Maxbo Hvam

Maxbo Hvam

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Maxbo Hvam

Sted: Hvam i Skedsmo

Prosjekttype: Byggevareshop og hagesenter

BTA: 20.000 kvm

Byggherre: Hvam Næringsutvikling

Totalentreprenører i arbeidsfelleskap: Ing. Gunnar M. Backe og Ø. M Fjeld

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter

LARK: Bjørbekk & Lindheim

Prosjekt- og byggeledelse: Vedal Prosjekt

Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjektering - RIV: ÅF-Consult - RIE: Sweco - RI Geo: Løvlien Georåd, RI Miljø - RI Lyd: Multiconsult - RiBr: Egil Berge

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeide: Johan Rognerud - Peling: Seierstad Pelemaskiner - Prefab: Contiga - Båsum Boring: Brønnboring - Veggelementer: Ferro Bygg - Maskiner og utstyr: BAS Maskinutleie - Stillas: Christiania Stillas - Oppmerking: Pervaco - Levering betong: Betong Øst - Betongarbeider: Fron Betong - Tømrerarbeid: Marbre Eiendom - Forskaling: Maxbo Proff Teknikk - Porter: Norport - Heis: Elevator - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Branntetting og -isolering: Kaefer - Trapper og rekkverk: Midthaug Øst - Mur-, puss- og flisarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Maler: Magnusson - Rør: Jørstad - Elektro: Sæther Elektriske - Tak: Protan - Systeminnredninger: Triplan - Ventilasjon: Haaland Klima - Glass og alufasader: EMA Glass

På kort tid og på en av landets best eksponerte handelstomter rakk tospannet Ing. Gunnar M. Backe og Ø. M. Fjeld å få ferdig Nordens største byggevarehus før vårsesongen startet.

Varehuset, som hadde en storstilt åpning 31. mars, er på hele 20.000 kvm, og vil med sitt enorme areal være i stand til å tilby kundene et varesortiment som overgår det ellers rikholdige utvalget som Maxbo kan tilby andre steder. I tillegg til de mer tradisjonelle byggevarene for kundegrunnlaget i Skedsmo og i Oslo nord, som er anslått til 200-300.000 forbrukere, har også kunder med grønne fingre noe å se frem til. Med Plantasjen som nærmeste nabo og konkurrent har siste tilskudd i Maxbokjeden lagt seg i selen for å kunne tilby en hageavdeling utover det ordinære.

Det var mange interessenter til den 47 mål store tomta ved siden av Plantasjen. Dragkampen kulminerte i begynnelsen av 2008 da Løvenskiold Handel inngikk en utbyggingsavtale med tomteeier Rimfeldt Eiendom. Avtalen var å bygge Maxbos største varehus, med Rimfeldt Eiendom som eier og med Løvenskiold Handel som en langsiktig leietaker.

− Den svært så gode eksponeringen på tomta har vært en del av utfordringen på Hvam. Vanligvis kan man legge ekstra kvaliteter og økonomi i en frontfasade som vil synes. Men dette bygget synes fra alle sider, slik at vi mer eller mindre måtte konsentrere oss om alle fasadene, sier Karen Cecilie Møller, fra Vedal Prosjekt, som har vært prosjektleder for byggherre Hvam Næringsutvikling, som utgjøres av Løvenskiold handel og Rimfeldt Eiendom.

En styringsgruppe med Løvenskiold Handels adm. dir. Tom Borthen i spissen har hatt et sterkt engasjement for å sikre og merkevaren Maxbo og utvikle helhetskonseptet ytterligere.

Referanse: Vækerø
Niels Torp Arkitekter, som også hadde ansvaret for byggevarehuset på Vækerø, er arkitekt for anlegget på Hvam. Prinsippene fra Vækerø, med et estetisk vakkert bygg som samtidig skal fungere kommersielt i forhold til logistikk og handelsopplevelse, er videreført til Hvam. Vækerø var en påbygging; på Hvam har man hatt anledning til å tenke helt nytt.

Men enkelte særtrekk i utformingen går igjen. De store glassfasadene i front med ca. åtte meter høye limtresøyler med baldakiner, fasadene til trelastlagrene og et vertikalt element i form av et glasskledd tårn vil være lett gjenkjennelige.

− Forventningene til at et byggevarehus ikke skal behøve å legge beslag på de store økonomiske ressursene, er utfordrende å få til å gå i hop med de kvalitetene vi ønsket å legge i blant andre store glassfasader, som et byggevarehus tradisjonelt ikke har, bekrefter Møller.

I tospann om alt
Prosjektet på Hvam har blitt tatt hånd om av to store entreprenører. En tidligere klausul la til grunn at ved en eventuell utbygging av tomta, skulle denne utføres av Ing. Gunnar M. Backe og av Ø.M. Fjeld.

− Totalentreprisen er utført i et arbeidsfellesskap, selv om vi i juridisk betydning ikke har vært det. Vi deler jobben fifty-fifty, også når det gjelder bemanning. Hvis en av entreprenørene i en kort periode skulle ha mindre kapasitet, kunne denne da stille med færre ressurser. Sånt utjevner seg over tid. Vi har delt det mellom oss slik at den produksjonsrettede driften med styring av fagarbeiderne har vært hos Ø.M. Fjeld, der anleggslederne Jonny Ilbråten og Ole Erik Gusterud har hatt ansvaret. Vi har hatt ansvaret når det gjelder den administrative driften, forklarer prosjektleder Jan-Olof Olsson fra Ing. Gunnar M. Backe.

Brønner gjennom leire
Grunnforholdene, med den spesielle leira på feltet, var utfordrende, og fikk tidlig i fasen en del oppmerksomhet. Leira fikk også konsekvenser ved anleggingen av brønnparken for fjellvarme. 52 brønner ned til 270 meter ligger under parkeringsplassen mot nord. – Det spesielle er kanskje ikke dybden, men leiras beskaffenhet og dybde. Den ga veldig stor motstand, og var veldig hard og seig. Vi måtte gjennom fra 30 til 80 meter med leire før vi traff på fjell, sier Olsson. I tillegg til fjellvarmen har anlegget også en gasskjele som skal dekke spisslaster eller tas i bruk ved stopp i varmepumpeanlegget.

Knekk i østfasaden
Deler av bygget står på betongpeler, mens størstedelen har stripefundamentering. Bæresystem er stål, med enkelte betongvegger, mens taket består av lettakelementer. Foruten den store andelen glass, består fasadene av sandwichelementer, trekledning og slemmet tegl. Etter den avrundede glassavslutningen mot E6 i øst har arkitektene lagt inn en usedvanlig metallkledning i hele byggets høyde på fasaden. Den består av mange 35 cm høye perforerte aluminiumsplater som i et intrikat mønster er festet mot hverandre i forskjellige vinkler, og bidrar til liv også i denne delen av fasaden.

Et satsningsområde for Maxbo er proffsegmentet, som på Hvam får særvilkår i et frittliggende tre etasjers bygg. Det er bundet sammen med resten av varehuset med en overbygning. Mellom byggene går en kjøregate med mulighet for pålessing fra det utvendige trelastlageret.

− Det var ikke bare et krav fra kommunen om at det utvendige trelastlageret skal ha en skjerming og overbygning av estetiske årsaker. Også Maxbo ville ha dette området under tak for at handel og pålessing skulle foregå i et tørt klima for kundene, sier Møller.

Innenfor hovedinngangen møtes vi av en servicekjerne med servering og muligheter for kursvirksomhet over to plan. Mot sør ligger administrasjonsavdelingen der ansattkantina befinner seg i tredje etasje. Selve butikkarealet er på ett plan, men er bygningsmessig med søyler og fundamenter allerede klar for en eventuell utvidelse. Ca. 80 prosent av arealet er forberedt for å kunne ta en mesaninetasje til.

Behovet for to klimasoner i den 2.500 kvm store hageavdelingen, der den ytterste kan temperaturstyres, har gitt en fysisk atskillelse i form av en glassvegg. Maxbo har i flere måneder planlagt hageavdelingen ned til minste detalj, ved hjelp av hagedesigneren Darren Saines. Her vil det være mulighet til å finne inspirasjon i tre forskjellige utstillingshager som engelskmannen har utarbeidet.

Med en byggetid på ca. 13 måneder, og med halve byggetiden i vinterhalvåret måtte fremdriften gå på skinner.

– Det har vært en kort byggetid, men det har allikevel ikke vært det råkjøret man til tider opplever. En fornøyd byggherre, et bra samarbeid med alle aktørene og en presis og rask beslutningsprosess i kommunen har bidratt til det, sier Olsson.

– Samarbeidet oss to selskaper i mellom har vært veldig bra, helt uten problemer. Dessuten er det som entreprenør en stor tilfredsstillelse å ha vært med på å skape et flott og synlig resultat, noe som vil bety noe positivt for både kunder og ansatte.

Selv om det har vært hektisk, har Ing. Gunnar M. Backe og Ø. M. Fjeld klart å overlevere deler av prosjektet tidligere enn kontraktfestet dato. Trelastlagrene ble overlevert i midten av januar, butikk og hagesenter første februar, og resten av bygget i begynnelsen av mars. Det gjorde at Maxbo kunne gjøre de forberedelser de måtte gjennomføre i deler av arealene mens entreprenørene ferdigstilte etter hvert.

− Vi har opplevd dem som ett firma, der de har tatt ansvar for gjennomføringen på en god måte. Det ligger nok mye i at man i byggenæringen er vant til stadig å begynne på nye prosjekter og derved å forholde seg nye mennesker og miljøer. Da er en god tone lett å oppnå, bekrefter Møller.

Store varehus er avhengig av en orden og lesbar organisering, ikke minst i uteområdene. Her vil kjøremønster være tydelig oppmerket, både til kjøregata og til de 400 p-plassene. Betydelige resurser er lagt i utomhusanlegget, men den siste finishen med beplanting og gartnerarbeid skal ferdigstilles innen 1. juli.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS