Fakta
Sted: Drammen
Prosjekttype: Boliger og næring
Bruttoareal: 7.270 kvadratmeter
Byggherre: JM Norge
Hovedentreprenør: JM Norge
Arkitekt: PV Arkitekter
Landskapsarkitekt: GG Landskap
Rådgivere: RIB: Stener Sørensen l RIBr: Fast Engineering l RIV, RIE: Norconsult lRIG, RIM: GrunnTeknikk
Underentreprenører og leverandører: Råbygg: Con-Form l Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør l Peling: Geo Fundamentering & Bergboring l Betongarbeider: Thunberg Entreprenør l Rørlegger: Veas Rør l Ventilasjon: Multiluft l Elektro: Norgeselektro l Branntetting: Firesafe l Flislegging: Stryken & Gulbrandsen l Tømrer: Vestviken Betong & Tre l Heis: Kone l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Gartner: Håkonsen & Sukke l Betongsaging og kjerneboring: Titan Byggservice l Rekkverk: Sagstuen l Blikkenslagerarbeider og taktekking: Buskerud Blikk og Montasje l Vinduer: Nordan l Innerdører: Swedoor l Parkett: Bo Andren l Kjøkken: Marbodal l Bad: INR l Garderober: Elfa
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Boligleverandøren JM Norge er både hovedentreprenør og byggherre for det nye prosjektet Art Garden i Drammen, med sentral beliggenhet på Bragernes.
Den nye boligblokken er plassert kun en kort gåtur unna Drammen sentrum, Elveparken og Bragernes Torg, og på andre siden av gaten er kjøpesenteret CC.
Boligprosjektet består av i alt 55 ett- til fireromsleiligheter samt underetasje med tekniske rom, boder og 36 parkeringsplasser. Boligene er fordelt på fem etasjer, og i første etasje er det i tillegg både sykkelparkeringsrom, familiesykkelrom samt næringslokaler hvor en sushirestaurant snart flytter inn.
– Boligene varierer i størrelse fra 36 til 115 kvadratmeter. Øverst er det en inntrukken toppetasje, med i alt seks toppleiligheter, og en felles takterrasse med fin utsikt utover Drammen, sier prosjektsjef Lars Bettum Stuen i JM.
Kunstinstallasjon i hagen
Bygget omkranser også en felles bakhage, og Stuen sier de har lagt vekt på å skape et hyggelig uteområde. Hagen skal beplantes med ulike trær og blomster, og det er bygd både et lite amfi, en vannskulptur og lekeplass.
Hagen skal beplantes med ulike trær og blomster, og er også pyntet med en kunstinstallasjoner av den lokale kunstneren Tom Erik Andersen. Han har i tillegg utsmykket gangene i første etasje, som er bakgrunnen for navnet Art Garden.
– Vi har også lagt mye arbeid i inngangspartiet, kalt portalen, som leder inn til hagen og inngangene til første etasje. Den er veldig forseggjort og pent belyst på kveldstid. Det vil også komme planter langs veggene. Målet er å skape en innbydende velkomst for beboerne, sier Stuen.
Salget tatt seg opp
I alt 41 av leilighetene er solgt så langt, og prisene har variert fra i overkant av tre millioner til opp mot 11 millioner.
– Det var god interesse da leilighetene ble lagt ut for salg i 2022, men salget stoppet opp i 2023 i takt med rentehevingene og stadig strengere krav fra banken. Nå har det heldigvis løsnet igjen etter at renten har stabilisert seg. Etter kun å ha solgt noen få leiligheter i hele 2023 har vi nå solgt fire leiligheter bare siden januar, sier han.
Stuen forteller videre at beboerne som har flyttet inn så langt, virker godt fornøyde.
– Vi har også fått mye skryt fra naboer i området. Det har tidligere vært en gammel bensinstasjon på tomten, og da vi overtok var det blant annet et gatekjøkken og et bilverksted her. Mange synes området har fått et løft, sier han.
Han forteller at JM kjøpte tomten i 2016, og deretter jobbet med kommunen om å få omregulert eiendommen fra næring til bolig.
– Drammen er et satsingsområde for oss. Da eiendommen ble lagt ut til salgs, så vi på det som en god mulighet. Vi har hatt et godt samarbeid med kommunen, og hatt en utbyggingsavtale som blant annet omfatter å ruste opp fortau, kummer og vannledning som en del av prosjektet, sier Stuen.
Forurensede masser
Byggearbeidene startet opp 2. januar 2022. Råbyggsfasen startet opp i oktober 2022 og bygget var tett rundt påsketider i 2023. Deretter har de innvendige arbeidene pågått fram til overlevering i slutten av november 2023.
– Dette er et Infill-prosjekt, som innebærer både rive- og byggearbeider tett inntil eksisterende nabobebyggelse. Da er det mange hensyn å ta, men vi har hatt god dialog med naboene. Vi har hatt jevnlig kontakt, spesielt når det har vært ekstra forstyrrende arbeider, sier han og fortsetter:
– Den største utfordringen har vært grunnforholdene. Vi visste det var forurensede masser i grunnen, men ikke at det var så mye. Vi hadde heller ikke plass til mellomlagring, så det krevde mye arbeid og kostnader å få transportert og deponert massene.
Seks måneder før tiden
Anleggsleder Stian Barth sier grunnarbeidene tok tre til fire måneder mer tid enn planlagt, men at de hentet inn forsinkelsen da de startet arbeidene over bakken.
– Arbeidene over bakken har gått veldig bra. Vi tok igjen forsinkelsen og vel så det. Prosjektet ble overlevert rundt seks måneder tidligere enn planlagt, sier han.
Barth og Stuen forteller at bygget er ført opp med råbygg av plattendekker, stål, skallvegger og innfyllingselementer.
– På fasaden er det stort sett lys tegl og noe platekledning og treverk for å bryte opp. På balkongene ut mot gateplan er det glassrekkverk. Det er lagt vekt å bruke mest mulig varige og vedlikeholdsfrie kvalitetsmaterialer. I leilighetene er det også valgt materialer av god standard, sier Stuen.
Gode lysforhold
Boligene er svanemerket og har ifølge PV Arkitekter gjennomarbeide planløsninger og gode dagslysforhold.
Sivilarkitekt Tonje Lønnebakke Tennebø påpeker at de generelt har vært opptatt av å skape et bygg som harmonerer med sine omgivelser, både når det gjelder form, volum og material- og fargevalg.
– Det er et stort bygg, men vi har forsøkt å bryte det opp i mindre volumer både horisontalt og vertikalt. Vi har også lagt inn materialbrudd for å skape variasjon. I Brandtenborggata vender bygget ut mot småhusbebyggelse, så vi har vært opptatt av å skape en god overgang, sier hun.
Lønnebakke Tennebø legger til at de har hatt et godt samarbeid med JM.
– Det er alltid fint å jobbe med JM, og det har vært gøy å få være med på å utforme et halvt kvartal midt i bybildet, sier hun.