Tøyenbadet
Tøyenbadet
Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering
Entreprisekostnad eks mva: 80 mill kroner
Byggherre: Idrettsetaten, Oslo kommune
Generalentreprenør: Knut Skutle
Arkitekt: Medplan Arkitekter
Rådgivere: RIB: AL Høyer - RIV: ÅF Consult - RIE: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Maler: Henriksons Maleri - Undertak, himling: Bærum Totalbygg - Mur- og flis: Murus - Rør: Bergersen Vann og varme - VVS Rensanlegg: Pahlén Norge - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: El.effekt - Rivearb.: Hagen & Nygård - Avrettingsmasse: Rescon Mapei - Heis: Heis-Tek
Etter en rehabilitering prosjektert av Medplan Arkitekter AS og utført av Knut Skutle AS er Tøyenbadet i Oslo nå modernisert og bedre egnet for bevegelseshemmede brukere.
Rehabiliteringsarbeidene har kostet 80 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Idrettsetaten i Oslo kommune. Arbeidene har skjedd i generalentreprise. De startet i mai 2007 og ble fullført innen 1. oktober i år.
Mye bygningsteknisk
Anleggsleder Mikael Skoglund i Knut Skutle forteller at cirka 85 prosent av oppdraget har omfattet byggetekniske arbeider. - Vi har skiftet all flis i bassengene og i gangarealene, totalt 3.500 kvadratmeter, samt lagt ny smøremembran under flisene. Både bæring og himling over hovedbassenget er skiftet. De nye himlingene er på til sammen 4.000 kvadratmeter. Over hovedbassenget bygget vi opp stillaser med et fritt spenn på 22 meter.
Dusjanlegg og badstuer er nye. Barnebassenget er utvidet og har fått renseanlegg. Det ligger nå i samme fluktlinje som hovedbassenget. Publikumsgarderobene har fått økt kapasitet og nye benker og skap. Personalgarderobene er oppgradert. Det er bygget nye kontorer og møterom. Utendørs er det montert nytt stupetårn i plasstøpt betong etter gamle tegninger.
Teknisk oppgradering
Tøyenbadet har blitt oppgradert med nytt renseanlegg, nytt ventilasjonsanlegg, ny belysning og overgang fra elfyring til vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det elektriske anlegget er lagt om fra 230 V til 400 V og all kabling er skiftet ut. Bygget har fått sentral driftskontroll.
Skoglund sier at det var nødvendig med en omfattende asbestsanering i bygget.
- Alle rørstrekk i tekniske anlegg var isolert med asbest, noe ingen visste på forhånd.
- Det har vært en stor utfordring at vi ikke hadde tegninger av bygget slik det stod da det var nytt i 1976. Byggetiden har også vært tøff. Vi har utført arbeidene uten fraværsskader. Vi tar med oss økt kompetanse innen logistikk og prosjektering parallelt med bygging til nye prosjekter.
Stramme tidsfrister
Da det ikke forelå digitalt underlagsmateriale av eksisterende bygg, måtte hele bygget måles opp og digitale tegninger utarbeides, forteller Marit Utheim og Anne Lamer i Medplan AS Arkitekter. Det tekniske tegningsunderlaget var mangelfullt og til dels ikke eksisterende. Dette førte til store utfordringer og endringer underveis, noe som igjen førte til forsinkelser underveis i prosessen.
Tekst: Ole Harald Dale - Foto: Marit Utheim (Medplan Arkitekter) og Ole Harald Dale