Fauske Handelspark
Fauske Handelspark
Fauske Handelspark
Sted: Fauske
Prosjekttype: Handelspark
Kontraktssum ekskl. mva:
130 millioner kroner
Btoareal: 15.000 kvm
Byggherre: Fauske Handelspark AS
Totalentreprenør: Consto AS
Arkitekt: Arkitektstudio
Rådgivere: RIB/RIVA: Barlindhaug Consult - RIBr: Total Brannsikring - RIV: Norconsult - Geotekniker: Rambøll - Sprinkler: Aktiv Sprinkler
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: A. Moan - Blikkenslagerarbeider: Multiservice Fauske - Parocelementer: Brenne Entreprenør - Glassfasader/rullegitter: Alutec - Stålarbeider: Finneid Sveiseverksted - Gulv på grunn: Gulvbetong - Talelementer: Lett-Tak Systemer - Flisarbeider: Proffkeramikern - Taktekking: Protan - Rørarbeider: Rørleggern Fauske - Ståltrapper: Weland - Porter: Windsor Door - Elektro og ventilasjon: YIT Building Systems - Betongelementer: Helgeland Betong - Maler og belegg: Edvardsson - Lås og beslag: Bodø Sikkerhet og Lås - Branntetting: Lettbygg Teknikk - Utomhusarbeider: Elvenes Transport og Maskin
Trafikk-knutepunktet Fauske seks mil øst for Bodø og siste stoppested på Nordlandsbanen, og med E6 videre nordover mot Narvik og Tromsø via Fauske, har fått sin handelspark. Kommunen ønsker å legge alt til rette for byggherrer som ønsker å etablere seg i Fauske.
Fauske Handelspark er et storhandel-konsept for plasskrevende varer i store butikker og minst mulig småbutikker. Størst er COOP Extra dagligvarebutikk, Coop Elektro og Coop Bygg. Coop med sine 4.000 kvadratmeter er ingen leietaker, men eier av sine arealer. Totalt areal er 15.000 kvm.
For totalentreprenør Consto ble det en meget hektisk byggeperiode parallelt med planleggingsmøter, prosjekterings- og byggemøter med egne folk og underentreprenører.
– Vi var avhengige av at alle gjorde jobben sin. Det gjorde de fleste, sier prosjektleder Ronny Strand, Consto, og tilføyer at de i størst mulig grad benyttet lokale underentreprenører og leverandører.
Fauskemyran
– Bygget ligger på en myr som er gravd opp og erstattet med en meter sprengstein bestående av marmorstein og fundamentert på løsmasser av 30.000 kubikkmeter sprengstein. Oppå sprengsteinen ligger 70 cm isopor. – totalt 10.000 kbm for å kompensere for vekten av bygget. Oppå isoporlaget er det støpt gulv i plasstøpt betong. Vi vet at bygget kommer til å sige, og det er tatt høyde for 10 cm sig jevnt over det hele, forteller Strand.
På det meste har det vært 25 sakselifter i aktivitet.
– Men til tross for at mange skulle gjøre jobben samtidig, hadde vi kun en brukket nese som uønsket hendelse, noe som arbeidstilsynet anså som et hendelig uhell. Det har vært stort fokus på HMS, påpeker Strand.
– På det meste var vi faktisk 90 - 95 mann som jobbet her. Totalt ble det produsert 85.000 timeverk på 11 måneder.
Utfordringen var i første rekke mangelen på vann til sprinkleranlegget. Brannvesenet hadde et krav på 50 liter i sekundet. Sprinkleranlegget krevde 32 liter i sekundet – totalt 82 liter per sekund. Vannverket klarte bare å levere 38 liter i sekundet. Fauske kommune måtte tilføre en ny vannlinje fra vannverket. Det klarte de to dager før åpningen.
Et ikke påbegynt kommunalt forbrenningsanlegg skal varme opp bygget. Et midlertidig anlegg med gassbrenner er plassert rett over veien, og varmer opp vannet inntil forbrenningsanlegget står klart. Oppvarmingen av handelsparken skjer via varmebatterier i ventilasjonsaggregatene, forklarer Strand.
Paroc-bygg
– Vi satt egentlig med et ideprosjekt som gikk rett over til å bli detaljprosjekt. Det gjaldt derfor å finne raske byggeløsninger, som vi kjente detaljene på. I utgangspunktet var det et Parocbygg med bæring i søyle-dekke-konstruksjoner stort sett i betong med noen stålsøyler. I tillegg til at Paroc-elementene er raske å montere, er de av god kvalitet. Det var en formidabel innsats av alle involverte.
Byggherre Fauske Handelspark ønsket et rimelig bygg, og det kunne lett ende opp som en stor kasse som ble stående på myra. Utfordringen lå i hvordan vi kunne gi bygget mer identitet enn et stort lagerbygg, forteller arkitekt Lorents Urgård i Arkitektstudio.
Særpreg
– En handelspark er ikke det samme som et kjøpesenter. Det har større, plasskrevende varer. Derfor var det viktig å skape et uttrykk som var enkelt, kunne fungere godt, men med litt særpreg. Det er alltid et ønske om mest mulig skilt på bygget som lett kan «grise til» fasaden. De store COOP-skiltene er seks meter høye og annonserer på lang avstand. Det å imøtekomme dem på en god måte, samtidig som man skal skape et godt prosjekt, er også en utfordring.
For å gi bygget litt karakter, ble det ene hjørnet på frontfasaden formet som en plog eller baug. To vegger ble tiltet ut ved innkjørselen som gir bygget særpreg og gir noen ekstra kvadratmeter i annen etasje. For å bryte ned volumet på det 130 meter lange bygget valgte vi kontrasterende farger i Paroc-elementer. I begynnelsen var det snakk om to byggetrinn. Det var da egentlige ideen om den tiltede fasaden utviklet seg. Men byggherren ombestemte seg og ville bygge alt samtidig, forteller Urgård som roser Fauske kommune for stor imøtekommenhet og rask byggesaksbehandling.
Tekst og foto: Anne-Beth Jensen