Prosjektleder Frank Flusund i Ørsta kommune (t.v.) og konstituert rektor Hallgeir Aam foran nybygget i massivtre.

Sæbø skule og barnehage

Totalentreprenør Peab K. Nordang har ferdigstilt Sæbø skule og barnehage i Ørsta kommune. Utbyggingen til 84 millioner kroner har gitt 2.000 kvadratmeter moderne bygningsmasse med nybygg i massivtre og rehabilitering.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Sæbø i Ørsta kommune

Prosjekttype: 1.-10. skole og barnehage

Byggherre: Ørsta kommune

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Arkitekt: Norconsult

Areal: Ca. 2022 kvadratmeter BTA, nybygg og rehabilitering

Prosjektkostnad: 84 millioner kroner inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, RIG, RIByFy, RIBr, RIA, RIVA, LARK, BIM-koordinator: Norconsult l RIB massivtre: Dimensjon l RIE: HG Elektro l RIV: Riksheim Consulting l Skredfareundersøkelser, skredsimulering: NGI

Underentreprenører og leverandører: Tømrer, betongarbeid, montering: Peab K. Nordang l Elektro og automasjon: HG Elektro l Ventilasjon: Bravida l Massivtre: Woodcon l Rørlegger: ØB Rør l Grunnarbeid, utvendig VA: Stranda Anleggsservice l Utomhus: Anleggsgartnar Jan Erik Sandal l Kledning fasade: Alvdal Skurlag l Vinduer: Nordan l Innerdører: Swedoor l Riving, miljøsanering: AF Decom l Garderober, kjøkken, møbler: Grande Interiør l Heis: Heisplan l Maling, belegg: Malermester Edvin & Eilert Holme l Lås og beslag: Låssenteret Ulsteinvik l Taktekker: Flexi Tak

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det 1.600 kvadratmeter store nybygget i massivtre i to etasjer ble overlevert i oktober. Her er det 1.-10.-skole på cirka 1.200 kvadratmeter i begge etasjer, og barnehage på 400 kvadratmeter på bakkeplan.

Den gamle barneskolen ved siden av er rehabilitert og er nå blitt administrasjonsbygg. Dette bygget er cirka 400 kvadratmeter bruttoareal. Gymsalen ved skolen ble bygget i 2012. Skoleområdet ligger rett ved Sæbø stadion med kunstgress, slik at hele området med bygninger og uteområde nå fremstår velegnet for å tilfredsstille lære- og aktivitetsbehovene for barn og unge på stedet. Den tidligere gamle og slitte skolen er nå blitt et moderne senter for oppvekst.

Utbyggingen kan fungere som eksempel på hvordan man kan utvikle skoler i kommuner med desentralisert skolestruktur. Ørsta kommune har til sammen sju skoler.

Prisgunstig rehabilitering

Tettstedet Sæbø ligger 25 kilometer kjøring østover fra kommunesenteret Ørsta.

– Sæbø er skolested også for barn fra bygdene Øye og Urke på andre siden av Hjørundfjorden. De må ta ferje til skolen. Det ville blitt for langt til Ørsta. Det var ikke et tema å legge ned skolen, men det var en langt politisk prosess frem mot endelig realisering. Det er et pilotprosjekt for hvordan man kan gjøre det med oppgradering av bygdeskoler, sier prosjektleder Frank Flusund i Ørsta kommune.

– Det var ikke mulig å rehabilitere det gamle hovedbygget på skolen fra 1956, siden betongen var for dårlig. Den måtte saneres. Men barneskolen med trekonstruksjon fra 1986 har vi rehabilitert. Vi har i praksis strippet det gamle bygget ned til konstruksjon og isolasjon, vi har skiftet alt. Her var det tidligere både barneskole og administrasjon. Nå er det administrasjon i hele bygget. Vi ser at spesielt den delen som er rehabilitert er prisgunstig. Det oppstår ofte problemer med takhøyde og føringer for moderne infrastruktur ved rehabilitering av eldre bygg, men vi har løst det bra med en takhøyde på 2,40 meter. Vi har også oppnådd en effekt ved at vi har samlokalisert barnehagen i samme bygg som skolen, tidligere lå barnehagen et annet sted, sier han.

Det er om lag 100 skoleelever, 50 barnehagebarn og 25 ansatte i byggene.

Første for Peab K. Nordang

At skolen i 2018 ble budsjettert til 35 millioner kroner mens sluttregningen endte på 84 millioner kroner, viser hvor vanskelig balansegang slike prosjekter er for ofte hardt økonomisk pressede kommuner. Siden byggherre Ørsta kommune skrev kontrakt med totalentreprenør Peab K. Nordang i starten av koronapandemien og dermed slapp unna den massive prisveksten på byggematerialer, mener Flusund de har fått mye for pengene.

– Vi har fått et helt nytt bygg som fremstår moderne og miljøvennlig, og i tillegg renovert et bygg til et topp moderne administrasjonsbygg.

Kontrakten mellom partene ble inngått høsten 2020 etter en anbudsrunde med fire tilbydere. Byggetiden er cirka to år, inkludert riving av den gamle skolen.

Prosjektleder Camilla Callsen i Peab K. Nordang sier Sæbø skule er det første bygget i massivtre for avdelingen. Det er også den første bygningen i massivtre i regi av Ørsta kommune.

– I Peab-konsernet er det bygget i massivtre tidligere, men for Peab K. Nordang er dette første bygget i massivtre. Størrelsen på bygget gjør at det har vært et fint prosjekt å samle erfaring fra. Vi regner med bygging i massivtre er noe vi kommer til å gjøre mer av, sier Callsen. Hun sier utbyggingen har gått etter planen, selv om det har vært nok av utfordringer.

– Det har vært korona, barkebiller og leveringsproblemer grunnet krig. Så det har vært mange utfordringer. Men jeg synes resultatet er bra.

Det er Stranda-avdelingen til Peab K. Nordang som har stått for utbyggingen.

Har simulert snøskred

Flusund trekker frem at skolen ligger i et område som i ekstreme tilfeller kan bli påvirket av snøras. I 1968 omkom tre mennesker i snøras på Rise rett ved Sæbø sentrum. Det er snøfonnene Skondalsfonna og Korsen som ekstreme snøvintre kan forårsake stor skade.

– NGI har vært inne og simulert skred i forprosjektet. Det var i forbindelse med nybygget i massivtre vi måtte gjøre disse undersøkelsene. Det rehabiliterte bygget stod på stedet allerede og kom ikke under kravet om skred-undersøkelser. Det nye bygget er dimensjonert for å stå imot et 5000-årsskred. Det er vindtrykket fra skredet som er faren der skolen står. Den nye skolen er bygget som en solid treklosse i massivtre, med forsterkede vinduer mot siden med rasfare. Den er også kraftigere forankret mot bakken for å kunne stå imot fonnvinden. Om den i verste fall løsner fra muren den står på, skal den kunne skli langs bakken som en klosse, forklarer Flusund.

Den gamle skolen stod der massivtrebygget står nå. Betongen på den gamle skolen ble knust og brukt som fyllmasse i tomten. Spart transport og gjen-bruk av betong slo positivt ut i miljøregnskapet.

– Vi fikk tre millioner kroner i støtte fra Miljødirektoratet til byggingen i massivtre. For dette prosjektet har vi spart 185 tonn CO2-utslipp ved å bygge i massivtre kontra standard skolebygg i samme størrelse. Vi stilte også høyere krav til avfallsprosessen der vi ville ha en sorteringsgrad på minst 80-90 prosent. Det vil si at vi bare har 10-20 prosent blandet avfall. For miljøtiltakene ble prosjektet nominert til Klimasnuprisen i regi av Statsforvalteren, forteller Flusund.

I tillegg til barnehagen i egen avdeling med uteplass mot øst, inneholder 1.-etasje også klasserom for 1.-2,-klasse, grupperom, skolekjøkken og sløydsal med maskinrom. I 2.-etasje er det fem klasserom, grupperom og bibliotek.

– Det har vært et prosjekt med mange rammebetingelser. Bygningene ligger innenfor sonen på skredsonekart slik at vi har oppdimensjonert tykkelsen på vinduene og designet bygget for å tåle en trykkbølge. Vi har også hevet nybygget på grunn av flomsikring. Siden det er mye bygningsmasse rundt, måtte vi se til at det ble åtte meter mellom byggene, sier Callsen.

Ifølge Flusund er nybygget hevet 80 centimeter som sikring mot flom fra Bondalen.

God erfaring med massivtre

Konstituert rektor Hallgeir Aam sier erfaringene med massivtre er gode etter at de har brukt den nye skolen et halvt års tid.

– Det er veldig bra med tanke på klima, luftkvalitet og lys. Etter en innkjøring fungerer varme og ventilasjon godt. Jeg jobbet på den gamle skolen også, og den bygningen var mildt sagt slitt. Nå gleder vi oss til å flytte inn i administrasjonsbygget. Vi har holdt til i midlertidige brakker, det blir godt å komme på plass i moderne lokaler med egne arbeidsplasser. Utbyggingen er et stort løft for skolen, vi er godt fornøyde, sier Aam.

I skolebygget er energiformen varmepumpe luft-vann med varmerør i alle gulv. Administrasjonsbygget blir varmet av panelovner.

Woodcon har leverte massivtrebygget som prekutt. Delene er fraktet til Sæbø og montert sammen. I skolebygget er det eksponert massivtre på mye av innvendig flater. Ellers er overflater sparklet og malt gips. På gulv er det vinylbelegg i hele bygningsmassen. I garderober og på toalett i den renoverte delen er det våtromsbelegg på veggene. Systemhimling dominerer i innvendig tak.

Utvendig fasade er vedlikeholdsvennlig behandlet trekledning av typen Varig, levert av Alvdal Skurlag, montert av Peab K. Nordang. Dette er en impregnert bordkledning, innsatt med mørk brun beis som skal lysne over tid.

Powered by Labrador CMS