Stor betongjobb
Med en grunnflate på 1.850 kvadratmeter ble betongarbeidet med plate og ringmur en solid jobb for den utførende totalentreprenøren.
– Vi har gjort alt av betong- og tømrerarbeid i egenregi. Jobben med platen og den den 1,2 meter høye brystningen opp fra dekket, må man kunne si var en massiv betongjobb, sier formann Stauri. Han har styrt et arbeidslag på seks medarbeidere fra HS Rise Bygg. Andre sentrale entreprenører på bygget har vært HG Elektro og Nordvest Miljø på ventilasjon og rørlegging. Begge har i snitt hatt fem-seks medarbeidere i arbeid på prosjektet det knappe året siden oppstarten i september i fjor. Det vil si at bygget har vært arbeidsplassen til om lag 20 personer.
– Bærende konstruksjoner med søyler og dragere er i stål. I kontordelen er det hulldekker som etasjeskiller. På taket er det stålplater som er isolert og tekket. I Kontordelen er det vinyl på gulv, sparklet og malt gips på vegger, og systemhimling. Som skillevegger i kontordelen er det systemvegger, både glass og vanlige. På toalett og våtrom er det Fiboplater på vegger, forklarer Stauri.
Sandwichpanel på yttervegger
Sandwichpaneler er skrudd på stålkonstruksjonen og utgjør fasaden på hele bygget. I de to industrihallene er det eksponert sandwichpanel og stålkonstruksjon i tak og vegger, slik man oftest ser det i slike industribygg. På gulvene i industrihallene er det Epoxy.
– Grunnen til at brystningen på ringmuren er såpass høy, er for å unngå skade på sandwichpanelet. Det fungerer blant annet som vern mot påkjøring og snøpløying, sier Stauri.
Kontorområdet blir varmet av panelovner, mens toalett og våtrom har varmekabler i gulv. Ellers blir bygget varmet av varmepumper i et luft-til-luft-system tilknyttet ventilasjonsaggregatet. Industriarealet blir varmet ved hjelp av varmegjenvinning gjennom ventilasjonen.
– Vi er fornøyde med sluttproduktet, konkluderer de to.
Arbeidet har gått etter planen, bortsett fra at vi ble møtt av tungt snøfall som forsinket oss noe sist vinter. Men vi klarte å ta inn igjen den tapte tiden, sier Stauri. 25-åringen sier det har vært et interessant prosjekt for ham å være med på.
– Det er det første større prosjektet mitt som formann. Jeg har erfaring fra tidligere som formann, men da har det vært betongprosjekter. Dette var mye større. Det har vært interessant og lærerikt, sier stryningen med fagbrev i betongfaget og bachelorutdanning i økonomi fra BI.
Bygget ut også i 2017
Bygningsmassen til bedriften Dimo er om lag 4.000 kvadratmeter etter utbyggingen. Skeide i HS Rise Bygg forteller at de også bygget det eksisterende kontor- og verkstedbygget.
– Dette var ferdig rundt 2017. En gammel godsterminal som lå på området fra før fikk samtidig rustet opp fasaden. Nå fremstår det som en helhetlig bygningsmasse, konstaterer prosjektlederen.
I nybygget blir det lager- og servicehall, i tillegg til kontorer og kantine.
Det lokale arkitektfirmaet Sporstøl Arkitekter har designet det nye industribygget på en måte som gjør at det legger seg naturlig inn i eksisterende bygningsmasse.
Nybygget med en prislapp på 45 millioner kroner før moms er i all hovedsak bygget av lokale underentreprenører og leverandører fra Hareidlandet og Ålesundsområdet.
Bygget ligger i strandkanten et par hundre meter nord for ferjekaia på Hareid der ferja går over til Sulesund på Ålesund-siden. I strandkanten på begge sider av ferjekaia er det tilrettelagt for industri. Her ligger bedrifter som Hareid Group Elektro, Ulmatec og altså Dimo. Alle retter seg blant annet mot maritime næringer.
Hydrauliske komponenter
Dimo AS er en gründerbedrift som spesialiserer seg på leveranser og service av hydrauliske komponenter til maritim virksomhet, offshore og landbasert industri. De leverer blant annet hydrauliske aggregat til ferjer og fiskebåter.
De både setter sammen komponenter og utfører service. Ved sjøsiden nedenfor bygget har de egen kai der fartøy kan legge til for service.
Inne i den nye industrihallen får vi eksempel på at komponentene kan være store og tunge. En flere meter lang hydraulisk komponent ligger klar for service. Over henger en krok festet til en kran i taket. Kranen levert av Konecranes kan løfte 40 tonn. To mindre kraner i samme lokale kan løfte et tonn.
Bedriften har ifølge lokalavisen Vikebladet Vestposten utspring i Odim Hydraulikk som ble startet i 1997. Rolls Royce tok over bedriften og faset etter hvert ut hydraulikk-biten. I 2011 startet to-tre personer fra dette miljøet opp dagens Dimo. Siden har det stort sett handlet om vekst.
Har vokst hurtig
– Vi er en bedrift i vekst og trengte større lokaler. Vi har også holdt til med en avdeling i Ulsteinvik. Nå samlokaliserer vi alt her på Hareid, forteller daglig leder og medeier i Dimo, Stian Garnes.
Bedriften som er kåret til Gaselle-bedrift tre ganger i Dagens Næringslivs kåring av landets hurtigst voksende bedrifter, har nå 49 ansatte.
– Vi flytter lageret fra det eksisterende bygget slik at vi får bedre plass til produksjonen der. Og vi flytter servicedelen fra Ulsteinvik. Vi er godt fornøyd så langt. Godt jobbet av de som har leverte bygget, oppsummerer Garnes.
Han sier løsningen med å satse på Hareid ikke er den enkleste og billigste. En viktig faktor er drivkraften i det lokale næringslivet, nærheten til markedene i Ålesund og på Søre Sunnmøre som forenkler logistikken, og tilgang til et større arbeidsmarked.