Forskningsparken Hus 5

Forskningsparken Hus 5

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Forskningsparken Hus 5

Sted: Oslo

Bruttoareal: 6.500 kvm

Prosjekttype: Kontorlokaler

Byggherre: Forskningsparken Invest ANS

Hovedentreprenør: Betonmast Bygg Oslo AS

Kontraktsum eks. mva: 54 millioner kroner

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter AS

Prosjektledelse: Skansen AS

Byggeledelse: Rambøll Norge AS

LARK: Gullik Gulliksen AS

Rådgivere: Funksjonsbeskrivelse og analyse: AS Bygganalyse - RIB for BT Stål: Siv. Ing. Knut Finseth - RIE: ÅF Consult - RIB, RIV, Rådgiver VA, Rådgiver Miljø: Rambøll - Rådgiver Energi: EnergeticaDesign - RIBR: Norconsult - RIG: NGI - RIA: Brekke & Strand Akustikk - Oppmåling: Solli og Hoff Oppmåling - RIV for Oras: Erichsen og Horgen - RIE for Hako Elektro: RIE Consult - Bygningsfysikk for BMB: Sintef Byggforsk

Underentreprenører/leverandører: Riving: Dokken - Råbygg: BT Stål - Rør og ventilasjon: Oras / Oras Klima - Elektro: Hako Elektro - Heis: ThyssenKrupp Elevator - Rigg: Cramo - Glass, fasader og røykluker: Sagstuen - Vinduer: NorDan - Solavskjerming: Denorma Krone - Dører: Daloc - lås og beslag: Lås og Prosjekt - Systeminnredninger og fronter: Moelven Nordia Prosjekt l

Kjøkken og faste innredninger: HTH Prosjektavdeling / Saxi Produkter - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Byggtapetserer: Intep - Malerarbeider: Ullevål Malermesterforretning / Norsk Epoxy - Hulltaking: Mimax - Branngardiner: BVS - Karuselldør og adgangssperrer: Boon Edam

Med Hus 5 fullført og allerede tatt i bruk, er Forskningsparken i Oslo nå ferdigstilt og komplett.

De eldste byggene i Forskningsparken ble etablert på nesten jomfruelig mark på midten av 1980-tallet. Utbyggingen har vært gradvis og målrettet, og har vokst i takt med et økende areal- og funksjonsbehov. Under ett år etter at Informasjonsbygget til universitetet sto ferdig et steinkast unna, er Hus 5 med på å fullende denne søndre delen av Gaustadbekkdalen. Pent opparbeidede uteområder med bekkefar og vannspeil danner rammen og sluttfører helheten rundt Forskningsparkens nå i alt åtte bygninger.

– Nå har vi ca. 150 bedrifter og selskaper her, alt fra de minste til de større, men også med tunge forskningsgrupper og viktige institutter. Det var ikke bare et økende behov for mer areal, vi ønsket også å få ferdigstilt dette siste byggetrinnet. I hovedsak består Hus 5 av kontorarealer med møteromsavdeling og noen laboratorier. I tillegg skal den nåværende kantinen flyttes inn i dette nybygget, sier eiendomsdirektør Ingar Madsen i Forskningsparken Invest ANS.

Et møtested
Forskningsparken danner sammen med Universitetet på Blindern et campus der forskning og nyskaping skal få et mykere møte med potensielle kommersielle krefter. Forskningsparken skal bidra til å utvikle innovasjonsbedrifter i tidligfasen ved bruk av kompetanse og nettverk. Utvikling av gode ideer skal få starthjelp i form av blant annet spesielt gunstige leievilkår for små eller mindre gründerbedrifter. Målet er å knytte næringsliv og forskning tettere sammen.

Betonmast Bygg Oslo AS har i en hovedentreprise verdt 54 mill. eks. mva., ført opp Hus 5 for byggherre Forskningsparken Invest ANS. Skansen AS har hatt prosjektledelse, med Rambøll Norge AS i byggeledelsen. Som i de foregående er også dette byggetrinnet tegnet av Niels Torp Arkitekter.

Påbegynt tidligere
Betonmast startet i slutten av desember 2010 oppå en allerede ferdig bygget p-kjeller.

– Prosjektet ble regnet på første gang i 2007, da var et anbud ute på bygningsmessige arbeider og fasader. På grunn av finanskrisen og tørke i utleiemarkedet ble prosjektet stoppet. Kun de tre p-etasjene ble ferdigstilt og forberedt for kontoretasjene. Da markedet løsnet i 2010, fikk vi henvendelse igjen på omtrent det samme konseptet, men nå var kontraktene slått sammen til bygningsmessige arbeider, forklarer prosjektleder Stig Rømo i Betonmast Bygg Oslo.

To fløyer og glassgård
Hus 5 ligger mot nordøst, og er direkte koblet sammen med de øvrige byggene. Grunnflaten er på 1.600 kvm og består av to sammenkoblede fløyer med en glassgård over og mot det eksisterende Hus 1. Fløyene er på henholdsvis fem og seks etasjer, den ene fløyen markerer seg med et nytt inngangsparti med en skråstilt glassfasade mot torget ute.

Glass og fasader
Forskningsparken ligger et steinkast fra universitetsbyen på Blindern. Man kommer dit via en gangbru over t-banen, og få et første møte med lysspillet i fasaden i et avrundet Hus 5.

– Fasadesystemet er brukt i de tidligere byggetrinnene og videreført med ca. 450 kvm i Hus 5. Glassplater med silketrykk er montert på braketter noen millimeter utenpå aluminiumsfasaden. Det krumme inntrykket skyldes at den er fasettert i hvert søylepunkt, forklarer Sag-stuens prosjektleder Håkon Lysen. Sagstuen har også levert fasade- og glasstaksystemet Wicona Wictec i inngangspartiet og i taket over lysgården.

Grunn med leire
Hus 5 med p-etasjene er fundamentert på en hel bunnplate. Byggetiden som Betonmast hadde forutsatt i tilbudet innebar at den ene fløyen skulle etableres nedenfra og opp, få på gesims og få det tett. Det skulle arbeides nedover her mens den andre fløyen ble bygget på samme måte. Men området har problematiske grunnforhold med mye leire. NGI, som var rådgiver på geologi, avviste denne måten å bygge på.

– Prosjektet hadde en viss risiko for skjevsetninger. Siden bunnplata ikke er fundamentert til fjell, måtte stablingen av etasjene foregå med en balansert fremdrift. Tre etasjer kunne bygges på den ene fløyen, så tre etasjer på den andre før vi kunne gå tilbake til den første igjen. En slik stykkevis stabling skapte naturligvis store forsinkelser for oss. At kravet om jordskjelvanalyser også kom, ga i tillegg en viss forsinkelse ved oppstart. Rett og slett fordi kapasiteten til de prosjekterende på det tidspunktet var for liten, sier Rømo.

Ekstra ressurser inn
Leietakernes avtalte innflyttingsdatoer er kontraktfestet i lang tid på forhånd, og kan sjelden eller aldri forskyves frem i tid. Selv med forsinkelser i råbyggsfasen, måtte det avtalte tidspunket overholdes.

– Vi måtte forsere med mer ressurser og overtid for å ta igjen de ca. seks ukene som råbygget ble forsinket. Dessuten kom det mange sene leietakebeslutninger inn helt på tampen som krevde ombygging av allerede nesten ferdig-bygde lokaler. Selv om det i utgangspunktet var enkle ombyggingsarbeider, hadde vi allerede da utfordringer med å bli ferdige i tide. Så det var en komprimert avslutnings- og overleveringsfase, helt til dagen før leietakerne overtok. Men takket være iherdig innsats av våre samarbeidspartnere ble prosjektet ferdig i tide med et godt resultat, sier Rømo.

Rugekasse for gründere
– Det meste av arealene i plan 2 er spesielt lagt til rette for gründerbedrifter, primært teknologibedrifter i startfasen. Arealet kalles for Startup og er på ca. 1.000 kvm. Her skal det være en relativ høy turnover for bedrifter på veg inn og ut. Vi har lagt opp infrastruktur og møblering på et svært fleksibelt nivå. Alt er trådløst og elektrisk tilkobling er ikke fra grenstaver, men stikk i taket. Det skal være raskt å møblere om, dersom en enmannsbedrift ansetter noen er det bare å flytte en vegg og trille inn kontormøbler på hjul.

Medregnet de ca. 6.500 kvm i Hus 5 inneholder Forskningsparken nå hele 57.000 kvm, der ca. 1.800 personer har sitt daglige virke. Bortsett fra et lite ubebygd areal på ca. 1.000 kvm, er alt bygget ut i forhold til reguleringsbestemmelsene.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS