Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo (t.v.) i byggherreavdelingen i Statsbygg, prosjektleder Hermund Olsen i Backe og prosjektleder Ragnhild Finne Bakke i Statsbygg synes alle bygget er blitt bra.

Helgasetr

Backe Trondheim har vært totalentreprenør for Helgasetr der NTNU og Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) har gått sammen om å tilby utdanning og trening på ett brett.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Elgeseter i Trondheim

Prosjekttype: Utdanning og trening

Bruttoareal: 18.848 kvadratmeter

Byggherre: Statsbygg

Eiere: Statsbygg og Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit)

Byggherreombud og teknisk byggherreombud: Sweco Norge

Totalentreprenør: Backe Trondheim

Kostnadsramme: 1004,8 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt, landskapsarkitekt: LINK Arkitektur

Interiørarkitekt for Sit: LINK Arkitektur

Interiørarkitekt for NTNU: Eggen Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIG, RIGM, RIVA, RIVeg, RIBr, RIA, RIMiljø, RIEn, RIByFy: Multiconsult l ITB-koordinator: Rambøll l Systematisk ferdigstillelse: Haneseth l Dørmiljø: Beslagos 2 l RIB bære-system: Stabil

Underentreprenører og leverandører: Totalteknisk entreprenør: Caverion Norge l Riving og miljøsanering: AF Decom l Spuntarbeider: Fundamentering l Grunnarbeider og utomhus: Ottar Augdal l Prefabrikkerte stål og betong: Heidelberg Materials Prefab l Stikning og oppmåling: MjøsPlan l Glass & alu.: H-Fasader l Prefab yttervegger: Gokstad Hus l Heis: KONE l Taktekking: Icopal Tak, ARW Entreprenør l Tynnavretting: RS Gulv l Vinduer: Lian Vinduer l Malerarbeider: Sandå l Mur og flis: Murmester Ivar S. Moe l Systemvegger, glassfelt: Moelven Modus l Lydabsorbenter, vegger og himling: Valtec l Parkett: Parkettgruppen l Idrettsutstyr: Egas Sport l Storkjøkken: Norrøna l Lås og beslag: Dørteknikk Midt-Norge l Garderobeskap: Saxvik l Taktil merking: Plenum l Blikkenslager: Olaf Hansen l Brann- og lydtetting, ståldører: Firesafe l Byggevarer og kompaktdører: Maxbo l Porter: Windsor l Ståltrapper: Trondheim Stål l Glassrekkverk og håndløpere: Laiptu Fabrikas l Screens: Vental l Søppelsug: Envac Norge l Stillas og byggheiser: Aluhak l Utstyr: Bas Maskinutleie l Radonmembran: Master Sealing l Avfalls-behandling: Norsk Gjenvinning

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Statsbygg er byggherre for bygget som NTNU og Sit snart flytter inn i. Fra høsten 2024 vil omkring 200 ansatte og 2.200 studenter ved helse- og sosialfagene ha Helgasetr som sin arbeidsplass. I tillegg vil bygget daglig tiltrekke seg omkring 2.000 personer som kommer for å trene.

Helgasetr i Vangslunds gate 2 ligger mellom universitetssykehuset St. Olavs hospital og NTNUs teknologifag på Gløshaugen. Med tid og stunder skal de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagene flyttes fra Dragvoll til samme område. Dermed blir Helgasetr midtpunkt på en samlet campus.

Byggets hjerte

Hjertet i nybygget er et stort atrium, åpent fra bakkeplan til glasstaket i sjette. En spektakulær oransje trapp snor seg opp gjennom etasjene. I Sits kantine i atriet kan man nyte kaffen og titte på dem som svetter på tredemølla, gruppen som har yogatime, muskelgjengen som løfter vekter eller de fingersterke som finner ruter oppover det 14 meter klatretårnet i nordvestre hjørne.

Mylder i midten

Transparens er et stikkord for prosjektet.

– Helgasetr skal være åpent mot utenverden, og folk på gata skal se hva som foregår innenfor. Det samme gjelder innendørs, sier arkitekt Gunnar Næss i LINK Arkitektur.

– Atriet skal være et torg som myldrer av liv. Alle grupperom og uformelle sosiale rom ligger inn mot atriet. Her møtes folk - om de er på vei til jobb, undervisning, trening eller kantina. Atriet er et lyst og dynamisk rom som gir full oversikt til alle deler av bygget, og samtidig er i kontakt med livet utenfor. Dette er et viktig bygg på campus, forklarer Næss.

Flere steder kan man se rett gjennom hele bygget.

Effektiv utnyttelse

Utgangspunktet for nybygget var at helse- og sosialutdanningene ved Høgskolen i Sør-Trøndelag trengte nye lokaler. Tomta ble kjøpt av Statsbygg i 2010. Før noe mer skjedde ble høgskolen fusjonert inn i NTNU, uten at det endret på plassbehovet.

Samtidig trengte studentsamskipnaden lokaler for å lage enda et treningssenter for byens studenter. Resultatet ble at NTNU og Sit fant sammen og planla et felles bygg på nærmere 19.000 kvadratmeter, 13.000 til NTNU og 5.900 til Sit. Dermed ble utnyttelsen av tomten enda bedre.

I planleggingen ble det lagt vekt på å finne løsninger for sambruk og god utnyttelse på tvers av fag. Flere av NTNU-fagene vil utnytte treningsdelen i undervisnings- og forskningsøyemed.

Backe Trondheim vant i anbudskonkurransen og leverte forprosjektet i 2018. Men pengene lot vente på seg. Planene lå i møllposen før Kunnskapsdepartementet i 2019 endelig ga tommel opp for gjennomføring.

Treg start

Etter riving av to bygg fra 1960-tallet, begynte grunnarbeidet i desember 2020. Da dukket uforutsette problemer opp. Store problemer.

– Det viste seg at grunnen var så forurenset at arbeidsfolket bare kunne operere i korte økter i byggegropa. Fremdriften var lav. Vi så fort at dette ville koste mye tid og penger. Det endte med at 45.000 tonn tungt drivstoff-forurenset masse måtte kjøres til deponi, forteller Hermund Olsen, prosjektleder for Backe.

Forsinket

Tre år senere mangler noen detaljer på ferdigstillelse av Helgasetr. Bygget skal gjennom en testperiode før innflytting i april 2024. Formell overtagelse skjer i oktober. Dette er ti måneder senere enn opprinnelig avtalt.

– Forsinkelsen skyldes problemene med den forurensede grunnen, forklarerer Hermund Olsen.

– Heldigvis har vi en svært ansvarlig byggherre, og vi kom frem til en god løsning også på de uforutsette problemene med forurensningen. Vi har hatt en veldig fin dialog med Statsbygg hele veien.

Åpen dialog

Statsbyggs prosjektleder mener også at samarbeidet har vært utmerket, og kritiserer ikke Backe for forsinkelsene.

– Sikkerheten kommer først for Statsbygg. Vår ambisjon er at alle, hver dag, skal komme uskadet hjem fra jobb, sier prosjektleder Ragnhild Finne Bakke.

– Forurensingen måtte vi ta alvorlig. Underveis har vi drøftet alt med entreprenøren, både smått og stort. Jeg synes vi har hatt en åpen og konstruktiv dialog. Løsningsorienterte vil jeg si vi har vært. Tonen har vært god.

Kvartalsbygg

Bygget har to etasjer under bakken. Treningsarealene ligger i de to underetasjene, rundt atriet i første etasje og i deler av andre etasje. Over bakkenivå er omkring halvparten av bygget i seks etasjer og resten i fem. Helgasetr er et kvartalsbygg med atriet midt i.

Tyngden av undervisningsrom ligger i andre, tredje og fjerde etasje. Femte og sjette etasje er hovedsakelig kontorer for det vitenskapelige personalet og administrasjonen.

Bæring fra taket

Bæresystemet består av stål og prefabrikkerte betongelementer. På grunn av den store flerbrukshallen under gulvet i atriet er det ingen søyler sentralt i bygget. Bæringen der besørges av svære, 27 meter lange, fagverksdragere i stål i taket.

Et spennende arkitektonisk element i atriet er 48 «bokser» som henger i stålstag fra fagverksdragerne. Boksene er gruppe- og møterom, enten som en modul med én boks på cirka 12 kvadratmeter, eller som en dobbel-boks på 25 kvadratmeter. Boksene starter i andre etasje og går helt opp til sjette. Til sammen utgjør de 1.155 kvadratmeter gulvflate.

Opp gjennom etasjene i atriet er det også etablert mange balkonger som inviterer til sosialt liv, den største på 50 kvadratmeter. En god del av balkongene er anlagt på taket av de hengende grupperomsboksene.

Utvendig er fasaden i første og delvis i andre etasje i aluminium og glass. Ytterveggene ellers består av prefabrikkerte elementer i bindingsverk. Disse ankom byggeplassen med innsatte vinduer og screens.

Mange akustikktiltak

Nybygget ligger tett på Trondheims mest trafikkerte og støyende gate. En stor del av vinduene er trelags. Ut mot Elgeseter gate er det delvis et ekstra sett med vinduer. Støyen kan også komme innenfra, ikke minst fra treningsarealene. Ekstra viktig med god lydisolasjon er det i spesialrommene til studentene som skal bli audiografer og hjelpe folk med dårlig hørsel. Det er også spesialrom for fysioterapeuter, og for ergoterapiutdanningen er det bygd en vanlig leilighet slik at studentene får øve i et realistisk hjemmemiljø.

Fjernvarme og solceller

Helgasetr oppfyller kravene til Breeam Excellent og er et nullutslippsbygg. Det er brukt lavkarbonbetong klasse A både for plasstøpte og prefabrikkerte betongkonstruksjoner. Bygget er knyttet til fjernvarmenettet, og solcelleanlegget på taket skal levere 350.000 kWh i året. Helgasetr er koblet til St. Olavs hospitals søppelsuganlegg.

Bygget har ingen parkeringskjeller for biler. På gatenivå er det fire parkeringsplasser for funksjonshemmede. Sykkelparkering er det rikelig med. Det er plass til 500 sykler i kjelleren, som også har opplegg for vasking og mekking.

Historien til navnet Helgasetr går tilbake til 1100-tallet da det ble anlagt et kloster og en kirke der. Helga, som også da var et vanlig kvinnenavn, betyr hellig.

Powered by Labrador CMS