Villa Amtmann

På Kalfaret i Bergen har Consto Bergen ført opp to boligbygg med høy standard og en påkostet takhage.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Kalfaret, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Entreprisekostnad uten merverdiavgift:
155 millioner kroner

Salgbart areal: 2.046 kvadratmeter

Byggherre: Kalfarveien Fjellside

Totalentreprenør: Consto Bergen

Arkitekt: Sweco Architects (tidl. TAG Arkitekter)

Arkitekt antikvarisk: b+b arkitekter

Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIV: Ing R Torgersen, Kristoffersen VVS og Miljøconsult l RIE: Bergen Elektro Automasjon l RIA: Sweco l RIG: Multiconsult l RIBr: Konsepta l RIVA: Byggadministrasjon Harald Bjørndal

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Byggmesteren Vest l Oppmåling: Geoform l Grunnarbeid: Sprengningsteknikk l Anleggsgartner: Wikholm l Betongelementer: Con-Form Bergen l Gulvstøp: Betonggulv l Stålarbeid: Bergen Mekaniske l Taktekking: Protan Entreprenør l Solavskjerming: Vental l Blikkenslager: BOV l Trapperekkverk, balkongrekkverk, innglassing av balkonger samt rekkverk/vindskjermer til takhage med silketrykket blomstermotiv: Veranda Bergen l Maler: Malermester Christensen & Heimdal l Parkett: Parkettgruppen l Flislegger: Mur og Flisservice l Elektro: Bergen Elektro Automasjon l Heiser: Alt Heis l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Låssenteret l Fast innredning: Sigdal l Rigg og rent tørt bygg: RTBC Rigg & Renhold

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Kalfarveien Fjellside AS. Byggene er tegnet av Sweco Architects (tidligere TAG Arkitekter) og ført opp i en totalentreprise. Samlet salgbart areal er på 2.046,2 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på cirka 155 millioner kroner uten merverdiavgift. I januar 2021 startet forarbeid, i mars startet bygging og i mars 2023 flyttet de første beboerne inn.

Høy fjellskjæring

Prosjektleder Thomas Nesdal i Consto Bergen forteller at den høye fjellskjæringen i bakkant av prosjektet var utfordrende.

– Grunnentreprenøren Sprengningsteknikk måtte heise en gravemaskin opp fjellsiden og vi måtte begynne med betongarbeid i åttende etasje før grunnarbeidet på bakkenivå var ferdig, sier Nesdal.

Han legger til at tomten var trang og ligger sentralt i Bergen. Alt er prosjektert i 3D og det ble praktisert lean construction.

Heiste gravemaskin opp 23 meter

Anleggsleder Svein Erik Mjelde i Sprengningsteknikk forteller at grunnarbeidet på Villa Amtmann var krevende.

– Vi jobbet tett på nabobygg, hadde høye skjæringer i bakkant av bygget og kort vei frem til hovedveien med mye trafikk. Den øverste delen av bygget ligger på en fjellhylle og vi måtte heise en 27 tonns gravemaskin og to borerigger cirka 23 meter opp. Vi jobbet så tett på naboene som vi kunne. Fjellkvaliteten var grei. Fjellet er sikret med sikringsbolter, forbolter og nett. En av de største utfordringene var at vi måtte begynne oppe og skyte små salver. Alt gikk etter planen og grunnarbeidet er utført uten uhell. Vi hadde godt samarbeid med Consto Bergen og tett dialog med geo-rådgiver Multiconsult. Det har vært et spennende prosjekt med kort byggetid, sier Mjelde.

Vil gi nytt liv til Kalfaret

Seniorarkitekt Marko Todorovic i Sweco Architects sier at denne delen av byen har et tydelig inntrykk av lokal identitet med mye historie som kan bygges videre på.

– Kalfaret er et rolig område med sjarmerende hus i svarte og hvite farger med innslag av rødt, brunt og gult. For at nybygget skal tilpasse seg stedet på en god måte skal farger på fasader være i samsvar med dette. Dette i kombinasjon med tidløse materialer som hører til stedet og gir inntrykk av høy kvalitet. Gjennom valg av fasader og materialer blir områdets identitet bevart samtidig som den nye bebyggelsen med utforming, fasader og beplantning vil gi nytt liv til Kalfaret, sier Todorovic.

Gamle Betanien er et bygg av historisk og arkitektonisk kvalitet som gir identitet til hele prosjektet. Mot Kalfarveien dominerer Gamle Betanien som er bygget som en replika og som står rett foran og skjermer en del av det nye bygget.

– Det nye bygget består av flere volum. Den nederste delen er kombinasjon av murstein og grønne strukturer med referanser fra området. Den øvre delen av bygget er en del av villastruktur. Det er valgt en kombinasjon av mørke fasadeplater og trekledning, en dempet fasade som minimerer fjernvirkning. Ved å trekke inn og ut ulike deler av bygget, samt bruke forskjellige farger på fasader deles bygningskroppen opp. Dette minimerer inntrykket av et stort volum og gir inntrykk av villastruktur, sier Todorovic.

Grønne utemiljøer

På takhagene til Villa Amtmann er det skapt grønne utemiljøer over to etasjer med utsikt mot både Ulriken og Løvstakken. Takhagene, med delvis lokal vegetasjon og frukttrær, har rom for både lek og avslapping. På bakkeplan ønskes du velkommen av et gårdsrom med høy kvalitet i dekket.

Tidlig i prosjektet ble det laget en beplantingsstrategi for uteområdene. Denne er basert på en registrering av den vegetasjon som vokser på byfjellene. Gjennom beplantingsstrategien er det sikret en miks av planter som harmoniserer med omgivelsene og den eksisterende naturen bak nybygget, samtidig som plantene er robuste arter som trives godt i området. Beplantingene på Villa Amtmann bidrar til rekreasjon gjennom å ha en variasjon i form, tekstur og fargespill. Kvaliteter gis året rundt gjennom forskjellige planter som for blomst, bær, har høstfarger eller er stedgrønne. På fasaden av nybygget er det etablert plantekasser med slyngplanter i, som gir en grønn vegg til gårdsrommet og markerer hovedadkomsten.

Takhagene har slingrende gangarealer som leder til de forskjellige oppholdssonene. Her finnes uterom tilrettelagt med solbenker, sittebenker og spisegrupper. Noen er også under en pergola. En mindre åpen gressplen har rom for både lek og trening, med apparater som kan brukes av både små og store. På den øvre takterrassen er det også lagt til rette for noen private takterrasser som avskjermes med glassvegger med grønt trykk. Gjennom delvis transparente vegger er det laget visuelt luftige oppholdsrom med utsikt, samtidig som grense mellom privat og felles er tydelig.

52 leiligheter

Villa Amtmann består av to bygg; et hovedbygg med 42 leiligheter og et frontbygg med ti leiligheter. Frontbygget står der en villa tegnet av arkitekt og stadskonduktør Ole Peter Riis Høegh (kjent for å ha tegnet Bergen Katedralskole og Norges Bank-bygget på Vågsallmenningen) og oppført av borgermester og amtmann Jens Schydtz på midten av 1800-tallet. Bygget er i Bergen mest kjent for å ha vært Hospitalet Betanien fra 1914 til 1991. Dessverre var bygget i så dårlig forfatning at det måtte rives.

Leilighetene er fra 40 til 132 kvadratmeter og standarden er høy. Kjøperne hadde tilvalgsmuligheter innen bad, kjøkken, farger og gulv. Mellom byggene er det et skjermet, brosteinslagt tun, der begge byggene har hovedinnganger. Hovedbygget har en stor takterrasse med utsikt over Bergen. Byggene ligger vestvendt og leilighetene i frontbygget og leilighetene i de øverste etasjene i hovedbygget har gode solforhold. Alle leilighetene i hovedbygget har egne terrasser. Leilighetene i frontbygget har egne seksjoner på takterrassen. I en parkeringskjeller er det 18 biloppstillingsplasser, som kunne kjøpes separat. Alle leilighetene og uteområdene har universell tilkomst. Fra prosjektet er det kort vei til Bergen sentrum.

Takhagen dekker tiende etasjes fotavtrykk. Her er det benker, sittegrupper, lekeapparater, treningsapparater, bed, plen, busker og trær. Hagen har tilkomst både fra bygget via heis og fra en gangvei fra Fjellsiden.

Plasstøpt betong

Villa Amtmann er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme og er basert på fjernvarme. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Tomten på Kalfaret har fjellgrunn. Forurensede masser er kjørt til deponi. Et hjørne på det ene bygget står på peler på grunn av avstanden til fast fjell.

Det er en trafo i kjelleren under byggene.

Begge byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og Con-Form vegger. Frontbygget har skråtak med takpanner og flere takvindu, både skråvindu i flukt med taket og loddrette vindu i arker. Hovedbygget består av to deler, en del som går fra bakkenivå og sju etasjer opp og en del som går fra sjuende til tiende etasje. Denne delen ligger delvis oppå den andre delen og strekker seg bakover og til sidene og ligger på fjell. Fra første til sjuende etasje har hovedbygget rød teglforblending og noe trepanel. Fra åttende til tiende etasje er det mørk grå platekledning og stående trekledning på fasadene. Frontbygget har hvit trekledning. Terrassene på hovedbygget har tre på dørk, vegger og himling.

Det er parkett på gulv og flislagte, plassbygde baderom. Innervegger er av gips og stålstender. Himlinger er av betong eller nedsenket gips. Et teknisk rom ligger i kjelleren, et i sjuende etasje.

Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i tak. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Tegl og aluminiumsbeslåtte vinduer gir lang levetid.

Det er nedkast for søppel i flere fraksjoner.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 50 personer med. Villa Amtmann er ført opp uten fraværsskader.

Powered by Labrador CMS