Skjoldneshagen

På Skjoldnes nær Nesttun har Consto Bergen ført opp fire blokker med totalt 76 leiligheter og et bygg med seks townhouses. Byggene ligger rundt et pent opparbeidet uteområde.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Nesttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 200 millioner kroner

Bruttoareal: 11.900 kvadratmeter

Byggherre: Barlindhaug Eiendom

Total-/general-/hovedentreprenør: Consto Bergen

Arkitekt: Sweco Architects

Rådgivere: RIB: H2B l RIV: Miljøconsult l RIE: Bergen Elektro Automasjon l RIA: Brekke og Strand Akustikk l RIBr: Sweco l RIVA: Byggadministrasjon Harald Bjørndal

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeid: Fyllingen Maskin l Peling og spunting: Aarsleff l Anleggsgartner: Wikholm l Betongelementer: Heidelberg Materials Prefab l Gulvstøp: Betonggulv l Takplater: Tata Steel l Taktekking: Protan Entreprenør l Sedum: Bergknapp l Vinduer: Nordan l Glass/alu: John Holvik l Innv trapper og rekkverk: Rekkverk Spesialisten l Interntrapper townhouses: Vestlandstrappen l Tømrer: Byggmesteren Vest l Precut tømmer townhouse: Are Treindustri l Flislegger: Flisservice l Rør, sanitær og sprinkler: Kristoffersen VVS l Elektro: Bergen Elektro Automasjon l Ventilasjon: R Torgersen l Heiser: Scanheis l Gitter-vegger og sykkelstativ: Garda Sikring l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Låssenteret l Bosssug: Envac l Kjøkken, bad og garderobe: HTH l Kjøkken, bad og garderobe, townhouse: Studio Sigdal l Byggevarer: Optimera l Maskin-utleie: Cramo l Byggvask: RTBC

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Barlindhaug Eiendom. Prosjektet er tegnet av Sweco Architects (tidligere TAG Arkitekter) og ført opp i en totalentreprise. Samlet areal er på 11.900 kvadratmeter (boligdel 8.500 kvadratmeter BRA og parkeringsanlegg 3.400 kvadratmeter). Entreprisekostnaden er på 200 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i oktober 2021 og byggearbeidene ble fullført i juli i år. Byggetiden ble redusert med tre måneder underveis.

82 boenheter

De fire blokkene med til sammen 76 leiligheter har to, tre eller fire etasjer over bakkeplan. De seks townhousene ligger i rekke og har to etasjer. Boligene er fra 36 til 130 kvadratmeter og har god standard. Kjøperne hadde tilvalgsmuligheter, via tilvalgsprogrammet Bygr, nå kalt Rubus.

Boliger og uteområder har gode solforhold. Alle boligene har terrasser eller balkonger. Leilighetene er utformet som tilgjengelige boenheter. Mellom byggene ligger det et opparbeidet uteområde med plener, busker, sittegrupper, pergola og lekeapparater. Prosjektet er barnevennlig.

I parkeringsanlegget under byggene og uteområdet er det 82 biloppstillingsplasser.

Ikke belaste miljølokket

Prosjektleder Sindre Handegard i Consto Bergen forteller at det ikke var tillatt å påføre miljølokket over E39 tilleggslast fra prosjektet.

– Det betydde at vi måtte bruke stålkjernepeler på deler av garasjeanlegget og den ene boligblokken. Bygningslivet til garasje og den ene blokken ligger helt inntil miljølokket, sier Handegard.

Det ble brukt BIM på alle fag. På innredningsarbeidene ble det brukt Lean Construction med taktplan, med stor suksess ifølge Handegard.

Fjernvarme

Skjoldneshagen er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i stue og gang og varmekabler på bad og i entré og er basert på fjernvarme. Boligene er i energiklasse B og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 94 kWh. Energisentralen for prosjektet ligger i parkeringsetasjen.

Masseutskiftet til fjell

Skjoldneshagen ligger på Skjoldnes, på sørøstsiden av miljølokket over E39, vest for bydelssenteret Nesttun. Tomten er på 7,5 mål og hadde kupert skogsterreng. Deler av tomten ble brukt som riggareal ved bygningen av miljølokket.

Grunnen er masseutskiftet til fjell og cirka 15.000 kubikkmeter løsmasser er kjørt ut av tomten. Det ble sprengt ut cirka 8.000 kubikkmeter fast fjell for de to innerste blokkene i prosjektet. All sprengstein ble lagret på tipp internt på tomten og gjenbrukt til oppfyllingsmasser etter masseutskifting.

Et offentlig VA-anlegg er lagt om og det er etablert en pumpestasjon for spillvann slik at avløp nå føres i grøft over miljølokket. Tidligere lå avløp i grøft under E39. Byggene har membran og radonbrønner med ventilasjon over tak.

Betongbygg

Tre av byggene har rektangulær form, to er svakt vinklet. Bærende konstruksjon består av en kombinasjon av plasstøpt betong, prefabrikkerte elementer og stålsøyler. Søyler og dragere i parkeringsanlegget er av prefabrikkert betong. Dekket over parkeringsanlegg er av HD-elementer. Det er totalt brukt 3.800 kubikkmeter ferdigbetong.

Tak består av plasstøpte betongdekker, med q-dekker over svalganger og balkonger. Fasadene har trekledning og fasadeplater. I boligene er det parkett i alle oppholdsrom, samt fliser på bad og i entre. Leilighetsskillevegger er i betong. Det er betonghimling i stuer og soverom og gipshimling på bad og i entre. Takhøyden er 2,7 meter.

Levetid på 60 år

Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i tak. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Boliger i alle bygg er trykktestet og luftveksling er målt til under 0,8 per time.

Materialer er valgt ut fra et ønske om enkelt og rimelig vedlikehold og lang levetid. Trekledningen er Værbitt fra Moelven. Den krever lite vedlikehold (vedlikeholdsklasse 1) og har en levetid på 60 år. Fasadeplatene fra Cembrit er type solid. Utomhusanlegget er universelt utformet.

Da byggeaktiviteten var på topp var 80 personer med. Skjoldneshagen er ført opp uten noen alvorlige hendelser.

Powered by Labrador CMS