Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn
Foto: Øivind Fykse Engelschiøn

Gausta Residence

På en utsprengt fjellhylle med panoramautsikt mot Hardangervidda og Gausta-området, har Consto Sør bygget 25 fritidsleiligheter som utbygger ubeskjedent beskriver som fjelldestinasjonens fineste prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Gausta i Tinn kommune

Prosjekttype: 25 fritidsleiligheter fordelt på to bygg med felles parkeringskjeller under.

Totalareal: cirka 4.600 kvadratmeter

Totalentreprise ekskl. mva: cirka 100 millioner kroner

Byggherre: Gausta Residence (tidligere BJC Norge)

Totalentreprenør: Consto Sør

Arkitekt: Jens-Reinert Bjarøy og ENO Arkitekter

Rådgiver: RIB, RIBr, RIV, RIByFy, RIAku: Rambøll l RIG: Dagfin Skaar

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Brødrene Alseth l Prefab betong: Con-Form l Rørlegger: Erling Olsen l Elektro: Forrente Montører Notodden l Ventilasjon: GK Notodden l Gulvsparkling, mur og flis: Telemark Gulvavretting l Brannsikring: Agder Brannsikring l Blikkenslager: Tele Blikk l Maler: Malermester Evensen l Taktekking: IcopalTak l Sedum: Bergknapp l Vinduer: Uldal Vinduer l Dører: Swedoor l Trapper: Trapperingen Vegårshei Trappeverksted l Parkett: Bo Andren l Rekkverk: Safe Exit

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Jeg er mer enn fornøyd med det ferdige resultatet. Tilbake-meldingene vi får fra de som har kjøpt leiligheter tilsier at dette har blitt minst like bra som ambisjonen vår. Min mening er at dette er det fineste prosjektet på Gausta-området, sier arkitekt og utbygger Jens-Reinert Bjarøy til Byggeindustrien.

Det er Gausta Residence AS (tidligere BJC Norge og datterselskap av svenske BJC Group) og Bjarøy sitt eget selskap Aktiv Bolig AS som står bak Gausta Residence. Prosjektet inneholder 25 leiligheter i størrelse fra 74 til 253 kvadratmeter fordelt på to bygg med fire etasjer, inklusiv garasjekjeller. Mellom leilighetsbyggene er det bygget en platting som blir en ekstra uteplass for leilighetseierne. I siste halvdel av mars var det fortsatt ti leiligheter som ikke var solgt.

Det er Jens-Reinert Bjarøy som er arkitekten bak hovedutformingen av Gausta Residence og han har også representert byggherren i prosjektet. ENO Arkitekter har vært innleid arkitekt for utbygger, og har samarbeidet tett med totalentreprenør Consto Sør.

Bygget på en fjellhylle

Bjarøy forteller at Gausta Residence er bygget på en smal fjellhylle på under 20 meter, som opprinnelig ble sprengt ut som en snørassikring for hyttebygging på nedsiden.BJC Norge kjøpte tomta i 2018.

– Tomten er fantastisk plassert. Med en sånn utsikt mot Hardangervidda og Gausta-området så har det vært viktig å utforme prosjektet slik at naturen nærmest kommer inn i stua. Leilighetsbyggene ligger såpass langt fremme på kanten av tomta at uansett om du bor i første eller fjerde etasje, så er utsikten like fin, sier arkitekten.

Bjarøy trekker frem et godt samarbeid med det lokale maskinentreprenørselskapet Brødrene Alseth, med daglig leder Asbjørn Alseth i spissen, da utbygger startet utviklingene av prosjektet.

– Alseth kjenner området godt og kjente også til planene som allerede eksisterte for den spesielle tomten. Han kom med gode innspill da vi jobbet med prosjekt-utviklingen, forteller Bjarøy.

Krevende logistikk

Prosjektleder Glenn Pedersen-Rise i Consto Sør, bekrefter at Gausta Residence er bygget på en tomt litt utenom det vanlige. Han trekker paralleller til det å bygge på en trang tomt i bymiljø.

– Det er spesielt å bygge på en liten utsprengt fjellhylle over 1.000 meter over havet. Det var ikke mulig å kjøre rundt tomten, og derfor var det avgjørende å rigge seg til med en stor tårnkran som kunne løfte på plass blant annet betong-elementer. Veien fra bunn av dalen i Rjukan og opp til Gausta er heller ikke den enkleste logistikkmessig, forteller Pedersen-Rise.

– Spennende prosjekt

Gausta Residence er det første prosjektet svenske BJC Group bygger i Norge og det er også det første prosjektet Consto Sør bygger i denne delen av Telemark. Pedersen er fornøyd med gjennomføring av prosjektet og samarbeidet med byggherren, og han er ikke fremmed for å bygge mer i området rundt Rjukan.

– Vi mener vi har klart å løse prosjektet og utfordringene som har dukket opp på en fornuftig måte, sammen med byggherre. Det har vært et spennende prosjekt som inneholder gode kvaliteter og løsninger, oppsummerer Pedersen.

Byggingen av Gausta Residence startet med en hektisk periode med støping av bunnplate høsten 2020. Deretter sto prosjektet på vent til det igjen ble byggbart på fjellet i midten av april i 2021. Ifølge Pedersen ble vinterstansen brukt til å prosjektere.

– Da våren kom måtte vi fjerne nesten 4.000 kubikk med snø fra bunnplata. Deretter var det vikitg å få til en god fremdrift slik at vi fikk tettet bygget i løpet av de få månedene vi hadde til rådighet frem til vinteren, sier han.

Alpe-stil

Leilighetshusene er bygget opp med en kombinasjon av betong-elementer og tradisjonelle plassbygde stendervegger, kledd med panel. Bjarøy mener prosjektets arkitektur både tar opp byggetradisjoner fra Telemark, samtidig som utformingen kan minne om et prosjekt man finner i alpene. Både inn- og utvendig er det en utstrakt bruk av tre.

– Jeg må berømme de latviske snekkerne som Consto benyttet i prosjektet. Jeg har sjeldent sett så god utførelse på tømrerarbeidene. Vi er veldig fornøyde med kvaliteten på detaljene i prosjektet, sier Bjarøy.

– Med tanke på den korte byggetiden og utfordringene som ligger i å bygge på fjellet, så er vi også veldig fornøyde med kombinasjonen av plassbygde og prefabrikkerte løsninger, legger han til. Foruten betongelementer fra Con-Form gikk prosjektet for prefabrikkerte baderomskabiner fra den finske leverandøren Parmarine.

100 millioner

Consto Sør sin totalentreprisekontrakt i prosjektet hadde en verdi på cirka 100 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift. Glenn Pedersen-Rise i Consto Sør forteller at de har hatt med seg en god kombinasjon av lokale og ikke-lokale aktører.

– Noen av aktørene er mer eller mindre lokale, men vi har også hatt med samarbeidspartnere fra for eksempel Sørlandet. I utgangspunktet ønsker vi å bruke lokale aktører, men markedet i Rjukan-området er begrenset og inntrykket vårt var at mange hadde nok jobb, forteller Pedersen.

Powered by Labrador CMS