Fakta
Sted: Askim
Prosjekttype: Boliger
Byggherre: Torggata 5 AS
Totalentreprenør: Haugerud Vikeby
Bruttoreal: 5.060 kvadratmeter (første byggetrinn) 10.041 (totalt)
Kontraktsum: 315 millioner kroner inkludert moms (totalt for hele prosjektet)
Prosjekt- og byggeledelse: A.L. Høyer Askim
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
Rådgivere: RIB, RIA, RIBfy, RIG: Norconsult l RIBr: Roar Jørgensen l RIV, RIVA: Vikenconsult l RIE: Rådgiverhuset
Underentreprenører og leverandører: Prefab: Heidelberg Materials l Elektro: HS Elektro l Innmåling, ustikking: Landmåler Ruud l Rør, ventilasjon: Askim og Mysen Rør l Grunn--arbeider: Alvim Entreprenør l Anleggsgartner: Vidar Østre l Spunt og peling: Geo Fundamentering og Bergboring l Mur og flis: Lasse Holst l Glass/alu: Sagstuen l Kjøkken og garderobe: HTH Kjøkken Østfold l Blikkenslager: Mysen Takservice l Brann-tetting: Byggimpuls l Parkett: Parkettgruppen l Maler: EP Maler l Taktekking: Paul Messa, Tak & Vedlikehold l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Vinduer: Lian Vinduer
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Meierihagen er et samarbeidsprosjekt mellom Bane Nor Eiendom og Karlander Eiendomsutvikling, og er plassert midt i Askim sentrum.
De har etablert Torggata 5 AS for å utvikle 120 leiligheter i tre blokker med et samlet bruttoareal på 10.041 kvadratmeter.
Totalentreprenør Haugerud Vikeby AS er nå ferdige med første byggetrinn. Bygget har et bruttoareal på 5.060 kvadratmeter og består av 58 leiligheter fordelt på sju etasjer.
Alle boligene i det ferdige bygget, utenom en, er solgt og overlevert til kundene.
– Prosjektet har en veldig sentral plassering, og det er brukt tegl-stein for å skape følelsen av det industrielle Askim. Målet har vært å bygge urbane leiligheter i et hyggelig bomiljø med attraktive uteplasser, tett på jernbanen. Herfra er det 42 minutter til Oslo S, sier daglig leder Jørn Haugerud i Haugerud Vikeby AS, som er totalentreprenør.
90 prosent solgt
De neste to byggetrinnene består av 34 og 28 boliger, og skal ferdigstilles i henholdsvis november i år og august 2024. Prosjektet består også av en stor parkeringskjeller på 3.750 kvadratmeter som strekker seg under alle de tre byggene.
Boligene varierer i størrelse fra 43 til 150 kvadratmeter, og prisene strekker seg fra rundt to millioner til 10,9 millioner. Snittprisen per kvadratmeter ligger på 65.000 kroner, og markedsverdien på prosjektet som helhet er på 550 millioner kroner.
– Per i dag er det bare 12 av 120 boliger som ikke er solgt. Det er vi veldig fornøyde med, sier Ottar Havig, som er prosjektleder i Torggata 5 AS.
I tredje byggetrinn blir det også 240 kvadratmeter med næringsareal, hvor det er planlagt et spisested.
– Målet vårt er å skape et mer levende sentrum, Jo flere som bor der, jo bedre byutvikling blir det. Samtidig ønsker vi å legge til rette for gode møteplasser som kan brukes både på dag- og kveldstid, sier Havig.
Hagehus
Prosjektet er kalt opp etter det gamle meieriet som tidligere lå på tomten. I 30 år ble melk fra distriktet levert og solgt her.
Meierihagen skal formes som en hestesko med tre bygg rundt et åpent gårdsrom. Hagen er på rundt to mål, og inneholder både sittegrupper, lekeområder og et felles hagehus med glassfasade.
Hagehuset beskrives som en «perle» i prosjektet og inneholder både toalett og kjøkken med sitteområde og peis. Huset kan brukes til alt fra bursdager til nabolagsmøter, og målet er at det skal bli et samlingspunkt for beboerne.
– Det er lagt stor vekt på å skape hyggelige utearealer. Hagen er også knyttet til Guderudparken som ligger inntil prosjektet, sier Jørn Haugerud legger til at Meierihagen er prestisjeprosjekt for dem.
Felles takterrasse
Mysen-firmaet Haugerud Vikeby AS, som nylig ble kjøpt opp av Veidekke, fikk kontrakten i starten av 2021. Deretter startet de opp byggearbeidene første september samme år. I januar hadde arbeidene i kjelleretasjen kommet langt nok til at de kunne begynne på råbygget i første byggetrinn.
– Vi startet å bygge samtidig som vi jobbet med garasjekjelleren videre innover mot byggetrinn to og tre. Råbygget i første byggetrinn var ferdig rundt 15. april, og så var det tett bygg i juni. Deretter var det innvendige arbeider fram til overlevering i slutten av april i år, sier Haugerud.
Han forteller at kjellervegger og fundamenter er plassbygd, mens det er bygd med prefabrikkerte elementer fra Heidelberg Materials videre oppover.
– Det er valgt gode kvaliteter som teglfasader, aluminumsbeslåtte vinduer og dører og parkett. Det er også gjennomgående god finish på alle overflater, med blant annet nedforede himlinger. Ellers har alle boligene store balkonger og på taket er det fellesterrasse. Vi har generelt fått veldig hyggelige tilbakemeldinger fra kundene som har flyttet inn. De forteller at de føler de er kommet på et hotell, sier Haugerud lattermildt.
Vanskelige grunnforhold
Han sier byggeprosessen i hovedsak har gått som planlagt, men at de har møtt ulike utfordringer.
– Den største utfordringen har vært de samtidige arbeidene med å klargjøre kjelleren for neste byggetrinn. Det har blant annet innebåret riving av «Familien Hus», et eksisterende bygg på tomten, som tok lang tid. I tillegg er det vanskelige grunnforhold på tomten. Det er store dybder til fjell på opp mot 45 meter, så det har vært omfattende pelearbeider, sier Haugerud.
Han sier logistikken i prosjektet går bra, men påpeker at de naturligvis må ta mange hensyn når de jobber så nært en jernbanestasjon med mange passasjerer.
– Ellers har det vært mange varsler om ulike forsinkelser i forbindelse med korona og krigen i Ukraina. Det har vi stort sett klart å styre unna, men kostnadsøkningene har vi merket. Vi har imidlertid en kontrakt som følger lønns- og prisstigning etter «Boligblokk i alt»-indeks. Sånn sett har vi klart oss greit gjennom det, sier Haugerud.
Støy og støv
Både han og Havig sier de så langt er fornøyde med resultatet.
– Det er det største av byggene som nå er ferdig, og vi er fornøyde med resultatet. Det er blitt et flott bygg med fine fasader, gode planløsninger og flotte utearealer. Hele prosjektet er planlagt ferdigstilt i august neste år, så vi har et spennende år foran oss, sier Havig.
Han legger til at de er opptatt av at byggearbeidene fremover skal være minst mulig sjenerende for beboerne som har flyttet inn. De har derfor lagt vekt på at blokken i andre byggetrinn, som er nærmeste nabo til første byggetrinn, nå skal være tett. Når beboerne i andre byggetrinn flytter inn, skal også blokken i tredje byggetrinn være tett.
– Dermed er de mest støyende arbeidene i nabobygget ferdig. Samtidig har entreprenøren generelt vært dyktig til å håndtere utfordringer knyttet til støy og støv i prosjektet, sier Havig.