Tilbygg CC Gjøvik

Tilbygg CC Gjøvik

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tilbygg CC Gjøvik

Prosjekttype: Utvidelse av eksisterende handlesenter.

Totalentreprisekontrakt:
90 mill. kroner. 114 mill kr. inkl. tilleggsbestillinger fra leietakere

Areal: 8000 kvm

Byggherre: CC Mart’n Eiendom

Byggherreombud: Norconsult

Arkitekt: JAF arkitektkontor

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Rådgiver: RIB: Norconsult - RIG: Rambøll Norge - RIV: Aalerud - RIBr: NEAS - RIE: Ing. Jon Hallås

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Gjøvik Graveservice - Spuntarbeider: Kynningsrud Fundamentering - Avfall: Retura - Heis: Kone - Rulletrapp: Reber Schindler - Stålleveranse: Norsk Stål - Lås & beslag: Møller Undall - Glass og aluminium: Profilteam - Elektro: ELCO Gjøvik - Rør- og sprinkleranlegg: GK Norge - Ventilasjon: YIT Building System og Ringsaker Blikk og Ventilasjon - Blikkenslager: Morten Grande - Lett-tak: Lett-tak systemer - Mur- og flisarbeider: Mjøsen Murmesterforretning - Maler/gulvbelegg: Fossberget Maling & Gulvservice - Kran: Svein Johannesen - Oppmåling: Bangs Oppmåling - Prefab betong: Spenncon - Renhold: Renholdsservice - Rivearbeider: Dokken - Stål/sveis/fasade: Raufoss Tak og Blikk - Systemhimlinger: Tøftum Innredning - Taktekking: IcopalTak

Med 8000 nye kvadratmeter befester CC Gjøvik sin posisjon som det største handlesenteret mellom Oslo og Trondheim.

CC Gjøvik har vært gjennom nok en omfattende utvidelse. I høst ferdigstilte Veidekke Entreprenør 8000 nye kvm som huser blant annet leketøysgiganten Toys«R»Us og et meget innbydende treningssenter. Totalentreprenøren har brukt drøye 15 måneder på å ferdigstille det nye tilbygget.

– Vår opprinnelige kontrakt hadde en verdi på 90 mill. kroner, men vi ender opp på ca 114 mill. Økningen omfatter i stor grad etterbestillinger på innredningsarbeider for leietakerne, forteller Nils Opsanger, anleggsleder for Veidekke Entreprenør.

Var med på starten
Opsanger har et helt spesielt forhold til CC. Vestlendingen flyttet nemlig til Gjøvik for 26 år siden og jobbet da som bas for entreprenørselskapet Astrup Høyer som sto bak byggingen av handlesenterets første byggetrinn. Astrup Høyer ble senere til Aker Entreprenør som igjen ble fusjonert med Veidekke.

– Det første byggetrinnet sto ferdig i mars 1986 og var på 12.000 kvm. Det var stort den gangen. Jeg husker eierne var spente på om det i det hele tatt ville komme folk til senteret, smiler Opsanger.

Flere byggetrinn
Etter åpningen i 1986 har CC vært gjennom en rekke utvidelser og oppgraderinger med Veidekke som entreprenør. Opsanger husker godt den første store utvidelsen i 1996. Da kjøpte CC Gjøviks eiere, familien Hage (65%) og Norgesgruppen (35%), nabosenteret City Gjøvik av Olav Thon. De to sentrene ble umiddelbart knyttet sammen av det Opsanger beskriver som mellombygget.

– Det mest krevende byggetrinnet var nok det vi utførte i 2005. Da hadde vi en stor utbygging av senteret samtidig som vi oppgraderte eksisterende arealer. Vi flyttet blant annet 50 forretninger og måtte i veldig stor grad forholde oss til kunder og forretninger, sier Opsanger.

Med siste byggetrinn på plass kan CC Gjøvik slå i bordet med rundt 64.000 kvm inklusive innvendige parkeringsplasser. Butikker og fellesarealer utgjør nå 40.000 kvm.

Lokal arkitekt
Det er JAF arkitektkontor som har tegnet CCs nye tilbygg. Det Gjøvik-baserte arkitektkontoret har i likhet med Veidekke vært sentral i utviklingen av CC.

– Vi synes det har vært positivt å jobbe opp mot samme entreprenør gjennom flere byggetrinn. Man lærer hverandre godt å kjenne og etter hvert tenker man ganske likt. Det bidrar mye til et godt samarbeid, sier arkitekt Kåre Frydenlund hos JAF arkitektkontor.

Arkitekt har under utformingen av tilbygget vært opptatt av å få til mest mulig helhet i bygningsmassen.

– Bygningsmassen begynner nå å bli veldig stor. CC kan ikke være ett bygg, men samtidig skal det heller ikke være mange forskjellige uttrykk og materialer. Hovedtanken bak utformingen blir derfor å binde det sammen på best mulig måte, forklarer Frydelund.

– For oss har hovedutfordringen vært å få til et bygg med flest mulig antall kvadratmeter utleieareal som også skal kobles opp mot et fellesareal som fungerer for kundemassen. I fellesarealene har vi forsøkt å få opp takhøyden så mye som mulig slik at det virker romslig, lyst og trivelig, fortsetter han.

Lang betongmur
Nils Opsanger forteller at de startet prosjektet med å rive et gammelt møbelindustribygg som lå på tomta i Strandgata. Etter at rivningsentreprenøren Dokken hadde fjernet det skjemmende industribygget i Gjøviks hovedgate, gravde Veidekke seg ned åtte meter fra gatenivå.

– Vi gravde ut en ekstra etasje for å gjøre plass til en parkeringskjeller med 49 plasser, opplyser Opsanger.

For å kunne opprettholde trafikk i Strandgata, måtte Kynningsrud Fundamentering sette en gedigen rørspunt som støttet opp. I ettertid har Veidekke støpt en ca 120 meter lang og 7-8 meter høy forstøtningsmur langs Strandgata.

Prefab utfordringer
Veidekkes anleggsleder forteller at de har hatt noen utfordringer knyttet til monteringen av prefab-elementene. Råbygget i stål og prefab betong måtte tilpasses inn mot to eksiterende fasader som ikke akkurat var «A4».

Opsanger trekker også frem at de i prosjektet måtte forsterke rundt 2000 kvm av eksisterende tak.

– Taket var gammelt og dimensjonert for snølaster opptil 150 kilo per kvm. Etter pålegg fra kommunen ble taket oppgradert til dagens krav på 450 kilo, forteller han. Betongbjelker med 22 meters lengde, to meters høyde og vekt på 23 tonn ble heist på plass i forbindelse med forsterkingen av taket.

– Vi er har hatt noen krevende oppgaver underveis, men prosjektet har gått greit og samarbeidet mot byggherre og de andre involverte har vært meget bra, avslutter Opsanger.

Tekst og foto: Ådne Homleid

Powered by Labrador CMS