Vossvind
Sted: Tvildemoen, Voss
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 53 millioner kroner
Byggherre: Vossvind
Totalentreprenør: Constructa Entreprenør
Arkitekt: Og Arkitekter
Rådgivere: RIB: Artec - RIGeo: Multiconsult - RIBr: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Løne Maskin & Transport - Ferdigbetong: Voss Cement - Stålkonstruksjoner, paroc-elementer og Q-dekker: Lars Jønsson - Taktekking: Takentreprenøren - Vinduer, glassfasade og utvendige dører: Hole Glass - Kebony: Kebony Norge - Gangbru: SL Mekaniske - Tømrer: Johs E. Øvsthus - Flisarbeider: Skutle Betong - Maler: O Paulsen - Lås og beslag: Hole Lås - Rørlegger og sprinkler: Anders O Grevstad - Elektro: Magnus Thunestvedt - Ventilasjon: GK Norge - Branntetting: Firesafe - Tårnkran: Kranor - Mobilkran: Nordic Crane - Maskinutleie: Ramirent - Transport byggavfall: Ragn Sells - Vindtunnel: Inndoor Skydiving Germany
På Voss har Constructa Entreprenør AS ført opp Vossvind, et bygg med en loddrett vindtunnel der man kan sveve på en oppstigende luftstrøm på inntil 300 km/t.
Vossvind ligger på Tvildemoen, rett utenfor Voss sentrum. Bygget består av et høybygg som inneholder vindtunnel og vifter og et servicebygg med publikumsfasiliteter.
53 millioner kroner
Bygget er tegnet av Og Arkitekter AS. Constructa Entreprenør har utført bygningsmessige og tekniske arbeider i en samspillsentreprise. Indoor Skydiving Germany har levert og montert vindtunnelen og utstyr tilknyttet den. Byggherre er Vossvind AS. Selskapet er eid av Canica AS (57 prosent), Constructa AS (12,15 prosent) og lokale investorer fra Voss. Bygget har kostet 53 millioner kroner eks mva. Constructa Entreprenørs entreprisekostnad er på 25,8 millioner kroner, mens Indoor Skydiving Germanys kontrakt er på 20,5 millioner kroner, begge eks mva. Byggestart var i april 2011. Vossvind ble tatt i bruk 28. april i år.
Landemerke
Daglig leder Hans Christian Amli i Vossvind Drift AS håper bygget blir et landemerke på Voss.
– Vi håper Vossvind blir et samlingspunkt for bygden og for mennesker som søker sportsopplevelser. I år satser vi på å tilby cirka 1.100 flytimer i tunnelen og oppnå en omsetning på 11 millioner kroner. I et fullt driftsår tror vi omsetningen vil ligge på 16 millioner kroner.
Driftsselskapet Vossvind Drift har 5,5 faste årsverk, samt en del frilansmedarbeidere.
– Pågangen for å prøve vindtunnelen har vært stor og vi ser mange blide ansikter her. Tunnelen skal brukes av fallskjermhoppere, turister og privatpersoner. Det norske fallskjermlandslaget har begynt å trene i vindtunnelen. Brukerne kan være ned til fem år. Vi sr allerede at tilbudet er populært blant barnefamilier. Vi selger tre ulike pakker; grunnpakke som består av 2 ganger 1,5 minutter til 690 kroner, medium pakke på fem minutter til 1.350 kroner og stor pakke på ti minutter til 1990 kroner. Pakkene inkluderer 30 minutters briefing og lån av klær og utstyr. Vindstrømmen kan stilles fra 120 til 300 km i timen.
To siloer
Prosjektansvarlig Thor Småbrekke i Constructa Entreprenør forteller at den 2,5 mål store tomten på Tvildemoen skråner ned mot sørvest og har sand- og morenegrunn.
Høybygget er 36 meter, mens servicebygget har en grunnflate på 171 kvadratmeter. Selve flykammeret er 12 meter høyt. Vindtunnelen består av to siloer. I toppen av den ene sitter det fire vifter som blåser luften nedover. Luften kommer så opp via den andre tunnelen. Midt i servicebygget står det et åttekantet glasskammer som er den nederste delen av flykammeret. Fra toppen av flykammeret går luften på ny gjennom viftene. Når farten i flykammeret er 200 km/t bruker luften fire sekunder på en runde.
Betong og stål
Anleggsleder Trond Rutle i Constructa Entreprenør opplyser at bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stål. Taket er isolert og tekket med takbelegg. Nederste del av høybygget har frilagt betong, den øverste er kledd med Kebony som vil gråne og gjøre at bygget passer naturlig inn i terrenget. Servicebygget har glassfasade mot nordvest og hvitlakkerte Paroc-elementer på de andre sidene. Servicebygget har betonggulv og en kombinasjon av faste og fleksible vegger. Vindtunnelen er bygget av 200 tonn stål. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bygget har universell utforming. Det er mulig å bygge mer på tomten.
Overskuddsvarme
De fire viftene i vindtunnelen genererer 300 kW hver. Overskuddsvarme fra viftene omsettes til varme via en varmepumpe. Oppvarming av servicebygget skjer med radiatorer. Servicebygget har 40 cm isolasjon i gulv og i tak og 25 cm tykke klimavegger (trestender og isolasjon). I toppen av høybygget er det Paroc-elementer med 20 cm isolasjon. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget har sentral driftskontroll og er fullsprinklet.
Presist betongarbeid
Prosjektleder Johannes Gullbrå i Constructa Entreprenør sier at den største utfordringen i prosjektet var fukt fra oven i monteringsperioden.
– Taket var det siste som ble montert og vi hadde bra med nedbør under oppføringen. Det ble montert med en 160 tonns mobilkran. Før innredning ble konstruksjonen tørket ut med rotoravfuktere. Det var i snitt 20 bygningsarbeidere på byggeplassen. Arbeidene er utført uten fraværsskader.
Trond Rutle forteller at byggingen av taket ga nyttige erfaringer. Ifølge Småbrekke har hele prosjektet vært lærerikt.
– Koordineringen av byggearbeidene og samarbeidet med den tyske leverandøren var spesielt lærerikt. Tyskerne har et litt annet fokus enn det vi har. Bare stålarbeidene hadde en dokumentasjon på 2.000 sider. Vi var meget godt fornøyde med at de tyske ingeniørene sa de aldri hadde sett så stor nøyaktighet på plassstøpt betong som i dette prosjektet.
Sivilarkitekt Petter Tenold i Og Arkitekter forteller at konseptet bak utformingen av bygget spiller på hans subjektive oppfatning av Voss i dag. – Voss består i dag av innfødte Vossinger og innflyttede Vossinger. I dette konseptet har jeg forsøkt å ta inn den innfødte Vossingen, med bruk at tradisjonelle materialer, og paret den med en moderne innflytter, servicebygget. Treverket på det høye tårnet som inneholder selve vindtunnelen vil med tiden gråne og høre mer hjemme i lokal byggeskikk, mens servicebygget er gitt et mer moderne uttrykk. Jeg håper prosjektet vil markedsføre Voss på en god måte.
Tekst og foto: Ole Harald Dale