Ankeret
Det foregår en stor byfornying ved havnen i sentrumskjernen av Sandnes. Leilighetsbygget Ankeret føyer seg inn i denne.
Fakta
Sted: Sandnes
Prosjekttype: Leiligheter og næringsarealer
Bruttoareal: 10.220 kvadratmeter
Byggherre: Solon Eiendom
Totalentreprenør: Backe Rogaland
Kontraktssum: 245 millioner kroner ekskl. mva.
Arkitekt: Space Group
LARK: Sweco Norge
Rådgivere: RIB, RIBfy: Sweco Norge l RIV: BTS Consulting l RIBr: Q Rådgivning l RIA: Brekke & Strand l RIG: Norconsult l RIM: Prosjektil
Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeid: Devo l Grunnarbeid: Stangeland Maskin l Peling: Seabrokers l Landmåling: Anko l Elektro: Solland l Ventilasjon: Hamstad l Rørlegger: Ragnar Svensen l Betongarbeid: AS Betong l Betongsaging: Kays Betongsaging l Kjøkken, bad og garderobe: HTH l Heis: Otis Heis l Murer: Murmester Heskje l Maler: T. Lund l Parkett: Skau l Taktekking: Sandnes Tak l P-anlegg: Metrisk lSolskjerming: Espenes l Stål og innvendig rekkverk: Riska Sveis l Hulldekker: Veidekke Prefab l Prefab trapper: Vigrestad Betong System l Lås og beslag: Låssenteret l Glassfasade næring: Farstad Aluminium l Utvendig rekkverk: Lie Blikk l Branntetting: Firesafe Thermax l Vinyl våtrom: Sola Gulv l Blikkenslager: Brødrene Lie l Stillas: Stillaspartner l Gulvbehandling: Acrylicon l Port: Port & Dørsenter l Fiber: Rønning Elektro
Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Sandnes var opprinnelig et industri- og handelsknutepunkt mellom Jæren og Stavanger. Ikke minst skapte teglsteinsvirksomheten rikelig med arbeidsplasser. Nå har Sandnes i en årrekke vært landets hurtigst voksende kommune. Nye boligfelt etableres i rask rekkefølge i utkanten av byen. Samtidig pågår en sårt tiltrengt og vesentlig byfornying på gamle tomter, sentralt i sentrum.
Stedstilpasset
Ankeret er et kombinert bygg, med næringsarealer i første etasje og 71 unike leiligheter fordelt på ni etasjer. Prosjektet har en helt spesiell utforming. Bygningskroppen består av et vell med vinkler. Ingen av leilighetene er like, og hver av dem er plassert med tanke på gunstig utsikt, lysforhold og skjerming. Ytterveggene er kledd med tegl.
Vekket betydelig interesse
Prosjektet har vakt interesse både fjernt og nært underveis. Prosjektledelsen hos totalentreprenør Backe Rogaland forteller at de har hatt besøk av flere av sine konkurrenter. Interessen skyldes blant annet den spesielle utformingen og at bygget er såpass komplekst, med mange detaljer som må stemme.
– Det har også vært interesse fordi vi har installert anlegg for vanntåke, til brannslukking. Det er mer vanlig på Østlandet. På våre kanter er det få bygg hvor dette er installert, forklarer Backe Rogalands prosjektleder Roy Kato Torland.
Backe kom inn i prosjektet etter godkjent rammesøknad. Totalentreprenøren har hatt ansvar for detaljprosjekteringen, avtalen med og oppfølgingen av underentreprenørene samt kundene. Byggetiden er på 22 måneder, med oppstart i mai 2022. Prosjektperioden har vært kort og hektisk, men entreprenørene har ikke opplevd uventede utfordringer underveis. En fordel har vært en usedvanlig god riggplass. Med hele området under transformasjon, er det fortsatt tilstøtende tomter som ikke er utviklet ennå.
Kompleks prosess
Bygget ble overlevert på tiden, i henhold til planlagt fremdrift. Også innen HMS-arbeidet er resultatet bra. På grunn av den tøffe byggetiden har byggearbeidet gått kontinuerlig i 22 måneder, med full produksjon også i feriene. Prosjektledelsen beskriver veldig mange angrepspunkt for å løse oppdraget. Mens det ble sparklet og malt i den ene enden av bygget, ble dekker støpt i den andre. På topp har det vært cirka 150 personer på byggeplassen. De fleste underentreprenørene er aktører Backes folk har arbeidet med tidligere.
– På et prosjekt som dette er det viktig å vite at du har med gode samarbeidspartnere, sier Torland.
Suverent samarbeid
– Kan det ikke lett oppstå kluss med så mange parallelle prosesser?
– God planlegging, tett oppfølging og bra samarbeid er uansett avgjørende for fin fremdrift. Samarbeidet mellom oss og underentreprenørene har vært usedvanlig godt, med konstruktive prosesser, og et trivelig miljø på byggeplassen. I tillegg har samarbeidet mellom oss som totalentreprenør og underentreprenørene opp mot byggherren vært spesielt godt, beskriver Roy Kato Torland.
Fra Backe har prosjektlederen hatt med seg Christoffer Johannessen som prosjektingeniør med ansvar for kunder, kvalitet og innvendig fremdrift. Roger Grov har som anleggsleder hatt ansvar for hovedfremdriftsplanen og de store linjene.
Råbygget og grunnen
Store deler av Sandnes sentrum er bygget på utfylte masser, så også Ankeret. Derfor er byggegrunnen pelet. Tre uker gikk det til å få ned 500 peler. Hele bygget, bortsett fra dekket over parkeringen og et felles atrium, er plasstøpt. På grunn av kompleksiteten i bygget, med nesten utellelig mange små flater, vinkler, kriker og kroker, er det ifølge prosjektet stedstøpt betong som egner seg best.
– Her er det knapt nok noe som står over hverandre, sier Torland.
Over parkeringen og atriet er det på grunn av de store spennene benyttet hulldekker.
Terrasser og boareal
Leilighetene ligger så å si i sentrum, men samtidig hevet og med utsikt over fjorden. Boligene har også kort vei til en kollektivtrasé med tog og buss, og offentlige arealer i Sandnes sentrum.
I tillegg har leilighetene påkostede uteoppholdsareal. I Ankeret er det leiligheter på 80 kvadratmeter, som har fire balkonger. Da får en et utbytte av å ligge i høyden. Leilighetene er i størrelser fra 50 kvadratmeter til 200 kvadratmeter.
Ankeret oppleves ikke som ruvende, selv om det er på ni etasjer. Årsaken er nok nedtrappingen med takterrasser over de fleste takene. Innvendig fordeles energien via gulvvarme, det er fliser på veggene og gulvene i bad/våtrom, og ellers parkett. Veggene er gipset, det samme er de nedhimlede innvendige takene.