Fakta
Sted: Leangenbukta, Lade i Trondheim
Prosjekttype: Blokk L 39 leiligheter
Bruttoareal: 3.252 kvadratmeter
Byggherre: Leangenbukta AS
Entreprenør: Delte entrepriser
Arkitekt: Pir II
Landskapsarkitekt: Agraff
Byggeledelse: Koteng Jenssen
Rådgivere: RIB: Aas Jakobsen l RIV: Prosjektutvikling Midt-Norge l RIBr: Cowi l RIA: Brekke & Strand lRIBfy, RIEn: Pir II
Underentreprenører og leverandører: Betong/råbygg stål: Con-form l Rørlegger: Bravida l Elektro: Elteam l Ventilasjon: Energima l Grunnarbeid: Tverås l Gartner: Hageanlegg l Tømrer: Arnstein Sørgård l Stillas: Aluhak l Taktekking og blikkenslagerarbeider: TFS Entreprenør l Flislegging: Mursystem l Maler: Sandå l Kjøkken og baderomsinnredning: Sigdal Kjøkken l Avretting og gulvoppbygging: RS Gulv l Branntetting: Axuda l Parkett: Parkettgruppen I Tegl: Bugge l Rekkverk: Midthaug l Heis: Heisgruppen l Aluminiumsdører: Glassbygg l Kjerneboring: Skaget betongsaging l Lås og beslag: Dørteknikk Midt-Norge l Himlinger: Modulvegger l Badekabiner: Boxen
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
I likhet med byvillaene skjer innflytting i saltakshus L før tiden. Boligblokken er på fem etasjer og sokkel. Opprinnelig var det tegnet inn 39 leiligheter, men to av leilighetene er slått sammen til én leilighet på rundt 140 kvadratter.
De øvrige leilighetene er på mellom 41 og 118 kvadratmeter, fordelt på to-, tre og fireroms. Leiligheten på 118 kvadratmeter er i skrivende stund ennå ikke solgt. Den ligger i toppetasjen med en prisantydning på vel 10,6 millioner kroner. Den minste leiligheten på 41 kvadratmeter koster om lag tre millioner kroner.
De fire øverste leilighetene i saltakshus L er alle på to plan. De har loftstue og to mindre oppbevaringsboder på samme planet. Toppleilighetene har en større inntrukket takterrasse, som ligger skjermet for innsyn. Den gir et vidt utsyn i flere retninger. I tillegg har leilighetene en mindre inntrukket takterrasse.
Foran skjema
Saltakshus K har forventet innflytting i mai/juni. Blokken består av 31 leiligheter, fordelt på to-, tre- og fireroms leieligheter.
Prosjektledere for Leangenbukta, Ola Eivind Knutsen og Torgeir Schanke, begge i Koteng Jenssen, opplyser at byggestart for saltakshus L var sommeren 2021. Til tross for en del utfordringer i forbindelse med pandemien, kan leilighetene flyttes inn i litt før den opprinnelige planen.
Ansvarlig for prosjektet Leangenbukta er Koteng Jenssen. OBOS er medeier og forretningsfører og står for salget sammen med Koteng Jenssen.
– Interessen har vært stor for å sikre seg leilighet i hus L. Det samme gjelder for K, der alle leilighetene er solgt, foreller Knutsen.
Av de tolv planlagte saltakshusene er fire under bygging. I november skrev Byggeindustrien om de tre byvillaene som ble innflyttet like før jul. De to siste byvillaene er delvis under bygging ved at grunnmuren er på plass. Videre bygging avhenger av prisutviklingen på nye byggeprosjekter og interessen fra mulige boligkjøpere.
Leilighetene i saltakshusene har vannbåren varme på stue/kjøkken, bad, gang og eventuelt WC. Toppleilighetene har plassbygget bad, mens de øvrige er kabiner i høy kvalitet fra Boxen.
Husene er bygget i massiv betong av plattendekker og skallvegger. Videre er det prefabrikkerte hovedtrapper i betong, bindingsverk i tre og balkonger i betong.
Fra industri til boliger
Leangenbukta boligområde ligger på et tidligere industriområde på Lade, øst for Trondheim sentrum. Senest innen 2030 er det meningen å ha bygget om lag 500 boenheter, bestående av 27 rekkehusleiligheter, fem byvillaer og tolv saltakshus. Rekkehusene tegnes av Odd Thommesen AS, Lund Hagem er arkitekt for byvillaene, mens Pir II tegner saltakshusene. Pir II har også utformet reguleringsplanen for det 37 mål store området.
Saltakshus peker seg ut ved sin spesielle takform. De skrå takflatene skiller seg ut fra dagens boligblokker med flate tak. Dette bidrar til mye lys og sol i uteområdene. Store vindusflater og romslige terrasser/balkonger skaper variasjon i fasaden.
– Husene bygges i tegl og termofuru, som er vedlikeholdsfrie. Det gir besparelser på sikt, understreker Knutsen.
Stor takhøyde
I den øverste leiligheten i hus L, som ennå ikke er solgt, er takhøyden på rundt 4,5 meter på stue/kjøkken. Leiligheten går over to plan. På hovedplanet ligger to soverom, der det ene har walk-in-closet, to bad, bod, stue med åpen kjøkkenløsning og utgang til to inntrukne takterrasser. Mesaninetasjen/hemsen kan benyttes som loftstue og har to boder.
– Alle leiligheter har mulighet for tilvalg, noe som de fleste kjøperne har benyttet seg av. Det gir leilighetene et særpreg og hever standarden, men et hvert tilvalg gir en merkostnad, forteller prosjektleder Schanke.
Ifølge prosjektleder Knutsen er det levert 3-stavs eikeparkett som standard, men noen har oppgradert til 1-stavs. Sigdal har levert kjøkken, med kjøkkenøy i flere av leilighetene.
Uteområde til sommeren
De fleste leilighetene i saltakshusene har tilgang til biloppstillingsplass i en større p-kjeller. Derfra går det heis opp til leilighetene. I tilknytning til p-kjelleren er det etablert sykkelparkering med mulighet for vask og vedlikehold av syklene.
Uteområdet ved saltakshusene L og K skal ferdigstilles til sommeren. Et stort fellesområde anlegges over p-kjelleren, med lekeområder, bord og benker samt oppstillingsplass for brannbiler.
Inne på området blir det bilfritt, med unntak for nødvendig tilbringertjeneste.
Det planlegges to gjesterom når området er ferdig utbygget. I første etasje i saltakshus L er en leilighet på rundt 70 kvadratmeter midlertidig tenkt brukt som utleiebolig, disponert av sameiet. Den er fullt møblert og kan leies av beboerne.
Bestandige materialer
Ifølge arkitektfirmaet Pir II er byggene planlagt i en palett av tegl og tre. Dette er bestandige materialer som krever lite vedlikehold og som står seg godt over tid. Bygningene er plassert slik at rommet mellom husene åpner seg mot fjorden og Ladestien.
Leangenbukta ligger like ved den populære Ladestien og den vernede Leangen gård. Dette er det tatt hensyn til ved utformingen av området.
Saltaksformen gir mer sol på utearealene ved at gesimshøyden er redusert sammenlignet med en blokk med flatt tak. Det gir også mulighet til å ha leiligheter på toppen på to plan, med inntrukket takterrasse. Kombinert med takvindu gir dette mer lyse og luftige leiligheter.