Innlandet Science Park Kongsvinger
Ø.M. Fjeld har nå overlevert et nytt kontor- og utdanningsbygg i forbindelse med høgskolesenteret i byen. Innlandet Science Park (InSP) vil ha kapasitet til rundt 200 kontorplasser for flere ulike leietakere.
Fakta
Sted: Kongsvinger
Prosjekttype: Undervisnings- og kontorbygg
Størrelse: 5.600 kvadratmeter
Byggherre: B2 Science Park AS og K-Space AS (seksjonert)
Totalentreprenør: ØMF Romerike Kongsvinger
Kontraktsum: 172 millioner kroner eks. mva.
Arkitekt: Plan 1 (Dyrø og Moen Arkitekter i tidlig fase)
Landskapsarkitekt: Feste
Rådgivere: RIB, RIBr, RIV vent: Norconsult l PGL, RIG, RIM, RIA, RIBfy, RIEn, ITB, Breeam-støtte: Sweco Norge l RIB prefab: Bright l RIVA: EM Prosjekt l RIE: Rejlers l RIV rør: DHJ
Underentreprenører og leverandører: Prefab: Heidelberg Materials Prefab l Grunnarbeider: Melby Maskin l Elektro: Rolv Snare l Ventilasjon: Energima Ing. OH l Rørlegger: YC Rør l Heis: Kone l Storkjøkken. T. Myhrvold l Kjøkken: Studio Sigdal l Landmåler: Anleggsdata Øst l Trapper og rekkverk: Jotne Ankers l Taktekking: Nortekk l Brannsikring: Byggimpuls l Gulvstøp: Solli Gulvstøp l Betongsliping: Betotec l Brannslukkingsanlegg: Jamo-Tek l Gipsarbeider: Tiveta lMaling, gulvbelegg og tepper: Artea l Precut: Bredesen Opset l Systemvegger og himlinger: Moelven Modus l Byggevarer: Optimera l Rullegitter: Nor-Safe l Fasadeplater: Swisspearl l Innerdører: Maxbo Proff l Vinduer: Norgesvinduet l Glassfasader: Norske Metallfasader l Lås og beslag: Certego l Mur, flis og avretting: Akershus Murforretning l Betong: Betong Øst
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Det er de senere årene bygget ut en rekke nye prosjekter i Kongsvinger sentrum, og det er blant annet gjennomført flere skolerelaterte utbygginger. InSP er oppført som et nytt kontor- og undervisningbygg like ved det eksisterende Høgskolebygget (BT1) i Kongsvinger. Det nye bygget har også fått det samme fasadeutrykket som nabobygget, som inneholder undervisningslokaler for høyskolen. Fra byggherrens side har ambisjonen vært å skape et økosystem der organisasjoner kan dra nytte av hverandre og dyrke muligheter, også sammen med forskningsmiljøet.
Det er Ø.M. Fjeld-selskapet ØMF Romerike Kongsvinger AS som har stått for utbyggingen av det nye kontorbygget på vegne av B2 Science Park AS og K-Space AS. Eierskapet bak disse to selskapene tilhører Høgskolestiftelsen Kongsvinger, Stiftelsen Innlandet Science Park og Rimfeldt Eiendom.
Totalentreprise
Utbyggingen er gjennomført i en totalentreprise, og har en verdi på rundt 172 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.
Bygget inneholder en rekke ulike kontorfasiliteter, samt flere fellestjenester. Dette omfatter blant annet undervisningsrom, arbeidsrom, og felles kantine med utsikt over Glomma, som også kan benyttes av studentene i nabobygget.
Det nye bygget er totalt på 5.600 kvadratmeter, som er fordelt på tre etasjer samt en underetasje. Bygget er satt opp på en skrående tomt, så underetasjen vil i praksis oppfattes som en førsteetasje.
– I første etasje skal det etableres en kafe, som skal gi rom for å kunne møtes over en kaffe. Her er det også event- og møterom, samt kontorplasser og pendlerplasser som kan leies av både bedrifter og enkeltpersoner av InSP Kongsvinger. I andre- og tredjeetasje er det faste kontorarbeidsplasser til flere selskaper, blant annet Høgskolestiftelsen i Kongsvinger, Høgskolen i Innlandet, Klosser Innovasjon og Telenor som leier hele tredjeetasje, forteller prosjektleder Fredrik Victorzon Moss i ØMF Romerike Kongsvinger.
– God prosess
Moss beskriver prosjektgjennomføringen som meget god.
– Det har gått veldig fint. Da vi startet utbyggingen var det mye usikkerhet i markedet, og en rekke ulike byggevarer og materialer hadde steget mye i pris på kort tid. Det gjorde det noe utfordrende å få inn pris, og leveringstidene var usikre på en rekke produkter. Ikke minst omfattet dette ulike stålprodukter. Det gjorde at det var noe vanskelig å få landet en dato for å på plass råbygget. Men vi hadde sammen med byggherren, representert ved Opak, blitt enige om en fornuftig byggetid. Det ble ikke for hektisk, samtidig som vi ikke hadde for god tid, slik at vi måtte holde en jevn god fart på byggeplassen. Det betyr at vi overleverte bygget 1. mars, som planlagt. Utearealet skal være fullført innen starten av juni, forteller Moss. Det er lagt opp til offisiell åpning av bygget i slutten av mai.
På topp hadde de rundt 60-70 personer samtidig på byggeplassen.
Kjørte bort 10.000 kubikkmeter fjell
Ø.M. Fjeld signerte avtalen sommeren 2022, og arbeidet på byggeplassen startet i oktober samme år.
Tomten besto da delvis av en parkeringsplass og en skrående tomt.
– Det måtte gjennomføres relativt mye arbeid på tomten før vi kunne sette i gang med selve byggingen. Vi rev en støttemur og det måtte utføres en god del sprengningsarbeid. Totalt ble det kjørt bort cirka 10.000 kubikkmeter fjell. Grunnarbeidet pågikk frem til desember 2022. I desember kunne vi dermed også starte med betongarbeidene, mens jobben med råbygget startet i februar året etter. Råbygget er reist med hulldekker og stål. Underetasjen er plasstøpt. Veggene er plassbygd, og det er en kombinasjon av glass- og alu-fasade. Alt av klimavegger og vinduer er montert av egne arbeidere, sier Moss. Også mye av betong- og tømrerarbeidene er utført av Ø.M. Fjelds egne ansatte, mens resten ble satt bort til underentreprenører og leverandører, de fleste av dem lokal tilhørighet.
De fikk tett bygg i løpet av sommeren 2023.
Miljøsertifisering
Det ble lagt ekstra ressurser i utformingen av førsteetasje for å tilpasse denne til formålet. Det er også kommet på plass en iøynefallende trapp som forbinder etasjene. I underetasjen og i første etasje har man også gått for slipte betonggulv.
– Taket er tekket med gjen-brukt Derbigum, og det er montert solcellepaneler på deler av taket. Dette er gjennomført i en sideentreprise, legger Moss til, og legger til at byggherre gjennom hele prosessen har vært opptatt av bærekraft i alle ledd.
Bygget er i ferd med å bli sertifisert som Breeam-Nor Very Good. I tillegg er bygget sertifisert med energimerke mørkegrønn klasse A.
Nå er det kun utomhusarbeidene som gjenstår, og det legges ned godt med ressurser for å gjøre uteområdet tiltalende. Det beplantes en plen/eng ned mot elven og det legges skifer ved inngangspartiet.