Foto: Backe Rogaland
Foto: Backe Rogaland
Foto: Backe Rogaland
Foto: Backe Rogaland
Backe Rogalands byggeleder Trond Mossige i uteområdet til de yngste barna.

Sporafjell barnehage

På toppen av Sporafjell, hvor det pågår en storstilt boligbygging, har Backe Rogaland bygget en åtte-avdelingsbarnehage for 150 barn, på oppdrag for Klepp kommune.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Sporafjell i Klepp kommune

Prosjekttype: Barnehage for 150 barn

Bruttoareal: 2.029 kvadratmeter

Byggherre: Klepp kommune

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Kontraktssum: 71,76 millioner kroner ekskl. mva.

Arkitekt: JoB Arkitekter

LARK: Eika Landskap

Rådgivere: RIB, RIBfy, RIG, RI klimagass: ProCon l RIB prefab: Core Technology l RIBr: Head Energy Branncon l RIVA: COWI l RIV, RIE: DNF l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Totalteknisk entreprenør: DNF l Stillas: Aluhak l Oppmåling: Anko l Lås og beslag: Arexa l Betongarbeid: Backe l Utomhus, lekeapparater: Bjørns Hage og Anlegg l Betongboring og saging: Bjelland Betongsaging l ARX og kamera: Bravida lRenhold: Coor l Aggregat: Covent l Maskiner og utstyr: Cramo l Taktil merking og foliering: Crisma Plast & Profilering l Mobilkran: Crane Norway Vest l Leider/stige, solskjerming: Espenes l Trapp og rekkverk: Erøyvik Trevare l Sykkelhus: Garda Sikring l Prefab: Hå Element l Himling, systemvegger: JM Bygg og Montasje l Automasjon: KE Automasjon l Innregulering: Klimacomfort l Solcelleanlegg: Kverneland Energi l Stålrekkverk og sittenisjer: Lie Blikk l Storkjøkken: Norrøna l Byggevarer: Optimera l Deltabjelker: Peikko l Port, dør og branngardin: Port og Dørsenter l Alu-dør og vindu: Rogaland Blikk l Vegmerking: Skjørestad Veimerking l Tømrer: Skude Bygg l Grunnarbeid: Risa l Betongleverandør: Sandnes & Jærbetong l Taktekking: Sandnes Tak l Grunnvarme: Seabrokers l Stålarbeid: SL Mekaniske l Branntetting og isolering: Thermax Firesafe l Løfteplattform/heis: TKS Heis l Maling og gulvbelegg: T. Lund l Fast innredning: Treprosjekt l Stellebord: Bille l Gardiner: Interiørservice

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Sporafjell barnehage, som erstatter Myrsnibå og Vasshus barnehager, er over 2.000 kvadratmeter stor og har blant annet eget våtrom med basseng og storhusholdningskjøkken.

Sammen med Backes byggeleder besøkte vi barnehagen dagen før dørene ble åpnet for barna for første gang, i starten av januar. Da var det full aktivitet i personalgruppen, som hadde stått på hele romjulen.

Barnehagen arbeider for å bli miljøfyrtårnsertifisert, og har vært bevisste på miljø i alle investeringene som er gjort. I tillegg er miljø og bærekraft grunnleggende for det pedagogiske arbeidet i barnehagen.

Systematisk miljøinnsats

Dette samsvarer godt med Backe Rogalands mål. I prosjektet har totalentreprenøren valgt å benytte lavkarbonbetong, som gir lavere CO2-utslipp, og stilt krav om miljødiesel på anleggsmaskiner.

– Vi var tidlig inne og laget betongresept med lavkarbon og har dokumentert utslipp gjennom hele prosessen. Innen alle de store fraksjonene; isolasjon, treverk og stål, har vi valgt produkter med EPD, slik at vi kan dokumentere produktenes miljøegenskaper, sier Backe Rogalands byggeleder Trond Mossige.

På prosjektet har de også lyktes i å sortere byggavfall med nesten 95 prosent.

Å ta hensyn

Miljø handler også om hvordan omgivelsene ivaretas underveis. Selv om det foreløpig er store ubebygde arealer rundt barnehagen, er bygget tett på naboene på nedsiden. Til nå har beboerne der bodd tett på et fredelig kulturlandskap og gamle jorder.

– Tidlig i prosjektet hadde vi informasjonsmøte med beboerne i nabolaget. Hovedsaken var å informere om hvem vi var og hvordan de kunne oppnå kontakt med oss. Vi viste frem hva som skulle bygges, og ga dem mulighet til å komme med spørsmål underveis. I tillegg informerte en om vårt mål knyttet til HMS. I henhold til arbeidsmiljøloven har vi lov til å arbeide fra klokken 07.00 til 19.00. Men vi forsøker alltid å ta hensyn til omgivelsene, så langt det lar seg gjøre, utdyper han.

Byggelederen hadde allerede hatt ansvar for byggingen av tre barnehager i Stavanger. Men det er første gang han har ledet arbeidet for en barnehage stor som en småskole. Likevel er mye likt. En stor forskjell er at på toppen av Sporafjell har de hatt god riggplass og logistikktilgang.

Samspill

Klepp kommune og Backe har i tett dialog utviklet Sporafjell barnehage sammen, fra entreprenøren vant tilbudet til prosjektet nå er i mål. Trond Mossige har vært involvert fra dag én, knyttet til arbeidet på tomten.

– Det er utrolig mange mennesker involvert i et slikt prosjekt. Underveis er det dialoger med prosjektutvikling og hyppige møter med byggherre. I tillegg er vi i tett kontakt med brukerne underveis, både for løsninger og utforming, sier prosjektlederen.

Underentreprenørene har i all hovedsak vært firma de har jobbet med før, selv har han 30 års erfaring fra byggebransjen.

– Hvordan var det å overlate bygget og uteområdet til barnehagen og kommunen?

– Det oppleves kjekt. Noe av det fine med slike prosjekt er samhandlingen underveis, der en jobber sammen med mange ulike mennesker, og hvor ulike fag avløser hverandre. Men hvor alle har samme mål om å få til det beste produktet for brukerne, og oppnår resultatet sammen. Underveis har vi markert milepæler med pizza og kaker. Det er hyggelig. Men det viktige er det vi bygger sammen, at vi entreprenører og byggherre har et felles mål om å skape et best mulig produkt og at alle er stolte av det vi skaper sammen, beskriver han.

Gode løsninger

Sporafjell barnehage står bokstavelig talt på toppen av et lavt fjell i Jær-kommunen Klepp. Men terrenget er ujevnt, og en høydeforskjell er utnyttet slik at barnehagen delvis er bygget inn i terrenget. Det gjør den mindre ruvende, samtidig som det skaper variasjon i uteområdet.

Underetasjen rommer to store avdelinger, trening/grupperom samt vannrom for alle barna. I vannrommet er det et grunt basseng, garderobe, dusj og wc. Etasjen inneholder også fellesrom for lek og arrangementer, med tilknyttet handicap WC, samt to lagerrom, rom for sprinkleranlegg samt vaskesentral.

Innholdsrike arealer

Førsteetasje er delt i to. Del A består av ytterligere to store avdelinger, storhusholdningskjøkken med kjølerom, tørrlager og garderobe. Her er fellesområde, oppholdsrom for barn, handicap WC, sentrallager og et lite lager, samt vaskerom og en hovedinngang som er adskilt fra området for barna. De fire små avdelingene er i del B. Disse avdelingene inneholder stort sett det samme som de store, men er bygget for et lavere barnetall. De små avdelingene deler stellerom og har felles grovgarderobe. I tillegg rommer del B soverom, samt møte/treningsrom.

En stor stab

I tillegg til grunnbemanningen, som består av pedagoger, fagarbeidere, assistenter og lærling, har barnehagen ansatt en kokk. Han har ansvar for driften av barnehagens storkjøkken og skal produsere tre måltid daglig. Personalarealene, for 40 personer, er samlet i andreetasje. Der er kontor for leder, assisterende leder, personalrom, sosial sone med kjøkken, samt arealer for kopi- og lager, personalarbeidsrom, HMS-rom, med mer.

Alle arealer er vel tilrettelagt for rullestol, bevegelse- og synshemminger, og alle etasjene har løfteplattform/heis.

Vedlikeholdsvennlig

De innvendige veggene er stedstilpassede med alt fra har malte overflater, transparente overflater og våtromsplater, til stående trepanel, MULTIFORCE-plater og fliser. Tilsvarende er innvendige gulv belagt med linoleum, vinylbelegg og fliser. Deler av gulvet er også i støvbundet betong. Innvendig i tak har akustikkhimling, hygienehimling i våtrom og spilehimling i åpen sone.

Utvendige fasader har stående trekledning av termofuru, Cembrit-plater i forskjellige farger, ren betong og beslag i avdelingenes farger. Fasadevindu og dører har aluminiumkarmer og -innramming.

Systematisk

Grunnarbeidene startet 20. september 2022, så fulgte betong, noe stålarbeider og tekniske fag. Planen var å klargjøre for montering av betongelement i underetasjen allerede til jul 2022. Det gikk, og prosjektet fortsatte med planlagt elementmontasje i januar. Tømmer, stillas, kjerneboring og noe brannisolering, samt arbeid med klimavegger, startet i slutten av februar og begynnelsen av mars 2023. Så gikk det slag i slag med montering av fasadeglass og taktekking allerede i slutten av mars. Til påske var taket tett. Videre fulgte arbeidet med gesims og innvendige arbeider. Det var påstøp gulv, tømmerarbeid i vegger og tak, teknisk arbeid i gulv, vegger og tak, samt brannisolering og tetting. For å holde fremdriften ble fellesferien tatt i bruk til arbeidet med trepanel, maling og himling. Prosjektet kom i mål med overlevering 1. des-
ember i fjor, og 3. januar i år fikk barnehagebarn og -personale ta bygget i bruk.

Energi og overvann

Oppvarming blir regulert via ventilasjon og gulvvarme. Barnehagen har solcellepanel over hele taket over andre etasje, i tillegg hentes det ut grunnvarme, via energibrønner som er boret i prosjektet. Opprinnelig var det et overvannsproblem på tomten. Det var på nippet at vann ikke rant over til naboer nedstrøms. Nå har drenering til et nytt fordrøyningsmagasin fjernet det problemet.

Powered by Labrador CMS