Foto: SKARP
Foto: SKARP
Foto: SKARP
Foto: SKARP
Foto: SKARP
Fra venstre: Anleggsleder Ståle Jacobsen og Backes prosjektleder June Tytlandsvik.
Anleggsleder Ståle Jacobsen demonstrerer den flyttbare veggen mellom trenings- og yogarommet over garderobene.

Godalen vgs – ny sal for kroppsøving

På oppdrag fra byggherre Rogaland fylkeskommune har Backe Rogaland vært totalentreprenør for byggingen av ny sal for kroppsøving for Godalen videregående skole i Stavanger. Parallelt er delerav skolen renovert i fylkets egen regi.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Sal for kroppsøving

Størrelse: 1.276 kvadratemter BRA

Byggherre: Rogaland Fylkeskommune (RFK)

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Kontraktssum: 30,3 millioner kroner ekskl. mva. (+ LPS fra 15.12.2020)

Arkitekt: Opprinnelig Asplan Viak for RFK. Backe Rogalands arkitekt: Arkitektkontoret Vest

LARK: Opprinnelig Asplan Viak for RFK. Backe Rogalands LARK: Eika Landskap

Rådgivere: RIB, RIBfy: Sweco l RIBr: Firesafe l RIA, RIM: Norconsult l RIG: Grunnteknikk l RIG bergsikring: Multiconsult l RIE: Miljø-Elektro l RIVv: Brødrene Lie l RIVr: IK Rør l RIVA: Head Energy

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Devo l Betong: Høyland og Tveit l Elektro: Miljø-Elektro l Ventilasjon: Brødrene Lie l Rørlegger: IK Rør l Grunnarbeid: GH-Entreprenør l Heis: TKS Heis l Stål: SL Mekaniske l Limtre: Woodcon l Elementer: Hå Element l Elementmontasje: Backe Rogaland l Taktekking: Sandnes Tak l Sedum: Bergknapp l Beslag: Brød-rene Lie Blikkenslagerverksted l Fuging: Thermax l Branntetting: Firesafe l Maling, belegg, taktil merking: T. Lund l Fast inventar: Norengros Kjosavik l Rekkverk: Trappeteknikk l Solavskjerming: Stavanger Markise l Sportsparkett og utstyr: Egas Sport l Lås og beslag: Låssenteret l Skilt: Rumag

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Godalen videregående skole har 1.200 elever og 200 ansatte, og er solid forankret i yrkesfagene. Opprinnelig var skolen en del av Stavanger Yrkesskole. Dagens lokasjon ble gitt da skolen i 1968 tok i bruk et nytt, stort verkstedbygg i Strømvik ved Godalen. 1. januar 1982 ble Godalen videregående skole etablert som selvstendig skole, senere er den ombygget og påbygget en rekke ganger.

Nå forbereder Rogaland Fylkeskommune seg på en stor elevtallsvekst de neste ti årene. Fordi veksten blir størst i Stavangerområdet, har fylkestinget vedtatt utvidelse av Godalen videregående skole med 180 ekstra elever. Skolens verkstedsfløy er rehabilitert, det er reist et helt nytt verkstedbygg for Teknologi- og industrifag (TIP), og nå sist - et nytt bygg for kroppsøving.

Omfangsrik leveranse

Backe Rogaland har vært totalentreprenør for nybygget for kroppsøving, prosjektet var en opsjon til yrkesskolens nye verkstedbygg for TIP og ble løst ut etter at dette var ferdig.

– Opsjonen omfatter byggingen av et nytt bygg for kroppsøving, med teleskoptribune, tilhørende garderober, lager, treningsrom samt teknisk rom, sier Ståle Jacobsen, anleggsleder hos Backe Rogaland.

Nybygget ligger nord-vest på tomten, ned mot Hillevågsvannet og er tett på eksisterende bygg i to retninger. Backe har også hatt ansvar for oppgraderingen av uteområdene, fra oppgradering og delvis ombygging av vann- og avløpsledninger til fornying av en terrasse ved skolens bibliotek, samt sykkel- og bilparkering. Arbeidet omfatter også støping av utvendige trapper, uterom, nye utemøbler og rikelig beplantning med blomster, busker og trær.

Detaljert forarbeid

Skolens opprinnelige sal for kroppsøving kan deles i tre og er fortsatt i bruk. Den nye er godkjent for volleyball og har tribune med sitteplasser for 260 personer. I etasjen over garderobene er arealer for styrketrening og yoga, med en skyvbar, lyddempet vegg.

Backe kom inn i prosjektet etter at detaljene var bestemt, som materialvalg og knaggrekkene i garderobene.

Rogaland fylkeskommune har benyttet konsulenter til å utforme beskrivelsene, samme konsulenter har i etterkant fulgt opp leveransene på vegne av fylket. Backe har benyttet egne arkitekter og konsulenter, som har bygget videre på beskrivelsene.

Flinke baser og god tone

Grunnarbeidene startet i slutten av mai 2023. Det meste var ferdig før ferien i år, og alt var klart til skolestart.

Backes prosjektleder June Tytlandsvik forteller at det har vært trangt, travelt og veldig kjekke underleverandører på prosjektet.

– De har hatt flinke baser og prosjektet var preget av en god tone.

– I tillegg har vi hatt et godt forhold til Prosjektil, som var byggherreombud, samt skolen og driften av den. I hele prosjektet har vi bygget tett på skolen, også mens de har gjennomført eksamen. Men vi har ikke måtte stenge ned for noe. Skolen har vist forståelse for at arbeidet pågår og at det er viktig å få dette ferdig, beskrev Tytlandsvik.

Underleverandørene

Flere av underleverandørene har Backe arbeidet med før. Totalentreprenøren valgte å videreføre underentreprenørene for alle de tekniske fagene fra forrige bygg på skolen, de har også benyttet tømmerentreprenør Devo tidligere på andre prosjekt. Men GH-Entreprenør AS, som utførte grunnarbeidet, er ny som underleverandør for dem. Høiland & Tveit AS har hatt ansvaret for alt som er plasstøpt, mens betongelementene er levert av Hå element. Limtredragerne er levert av Woodcon AS. De har tidligere levert massivtre-elementer til Backe andre steder i landet. Egas Sport AS var ifølge Jacobsen ny som leverandør i distriktet, men Backe Idrettsbygg har benyttet dem før.

– Egas Sport har levert både sportsgulv, utstyr og tribuner. For oss var det viktig å ha samme leverandør av sportsgulv som tribune, i og med at tribunen skal kjøres på sportsgulvet, forklarer han.

Materialvalg

Gymsalen utgjør totalhøyden på bygget, med sju meter fra innvendig gulv til underkant limtredragerne i taket. På inngangssiden av nybygget ligger garderobene, bøttekott og toalett i sokkeletasjen, med treningsrom og teknisk rom over. Det er glassvegg mellom treningsrommet og salen for kroppsøving.

Nybygget er reist av solide materialer. Bygget er i hovedsak av plasstøpt betong med innslag av betongelementer. Solide dragere av limtre bærer taket. Kledningen er av tre, med glass og beslag som fasadeelementer. Også innvendig er det valgt materialer som tåler røff bruk. I salen for kroppsøving er det spiler, parkett og synlig betong. Garderobene har sklisikkert gulvbelegg og baderomspanel på veggene. Belegget på gulvet i treningsrommet oppe er 10 millimeter tykt og laget av brukte bildekk. Også oppe er det synlig betong, trepanel og kryssfiner.

Trangt om plassen

Underveis i utbyggingen har det vært usedvanlig trang adkomst til byggeplassen, via en smal vei. Det hjalp ikke at det pågår bygging av ny barnehage på nabotomten, og at skolen samtidig har hatt et stort rehabiliteringsprosjekt gående. I tillegg til utfordringer med tungtransport og vareleveranser har Backe måtte løse utfordringer med sprengning i fyllitfjell nær den eksisterende skolen.

– Det ble utført dobbel sømboring, nabobygget ble kartlagt før sprengning og sprengningen ble gjort skånsomt, forteller June Tytlandsvik.

Mellom nybygget og fjellet er en støtteplate i betong, som er festet to meter inn i fjellet. Det oppsto også noen utfordringer med eksisterende vann- og avløpsledninger (VA). Ikke alt var registrert i kartet og entreprenørene fikk flere overraskelser underveis.

Miljøhensyn og overvann

– Vi var riktignok forberedt på å finne udokumenterte ledninger og spennende utfordringer innen VA. Så vi gjennomførte kamerakjøring på forhånd. Likevel dukket det opp overraskelser, forteller prosjektlederen. Nå er alt ryddet opp, med nye permanente ledninger.

På forhånd ble det også gjennomført utvidede miljøundersøkelser, i grunnen og i fjellet bak bygget. Forurenset masse som ikke kunne gjenbrukes er kjørt til godkjent mottak. Energi til oppvarming er fjernvarme levert av Lyse, fra en sentral i det eksisterende skolebygget. Nybygget er tekket med sedum, mens skolens uteområde etter krav fra Stavanger kommune er utformet for lokal overvannshåndtering, blant annet med regnbed.

Powered by Labrador CMS