Råkhaugen omsorgssenter
Råkhaugen er et rent omsorg- og kompetansesenter for demens i Molde kommune. Nå har senteret fått enny fløy i to etasjer som skal romme de mest krevende og syke demenspasientene som krever mest spesial-tilpassede løsninger.
Fakta
Sted: Molde
Prosjekttype: Omsorgssenter
Bruttoareal: 1.650 kvadratmeter
Byggherre: Molde Eiendom KF
Totalentreprenør: Christie & Opsahl
Totalramme: 103 millioner kroner inkl. mva.
Prosjektleder: XPRO
Arkitekt forprosjekt: Arkitektene bbw
Arkitekt: Norconsult
Interiørarkitekt: Norconsult
Rådgivere: RIB, RIG, RIV, RIBfy, BIM: Norconsult l RIA: Brekke og Strand Akustikk l RIBr: Firesafe l RIE: Elmo RIV: Langset Rør, KEV l Uavhengig kontroll: Siv. Ing. Bjørn Olav Brevik
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Elmo l Rørlegger og sprinkleranlegg: Langset Rør l Ventilasjon: KEV l Grunn- og utomhusarbeid: Romsdal Anlegg l Blikkenslager: Langvas l Bærekonstruksjoner tre: Jatre l Maling, belegg og flis: Mossberg l Heis: Schindler l Himling: Byggmontering Møre
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
– Det er få lignende bygg i Norge som det nybygget vi nå straks er klare til å ta i bruk. Både i vår kommune og andre steder i landet blir personer som er diagnostisert med demens oftest plassert i egne avdelinger i sykehjem som er utformet omtrent som en vanlig sykehjemsavdeling. Bygg der det er tenkt på de mest krevende og utagerende demenspasientene fra grunnen av og laget skreddersydde løsninger som vi har gjort her er det få av, forteller prosjektleder Tor Egil Heimstad i Molde Eiendom KF, som har stått som byggherre på vegne av Molde kommune.
Råkhaugen omsorgssenter er en del av Råkhaugen omsorgs- og kompetansesenter (ROK). I tillegg til sykehjem består ROK av bemannet bofellesskap og dagsenter for personer med demens. Kommunenes demensteam er også lokalisert og organisert under ROK.
Studietur
Da planleggingen av den nye fløyen på Råkhaugen startet dro Heimstad sammen med ansatte som skal betjene beboerne på studietur og blant annet besøkte et tilsvarende bygg i Fredrikstad. Det de særlig ønsket å få til i nybygget i Molde har vært å skape et miljø som gir usikre og redde beboere ro og god orientering i hverdagen. Det er brukt varme og rolige farger og minst mulig av inventar eller tekniske installasjoner skal stikke seg ut eller skape hindringer og barrierer for de som skal bo der.
– Vi har hatt en veldig god prosess underveis og et godt samarbeid med hovedentreprenøren Christie & Opsahl og fått et bygg som er godt tilpasset de brukergruppene som skal inn her, skyter enhetsleder ved Råkhaugen, Oddbjørn Tomren inn.
Beboerne som skal flytte inn i de nye avdelingene i nybygget får noe større plass å boltre seg på enn det som er vanlig ved en tradisjonell sykehjemsavdeling og noen av rommene er også spesielt innredet med tanke på utagerende beboere. Det er også lagt stor vekt på fleksible løsninger i nybygget der rom kan bli slått sammen og der stuer kan brukes til både spiserom og oppholdsstuer. Dette er gjort for å kunne tilpasse bruken etter hvilke beboere som bruker avdelingene til enhver tid.
Velferdsteknologi
– Vi har også tatt i bruk avansert velferdsteknologi i dette bygget som vi delvis også har brukt en stund ved resten av avdelingene ved Råkhaugen. Dette gjelder blant annet sensorteknologi som gjør at de ansatte kan sjekke om en beboer ligger i sengen sin ved hjelp av en smarttelefon og slipper dermed å gå inn på rommet for å sjekke om natten og kanskje vekke beboeren, legger Tor Egil Heimstad til.
Per Helge Bjerkeset har vært anleggsleder for prosjektet for totalentreprenøren Christie & Opsahl. Han kan fortelle om et bygg som er fundamentert på morenegrunn og der førsteetasjen har reisverk av stål, så er det hulldekke mellom etasjene og en andreetasje som har bindingsverk av tre og veggelementer og sperretak av tre fra en lokal produsent.
– Vi hadde faktisk først planer om å reise hele bygget i tre, men fikk en utfordring med høydeforskjell til tidligere bygg der vi har en gangbro mellom og endret derfor byggemetode. For å få ned byggehøyden noe ble det derfor valgt en løsning med bruk av stål i første etasje som senket bygget noe slik at høydeforskjellen ikke blir så stor og hellingen på gangbroen mellom byggene blir innenfor normen, sier Heimstad.
Kostbart bygg
Byggeleder Bjerkeset forklarer at bygg av denne typen nødvendigvis får en forholdsvis høy kvadratmeterpris på grunn av mange kjøkken og våtrom, ekstra krav til solide materialer og støyisolering og dyre tekniske løsninger med blant annet låssystemer på alle dører.
Nybygget har et bruttoareal på rundt 1.650 kvadratmeter og totalrammen for prosjektet inklusive merverdiavgift er på 103 millioner kroner. Nærmere halvparten av byggekostnadene er finansiert gjennom tilskudd fra Husbanken.
Nybygget får også et forholdsvis stort uteareal der den største delen er mot øst. Her er det blant annet anlagt en sansehage med bærbusker og frukttrær som skal være gjenkjennbare for beboerne sine hjemmemiljø.
Innflyttingen i den nye fløyen som har tre avdelinger med inntil åtte beboere i hver, totalt inntil 24 beboere, skjer gradvis i løpet av januar og februar, og midt i februar blir det snorklipping og offisiell åpning.