Foto: Aker
Foto: Aker
Foto: Aker
Foto: Aker
Foto: Aker

Aker Tech House

På Fornebu har HENT på vegne av Aker Property Group bygget Aker Tech House, et 40.000 kvadratmeter stort kontorbygg som videreutvikling av Aker-kvartalet. Bygget er sertifisert med Breeam Excellent, og vil huse det internasjonale innovasjons- og teknologimiljøet som Aker bygger opp innen IT og fornybar energi.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Fornebu, Bærum

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 40.000 kvadratmeter

Byggherre: Aker Tech House

Kontraktssum: 1,3 milliarder kroner

Byggherrerepresentant: Insenti

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB: Bright l FDV-koordinator: Curotech l RIM: Golder Associates l Økolog: Naturrestaurering l RIByfy: Norconsult l RIVA, RIG: Rambøll l RIBr, RIA: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Alt Installa-sjon l Rørlegger: Gran VVS l Fasadeelement: Lindner Scandinavia l Prefab betong: Loe Betongelementer l Automasjonsarbeider: Nortech Byggautomasjon l Heis og rulletrapper: Schindler l Ventilasjon: Vestfold klima og ventilasjon l Tilkomstteknikk atriums-vask: Høyden l Smedarbeider: Brødrene Midthaug l Planter: Green Fortune l Gassleveranse: RPV l Løfteplattform: TKS Heis l Taktil merking, universell utforming: FocusNeo l Kjøleanlegg for kjøkkenleveranse: Viking Kulde l Infrastruktur, matavfallssystem: Global Enviro l Tynnavretting og gulvstøp: Gulventreprenøren l Stålplatetak: Areal Bygg l Murer: Mjøndalen Mur og Puss l Byggtapetsering: ATG l Epoxy: BetongConsult l Lås og beslag: Certego l Grunnarbeider: Firing & Thorsen l Betongarbeider: Portnor Bygg l Spunt og pel: Seabrokers Fundamentering l Stikker, landmåler: Terratec l Datagulv: SOA l Byggvask og RTB: 2Clean l Garasjeporter: Hörmann Norge l Sykkelparkering: Haniss l Brannisolering, branntetting og lydtetting: Firesafe l Taktekking: HesselbergTak l Kjerneboring og betongsaging: R3 Entreprenør l Trykktesting: Omega Akerholdt l Håndløper, hovedtrapp: Risa Meyer l Malerarbeider: Artea Malermester l Systeminnredning og himlingsarbeider: Oslo Bygginnredning l Blikkenslager: A. Hansen Gruppen l Fuging: Mr. Fug l Innvendig solforblending: Vental l Flisarbeider: SH Bygg l Slipt betong: Betongforsegling l Gulvstøp: Thunberg Entreprenør l Naturstein: Ellingard l Snekkeri, sittebenker: Idema l Fast innredning: Sørlie Prosjektinnredninger l Utomhus: SL Stenlegging l Gitterleveranse med dører: Troax Nordic l Sykkelvask: Infravelo l Gardin auditorium: Kvintblendex l Fast innredning auditorium: Adept Collection l Akrylgulv: Nye Overflater l Parkett: Parkettpartner l Rullesjalusi, flexi lås og sikring: Låssenteret l Dører: Møbelsnekkerne Lien & Lian, Swedoor l Grunnisolasjon: Sundolitt l Bim-sync: Catenda l Hovedtrapp: CSK l Speil: Glassmester Reidar Hesler l Audio-torieinnredning: Adept Collection

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

HENT vant kontrakten for byggingen av Aker Tech House verdt 1,3 milliarder kroner, og startet byggingen våren 2021. Bygget består av åtte etasjer, inkludert en takterrasse. Aker Tech House AS eies av Aker Property Group, et datterselskap av Aker ASA.

Prosjektet er tegnet av det svenske arkitektselskapet Wingårdhs. Ifølge arkitektens beskrivelse har byggets første etasje en høy grad av publikumsrettede funksjoner. Wingårdhs opplyser at cirka 2.500 kvadratmeter av bygget er avsatt til forretninger og serveringssteder.

Jan-Petter Tenold, prosjektleder i Aker Tech House, beskriver første etasje som en aktiv og dynamisk sone med tilbud som Foodcourt, et bakeri, auditorium, TV-studio og Lobby-bar.

– 4. desember i fjor flyttet alle leietakerne inn i kontorarealene, sier Tenold til Byggeindustrien.

Prosjektets arkitekt Fredrik Lyth i Wingårdhs forteller at kontor-arealene er svært funksjonelle og fleksible, med en blanding av mindre åpne landskap for rundt 21 arbeidsplasser, kombinert med møteromer og mindre kontorer.

– Med enkle midler har vi forsøkt å gi rommene en spesiell karakter. For eksempel har en standard himling fått en metallisk grå overflate som gir en liten “tech”
-følelse, og det gjennomgående teppet har variasjon i fiberlengden, noe som gir en koselig hjemlig følelse til rommene. En dypere vindusnisje skaper en kontinuerlig benk langs fasadene, hvor man kan slå seg ned for en samtale, sier Lyth til Byggeindustrien.

Videre sier arkitekten at generelle etasjeplaner kan deles mellom flere leietakere, både når det gjelder areal og tekniske løsninger.

– Innvendige balkonger og trapper i atriene som forbinder etasjene internt, gjør det mulig for leietakere å ekspandere mellom etasjene uten ombygging. Målet har vært at bygningen skal komplettere de øvrige bygningene på stedet, og være en sentral aktør i den fremtidige bydelen som skal bygges rundt torget og Akerkvartalet. Bygningen har alle forutsetninger for å følge med i utviklingen av området, og bli en godt likt bygning som bidrar til å gjøre stedet attraktivt både nå og i fremtiden, opplyser Lyth.

– Håndsparklede overflater

Når Fornebubanen står ferdig, vil trappene i Aker Tech House være det første du møter når du går sydover fra Fornebuporten T-banestasjon.

Arkitekt Fredrik Lyth forteller at Aker Tech House er den første byggstenen til en ny bydel med nye boliger, kontorer og offentlige aktiviteteter, og den første stasjonen på Fornebubanen skal plasseres på torget midt foran bygningen.

– Aker Tech House er det første man ser når man kommer ut på Fornebuhalvøya med bil, og bygningen blir et bakteppe som binder sammen de eksisterende bygningene rundt torget. Tanken er at bygget fra starten skal aktivere torget, sier Lyth.

Den runde metalltrappen er godt synlig fra utsiden, og illustrerer bevegelsen inn i bygget og opp etasjene for besøkende på torget, ifølge arkitektfirmaet Wingårdhs. Oppover i etasjene vil separate innganger til virksomhetene være tilgjengelige fra byggets sentrale trapperom.

– Den spektakulære trappen er et symbol i bygget, fungerer som en møteplass for ansatte og er ikke minst helsefremmende, sier Jan-Petter Tenold.

Øystein Nordskog, prosjektdirektør i HENT, påpeker at trappen har en unik form og farge, med håndsparklede overflater.

– Krevende

Videre er fasaden til Aker Tech House, som vender mot torget, en maksimalt transparent glassfasade som gir besøkende muligheten til å følge med på virksomhetene inne i bygget gjennom hele døgnet, skriver Wingårdhs. Entreprenøren HENT har brukt jernredusert energiglass uten solbeskyttelsesfilm eller solavskjerming til fasaden.

Fasaden er fullstendig glasert med glass som har minimalt med belegg for å maksimere transparens og innsyn, opplyser arkitekt Fredrik Lyth.

– Betraktere kan oppleve bygningens funksjoner og aktiviteter fra utsiden. Fasaden fokuserer på den vertikale bevegelsen opp i bygget, med den store sirkulære trappen som ender i en bar og en takterrasse. Sosiale funksjoner på kontorplanene er plassert nær fasaden for å gi den liv, og dobbelt høye rom med lysinstallasjoner skaper interesse i fasaden gjennom hele døgnet. Første etasje, med offentlige funksjoner, er åpen utover kontortidene, påpeker Lyth.

Prosjektet fokuserte tidlig på nordfasaden mot torget og at den skulle ha maksimal gjennomsiktighet sammen med sin skulpturelle trapp, ifølge arkitekten.

– Uten solskjerming, både på og bak glasset, fikk vi utfordringer med varmebelastning i løpet av deler av dagen. Noe solskjerming måtte vi ha, men alle involverte gjorde virkelig sitt ytterste for å maksimere nordfasadens gjennomsiktighet. Trappen, som henger på dekkekantene, var også en utfordring, men takket være alles fokus på å løse denne utfordringen, ble resultatet virkelig slik vi hadde sett for oss, en skulptur som løfter bygningen til noe utenom det vanlige, informerer Lyth.

Øystein Nordskog sier det var krevende å bygge den transparente glassfasaden innenfor dagens energikrav.

– Vi løste utfordringene ved å kombinere tekniske og fysiske løsninger i byggets konstruksjon, opplyser Nordskog.

– Gjennomførte pre-analyse

Teknologi og miljø har vært sentralt i prosjektet, som blant annet hadde mål om å oppnå sertifiseringen Breeam Excellent og energiklasse A. Taket består i all hovedsak av grønne tak med variert vegetasjon, og regnes inn i den blågrønne faktoren for området, ifølge Wingårdhs. I tillegg er bygget tilrettelagt for syklister og elbiler, og ligger ved et naturlig knutepunkt for kollektivtransport.

Insenti AS har vært engasjert av byggherren som prosjektleder, med ansvar for å sikre at fremdrift, budsjett og kvalitet ble fulgt gjennom hele prosjektets livsløp. Helene Østby, prosjektleder i Insenti, bekrefter at bygget har oppnådd Breeam Excellent-sertifisering.

– Vi gjennomførte en pre-analyse i forprosjektet, hvor vi gikk gjennom hele Breeam-standarden. Dette har HENT fulgt opp gjennom hele prosjektet, sier Østby til Byggeindustrien.

– Vi ønsker at de fleste skal gå, ta buss eller bane til arbeidsplassen. Det er plass til 350 sykler innendørs og 200 sykler utendørs, og vi har stasjoner for sykkelvask og reparasjon, forteller Jan-Petter Tenold.

Bygget er ment å ha lang levetid, så fokuset har vært på kvalitet og fleksibilitet, solide materialer som eldes vakkert, og interiør som brukerne trives med å oppholde seg i, sier Fredrik Lyth videre.

– Naturmaterialer som tre i viktige bygningsdeler, som for eksempel alle fasader og glasstak, samt grøntområder både inne i bygget og på takene. Trekonstruksjoner i synlige deler som fasader gir en trefølelse på en bygning med betongstamme. Kalksteinsgulv fra Øland i publikumsområder, som første etasje og trappehallen, er et naturmateriale med lang levetid som formidler en følelse av kvalitet i hele bygget, informerer Lyth.

– Signaturbygg

Øystein Nordskog sier bygget har blitt oppgradert med økte kvaliteter under byggeprosessen. I tillegg til at trappen er videreført opp til en fantastisk takterrasse, har første etasje blitt utviklet med en Foodcourt og et bakeri, åpent for publikum, opplyser Nordskog.

Byggherren har hatt høye ambisjoner, og en fordel er at de bygger for seg selv, noe som gjør det lettere å prioritere de delene som er mest verdifulle for sluttresultatet, påpeker arkitekt Fredrik Lyth.

– Aker Property Group har hatt som mål å lage et signaturbygg, og HENT har hatt fokus på å gjennomføre det. Det har vært et svært godt samarbeid mellom byggherre, HENT, arkitekter og andre rådgivende ingeniører, forteller Lyth.

Aker-kvartalet skal være inspirert av campusmiljøer ved universiteter rundt om i verden.

Bygget ble ferdigstilt i januar 2024.

Powered by Labrador CMS