Stavne aktivitetssenter

På oppdrag for Trondheim kommune har Stjern Entreprenør AS reist to nye bygg ved et aktivitetssenter skreddersydd for psykisk utviklingshemmede.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Aktivitetssenter

Bruttoareal: 2500 kvadratmeter

Byggherre: Trondheim kommune

Totalentreprenør: Stjern Entreprenør

Kontraktsum: 90 millioner

Arkitekt: PKA Arkitekter

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB, RIG: AFRY l RIV: Norconsult l RIA: Rambøll l RIE: PK Service l RIV: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Riving: SG Entreprenør l Grunnarbeid og utomhus: Brende l Maler: Sverresborg Malerservice l Innvendig tømrer: Tømrer-mester Arnstein Sørgård l Ventilasjon: Fosen Ventilasjon l Rørlegger: Tung Rør l Automasjon: Johnson Controls l Lås og beslag: ABRA Beslag l Solskjerming: Kvint Blendex l Betong, stål og tak: Stjern Entreprenør l Elektro: PK Service l Taktil merking, foliering: Plenum l Fast inventar, plassbygd finer: Otretek l Storkjøkken: Metos l Kjøkken: Optimera l Alufasade: Daaland l Jacuzzi: Spapool l Foldevegg: Saxi l Heis: Heisplan

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Stavne aktivitetssenter ligger på en odde ved Nidelva, sør for sentrum. Senteret danner et tun med to nye bygg og fire eldre. Samlet areal for nybyggene er 2.500 kvadratmeter.

Prosjektleder Geir Leseth i Trondheim kommune er stolt av det nye anlegget.

– Dette er det første nybygde, spesialtilpassede dagtilbudet for utviklingshemmede i Norge. Halve senteret er laget for personer med ekstra omsorgsbehov, mens den andre halvparten er for dem som produserer varer for salg i butikken/kaféen i bygget. Vi synes resultatet er blitt veldig bra, sier han.

Innholdsrikt

Stavne aktivitetssenter, eller Stavnetunet som det samlede aktivitetstilbudet heter, har omkring 80 brukere og 40 ansatte. Senteret inneholder produksjonsrom, rom for opplæring, kino, kafé, sanserom, gymsal, kjøkken, storkjøkken, kantine, boblebad og møterom og arealer for administrasjonen. På tunet er det rikelig med apparater for lek og trening og på sørsiden er det anlagt en sansehage.

Over til totalentreprise

Prosjektet startet med en samspillsmodell, men gjennomføringen har foregått som en tradisjonell totalentreprise. Samhandling har imidlertid stått sentralt for prosjektmedarbeiderne. Brukere og ansatte har vært med på utformingen av senteret for å sikre at det virker etter hensikten, forteller Leseth.

Tett på

Prosjektleder Jon Lillemyr Steinveg hos Stjern Entreprenør forteller om et uvanlig nært forhold mellom bygningsfolkene og de fremtidige brukerne av de nye byggene.

– De var nærmeste nabo og fulgte ivrig med langs byggegjerdet. Vi ble godt kjent med dem, og fikk klare meldinger når de syntes det gikk for sakte. Normalt ønsker vi ikke å ha folk så tett på, men denne gangen var det bare trivelig, sier Steinveg.

Daglig leder Laila Knutsen forteller at både brukerne og de ansatte er superfornøyde etter at de tok i bruk de nye byggene.

Låvepreg

Før byggingen startet i juni 2022 ble et 400 kvadratmeter stort bygg revet. Prosjektet ble overlevert til avtalt tid i oktober 2023.

De to byggene henger sammen og danner en L. Fløyen mot sør har to etasjer, mens vestfløyen har to etasjer og en sokkel. Byggene har bæring i stål, betongdekker og bindingsverksvegger og takstoler i tre. Utvendig kledning er trykkimpregnert rødt panel.

Gjenbruk av takstein

Den røde taksteinen er gjenbruk. Det samme gjelder innvendig gips, ei branntavle, utstyr på kjøkkenet og pergolaen som står på tunet. Legging av gammel taksteinen gikk litt saktere, men erfaringen var god, synes Steinveg hos Stjern. Han roser gjenbruksavdelingen i kommunen for å ha gjort en grundig jobb med preparering av den ekstra steinen som trengtes.

Energibrønner står for det meste av el-forsyningen. Sentret holder passivhusstandard og har energiklasse A.

Elektrisk byggeplass

Erfaringen med elektrisk byggeplass var god, synes Steinveg.

– En hurtigladestasjon i en container på byggeplassen sørget for ladingen som foregikk nattestid. Under utgravinga til tomta holdt de elektriske gravemaskinene til Brende koken hele dagen etter å ha vært ladet fra en relativt stor hurtiglader. Senere under byggingen klarte vi oss med en vanlig lader, en Hummingbird. Unntakene for elektrisk drift var ett eneste løft med en mobilkran og maskinen som la asfalt til slutt, sier Steinveg.

Byggherren godt fornøyd

Prosjektleder Geir Leseth har ingenting å utsette på entreprenøren.

– Stjern har vært en svært løsningsorientert entreprenør. Samspillet med byggherre har vært godt.

Entreprenørens representant har også bare godord:

– Samarbeidet med byggherre har vært som det skal være. Vi har dratt lasset i samme retning. Bygget blir bedre med godt samarbeid, sier Jon Lillemyr Steinveg.

Farger fra landbruk og natur

Inga Amundsen hos PKA Arkitekter i Trondheim har vært arkitekt for prosjektet.

– Vi ville skape et sted tilpasset brukerne og deres behov. Senteret skal være hyggelig å komme til og ha en hjemlig atmosfære. Rommene er spennende, med stor variasjon. Stedet var tidligere en gammel gård med et firkanttun. Dette har vi ført videre og prøvd å tilpasse oss kulturmiljøet, blant annet med det låverøde panelet og farger innendørs som snakker til jordbruk og natur, forklarer Amundsen.

Landbruk har det vært drevet langt tilbake i historien på Stavne. I 1911 kjøpte kommunen eiendommen og anla en kirkegård på en stor del av arealene. I forrige århundre var Stavne skole/Osloveien skole en internat- og spesialskole frem til 1986.

Powered by Labrador CMS